Hemmagjord havrebaserad återhämtningsdryck - Live Slow Run Far

Hemmagjord havrebaserad återhämtningsdryck

choklad havredryck på en skärbräda av trä.

Att träning och näringsintag går hand i hand, det råder det ingen tvekan om. Och när du har börjat rada upp timmarna och lite diskret börjat röra dig bortanför det som kan anses vara en “normal” motionsrutin, ja då kan det onekligen vara klokt att fundera på det här med timing av det där näringsintaget också, då detta trots allt har en betydande effekt på såväl prestation som utveckling. Att bli helt besatt och noja över mikroskopiska detaljer är sällan ett recept på framgång dock, så närma er detta ämne med förnuft.

Relativt snart efter det att ett träningspass har avslutats (företrädesvis inom 30-45 min) är det rekommenderat att tillföra kroppen en kombination av kolhydrater (ca 1-1.2 g per kilogram kroppsvikt) och protein (ca 0.3 g per kilogram kroppsvikt). Tillskottet av protein är långt mycket mer effektivt vid detta tillfälle än, säg, flera timmar senare, eftersom insulinet (vilket ökar i blodet när du äter) har de allra bästa förutsättningarna att stimulera muskeltillväxt samt förhindra nedbrytning av muskelvävnad direkt efter aktivitet, jämfört med senare. Kolhydrater är främst viktiga att fylla på om du planerar för nästa pass inom 24 h, annars råder ingen direkt brådska. Förmågan hos kroppen att lagra in glykogen (vilket är namnet på kolhydrater när de är lagrade i muskelvävnad och lever) är som allra högst direkt efter träning, vilket innebär att du påskyndar återhämtningen och gör dig själv redo för nästa pass på bästa sätt när du intar kolhydrater (och då gärna av den snabba sorten) snart efter passets slut.

Men sedan så tänker en på den praktiska biten. När vi kommer hem från en tuff löprunda, t.ex., så vill vi stretcha, dricka vatten, duscha och glida i bekväma kläder innan det är dags för att fixa mat – och vid det här laget har vi definitivt redan blodsockerkraschat och dykt huvudstupa ner i jordnötssmörsburken både en och två gånger. Så får vi lov att presentera: den hemmagjorda, redan förberedda återhämtningsdrycken. Vi tog på oss att utveckla en dryck som 1. vi tycker smakar jättegott 2. kostar en bråkdel av en köpt version 3. är helt växtbaserad och 4. kommer ge en god dos av just den där nödvändiga näringen som vi just pratade om. Med en flaska eller ett glas redo i kylen kan du sparka av dig skorna, sörpla i dig allsköns bra grejer, gå igenom hela den vanliga rutinen och till sist sätta dig ner med en tallrik mat framför dig, med vetskap om att kroppen din redan är i full gång med att återhämta sig (och utan de där blodsockerdipparna längs vägen). Det är en win-win, tycker vi. Ingen överflödig förpackning, inget överflödigt pengaspenderande. Istället bara gott, bra och billigt. Hoppas du kommer gilla det här!

For recipe in English, click here: DIY Oat-based Recovery Drink

1 st portion (4 st portioner)

2 1/2 dl havremjölk (1 liter)
1 msk kakaopulver (4 msk)
1 msk havreprotein (4 msk)
2 tsk socker (8 tsk)
Valfritt: en nypa salt

 1. Häll havremjölk, kakaopulver, havreprotein, socker och salt i en mixer. Vi brukar använda en stavmixer, eftersom den är lättare att göra ren.
 2. Mixa samman till en slät dryck.
 3. Häll upp i glas och servera genast eller förvara i kylen upp till en vecka.

Näringsinnehåll per 2 1/2 dl portion: 28 g kolhydrater och 9 g protein.

  Share this post!


Senaste recept

5 thoughts on “Hemmagjord havrebaserad återhämtningsdryck”

 1. Pingback: DIY Oat-based Recovery Drink | Live Slow Run Far

 2. Hej, Älskar era recept och blogg! En fråga: Vad ligger bakom ert val av proteinpulver? Alternativ till havre är tex ärtproteinpulver.

  1. Hej!

   Tack snälla, vad glada vi blir! Vi väljer havre av den enkla anledningen att det – i vårt tycke – har minst “proteinpulver-smak” och döljs bäst. Det har helt enkelt blivit vår “go-to”, men visst är ärtprotein ett mycket bra alternativ!

   /Sophia

 3. Tja, kan man “lika gärna” använda vanlig mjölk istället för havre eller försvinner en del av återhämtningen då? Är smaken typ som vuxen Oboj? Tack

  1. Sophia & Michael

   Hej Staffan! Åh, jag ber tusen gånger om ursäkt för det otroligt sena svaret! Vi har problem med att vi inte får en notis om nya kommentarer – sorry!! Nu till saken: fritt fram med vanlig mjölk och om sanningen ska fram är det egentligen ännu bättre ur ett näringsperspektiv. Smaken är exakt som vuxen oboy och man kan lätt sluka dubbla portioner! Testa och berätta vad du tycker!

   /Sophia

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top