Krämig vegansk potatis- och purjolökssoppa - Live Slow Run Far

Krämig vegansk potatis- och purjolökssoppa

potatis soppa på ett bord brevid flaska av rapsolja

En av våra absoluta favoritsoppor alla kategorier, och en vi ser till att laga så ofta vi bara kan under säsongen för svenskodlad purjolök. Vi tycker om att lämna konsistensen som den är och njuta av en klar buljong lika mycket som att mixa den slät och tillsätta något krämigt, och ingen soppmiddag är förstås komplett utan en tjock skiva hembakat bröd vid sidan om.

När vi åt potatis- och purjolökssoppa senast lyxade vi till det ordentligt och tog fram trattkantareller från frysen och gjorde svampmackor att äta till. Vi båda älskar hur en kan laga och njuta av mat som känns så lyxig och fin och som liksom får matbordet att se alldeles vackert ut, men som samtidigt inte kostar varken mycket pengar eller naturresurser. Potatis, purjolök, bröd och egenplockad svamp – inga direkt extravaganta ingredienser där – men så sitter en ner vid bordet och känner sig som den rikaste personen på jorden. Det värmer mitt hjärta oerhört.

Med det här receptet har vi satsat på en slät variant. Vi har också ersatt den traditionella grädden (eller creme fraichen) med det vi brukar kalla “böngrädde”. Om du har lagat våra recept tidigare har du förmodligen koll på att vi pratar om när vi mixar kokta vita bönor med havredryck tills det är alldeles silkesslätt. Förutom att blandningen naturligtvis bidrar med bra näring så gör den konsistensen på soppan underbart krämig. Böngrädden smakar heller inte mycket alls, i sig själv, så ingen fara – soppan kommer inte smaka bönigt (vilket förmodligen är ett nytt ord). Toppings är givetvis valfria – ibland känns dessa bara som en massa onödigt arbete en stressig vardagskväll – men vi har hur som helst kört på en kombination av brödsmulor, grönkål och pumpafrön. Vad som än bidrar till kontrast till den släta soppan kommer bli en hit, så kolla runt i kyl och skafferi och se vad som finns tillhands. Och glöm inte bort att njuta av maten sedan!

For recipe in English, click here: Creamy Vegan Potato Leek Soup

4-6 st rejäla portioner
Total tillagningstid: 30 min

Ingredienser

1 kg potatis (10-12 st normalstora)
2 st purjolökar
1 st vitlöksklyfta
1 msk torkad timjan
2 msk grönsaksbuljong (motsvarande 2 st tärningar)
2 1/2 dl kokta vita bönor, avsköljda
2 dl havredryck
1 msk vitvinsvinäger
Rapsolja, salt och svartpeppar

Förslag på toppings

Grönkålschips
Krutonger
Stekta brödsmulor
Rostade pumpa- eller solrosfrön

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i tärningar. Skölj purjolöken noggrant, och skär den i skivor. Använd både vit och grön del.
  2. Hetta upp en skvätt rapsolja i en stor kastrull på medelvärme. Fräs potatis och purjolök tillsammans med 1/2 tsk salt i ett par minuter. Tillsätt vitlök och timjan, och fräs i ytterligare någon minut. Häll sedan på ca 1.2 liter vatten (eller tillräckligt för att precis täcka innehållet i kastrullen) och tillsätt buljong. Koka upp och låt sedan sjuda i ca 15 min, eller tills potatisen är mjuk.
  3. Under tiden, gör böngrädden. Lägg bönor i en mixerskål och tillsätt havremjölk. Mixa helt slätt.
  4. När potatisen är klar, häll på böngrädden. Mixa soppan helt slät, rör ner vitvinsvinäger och kör ett par varv med pepparkvarnen. Smaka av, och servera sedan rykande het antingen som den är eller med valfria toppings.

  Share this post!


Och råkar du leta efter mer middagsinspiration, så hittar du en hel drös samlade i det här inlägget: Våra bästa nyttiga vinterrecept.


Senaste recept

3 thoughts on “Krämig vegansk potatis- och purjolökssoppa”

  1. Pingback: Creamy Vegan Potato Leek Soup | Live Slow Run Far

  2. Thanks for sharing your recipe for purjolök soppa. This evening I will be entertaining my fellow students of my swedish course and I will make a version of this recipe 🙂

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top