Pasta med blomkål, persilja och soltorkade tomater - Live Slow Run Far

Pasta med blomkål, persilja och soltorkade tomater

pasta med blomkål på en tallrik med persilja och soltorkade-tomater

Att det var när vi bodde i New York som vi började äta närodlat och i säsong har vi återkommit till många gånger, och varje höst bjöd (naturligtvis) på det allra största utbudet av frukt och grönt. Skördesäsongen innebar en färgsprakande kavalkad av grönsaker och frukter på ”vår” bondens marknad i Union Square – och det var så ljuvligt att botanisera där. Red Jacket, en av gårdarna/försäljarna från upstate New York, hade helt makalöst fin broccoli och blomkål. Under någon månad eller så på tidiga hösten hade de en liten kampanj där de körde $5 per huvud (de var gigantiska – tänk minst 500 g per broccoli) och det blev en stapelvara i vår tygkasse varje vecka – ett broccolihuvud och ett blomkålshuvud.

Spola framåt ett par år och vi odlar våra egna grönsaker – men hjälp, Red Jacket klår oss med hästlängder när det kommer till storleken på vår broccoli. Blomkål återstår för oss att försöka oss på (det ingår i planen för nästa säsong), så vi får se vad vi kan lyckas med där. Egentligen är det här bara världens långrandigaste sätt att säga att broccoli och blomkål är bland de bästa grönsakerna i världen (högst subjektivt uttalande) och att du gör klokt i att äta så mycket du bara kan när de är i säsong. Proppfulla med näring, supergoda och med hur många användningsområden som helst – vad finns det att inte gilla? Vi satte broccolin i strålkastarljuset för ett par veckor sedan i och med denna Broccolisallad med matvete och nu är det således dags för blomkålen. Som det stora fan av ströbröd som Mike är så hittade han ett sätt att nästla in det här också och jag är den första att erkänna att det var ett genidrag. Den här rätten checkar verkligen av det mesta – en generös mängd grönsaker, mättande pasta, krämiga och goda vita bönor för att göra det näringskomplett, perfekt salta soltorkade tomater och så riktigt vitlökssmakande ströbröd för att, ja, varför inte? Testa!

For recipe in English, click here: Pasta with Cauliflower, Garlic and Bread Crumbs

4-6 st portioner
Total tillagningstid: 40 min

Ingredienser

Ugnsrostad blomkål 

1 st stort blomkålshuvud (~1.2 kg)
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
Svartpeppar

Knaprigt ströbröd 

5 st vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
2 msk olivolja
2 dl ströbröd 
1/2 tsk salt
Svartpeppar

Resterande

500 g pasta 
1 dl pastavatten
2 msk citronjuice
2 dl hackad persilja (~60 g)
1 dl hackade soltorkade tomater
3 dl kokta vita bönor (~460 g), avsköljda
Blomkålen från ovan
Ströbrödet från ovan
Salt för avsmakning (~1 tsp)
Red pepper flakes (valfritt)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225ºC. Bryt blomkålshuvudet i buketter och skär upp stjälk + blad. Lägg allt på en ugnsplåt och ringla över 2 msk olivolja, 1/2 tsk salt och generöst med svartpeppar. Rosta i mitten av ugnen i 10 min. Vänd runt blomkålen och sätt tillbaka i ugnen i ca 10-15 ytterligare min eller tills alltsammans fått lite färg. Sätt sedan åt sidan.
  2. Ströbrödet: fräs vitlöken i olivoljan i någon minut och tillsätt sedan ströbrödet. Rosta under omrörning tills gyllene (ca 5-7 min). Ta bort från värmen och sätt åt sidan.
  3. Under tiden, koka pastan enligt förpackningens instruktioner och spara ca 1 dl av pastavattnet.
  4. Blanda pastan med pastavattnet, citronjuice, persilja, soltorkade tomater, bönor, blomkål och hälften av ströbrödet.
  5. Smaka av (normalt tillsätter vi ca 1 tsk salt), toppa med resten av ströbrödet och eventuellt red pepper flakes och servera genast*.

*Om du ska värma på rester senare, tillsätt lite vatten så att det inte blir torrt.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top