Krämig pasta med brysselkål, citron och valnötter

Det återstår för oss att testa på att odla vår egen brysselkål, men i väntan på det så fortsätter vi att bli väldigt glada och nöjda när säsongen för svenskodlade i den vanliga mataffären drar igång. I likhet med flertalet andra medlemmar ur kålfamiljen har även brysselkål en lång rad användningsområden, och kan paras ihop med många andra råvaror och smaker. Här har vi tillagat dem med mycket citronsmak och rejält med pasta – perfekt mättande middagsmat efter en dag på språng (eller som utmärkt återhämtningsmat efter ett löppass).

Men brysselkål agerar också som lite av en vattendelare, eller hur? Antingen verkar folk älska dem eller hata dem, och somliga ryser vid blotta tanken på dessa tillsynes harmlösa gröna små grönsaker. Jag googlade fenomenet för att se om det fanns någon skojig fakta kring det – och det gjorde det! Brysselkål innehåller glukosinolater, vilka tydligen är (molekylärt) väldigt lika en kemisk substans vid namn phenylthiokarbamid (PTC). Forskning har lyckats påvisa att PTC upplevs som extremt bittert med anledning av en genetisk faktor – som dock inte alla bär på. Nej, istället har det visat sig att ungefär 30% av oss inte alls upplever brysselkål som hemskt bittert och illasmakande, och det verkar som att både Mike och jag sällar oss till den skaran (självklart smakar de lite bittert, men inte sådär övermäktigt som andra beskriver). Så det förklarar det!

För de som då gillar den näringsproppade brysselkålen kanske det här receptet kan bli en trogen favorit – enkel att svänga ihop en vardag och härligt mättande. Proceduren kräver inga närmare förklaringar och slutresultatet lyckas på något vis ändå se tillräckligt tjusigt ut för att platsa på en middagsbjudning, trots den relativt korta ingredienslistan. Vi lämnar det åt var och en att avgöra om de håller med eller inte. Hur som helst, så hoppas vi att det ska smaka!

For recipe in English, click here: Creamy Brussels Sprouts Pasta with Lemon & Walnuts

4 st portioner
Total tillagningstid: 35 min

Brysselkål

1 kg brysselkål, sköljd och halverad
2 msk olivolja
2 msk citronjuice
3 st vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
Salt och svartpeppar

Sås

2 dl valfri sorts crème fraiche
2 msk olivolja
1 msk citronjuice
1/4 tsk salt
Svartpeppar att smaka av med

Till servering

400 g pasta
Citronzest
1 dl rostade valnötter, grovhackade

  1. Sätt på pastavattnet. Stek sedan brysselkålen i olivoljan i en stekpanna på medelvärme i ca 10-15 min eller tills dess att de har börjat karamelliseras. Rör ner citronjuice och vitlök, och smaka av med salt och peppar. Stek vidare i ytterligare 1-2 min och ta sedan stekpannan från värmen.
  2. När pastavattnet kokar, tillaga pastan enligt förpackningens instruktioner. Under tiden, rör ihop alla ingredienser till såsen i en liten skål och sätt åt sidan.
  3. När pastan är klar, häll av vattnet och blanda ihop den med sås och brysselkål. Lägg upp i skålar, toppa med citronzest och valnötter, och servera omedelbart.

Senaste recept

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top