Perfekt nybörjarbröd i långpanna - Live Slow Run Far

Perfekt nybörjarbröd i långpanna

färskt bröd under en handduk

Ni minns kanske att jag och Mike har bestämt oss för att baka allt vårt eget bröd under 2020? Och ja, så här långt har det gått smärtfritt! Vi har hunnit nästan en tredjedel in på året och vi har inte ens varit minsta lockade att köpa med oss mjukbröd från affären en endaste gång (knäckebröd är undantaget).

Nyckeln till framgång har så här långt helt klart varit att hela tiden ligga steget före och alltid ha bröd i frysen, vilket i sin tur betyder att vi försöker ha brödbaksingredienser hemma jämt också. Vi omorganiserade t.o.m. i köksskåpen för att ge alla mjölsorter den plats som de förtjänar – så nu har vi en hel hylla dedikerad till mjöl och enbart mjöl!

Och medan vi nu har börjat experimentera med surdegsbakning och verkligen vill att det ska bli vår standard så använder vi vanlig jäst med jämna mellanrum. Det här receptet var ett av de första som vi började experimentera med där i början på januari. Det är inspirerat av ett ICA-recept som vi hittade och tyckte om, och vi har justerat, lagt till och bytt ut sedan dess. Vi ville ha ett knådfritt bröd som inte skulle kännas som ett alltför stort projekt att svänga ihop i vår repertoar (för visst är det väl ändå det som gör att man inte bakar mer av sitt eget bröd? Att det känns som ett gigantiskt åtagande?) och till slut, efter mycket testande, kom vi fram till denna så gott som idiotsäkra variant. Att jobba med en långpanna är så himla smidigt, och genom att pensla botten med rapsolja får man nästan en liten, liten hint av focaccia. Det här är definitivt ett lämpligt recept för nybörjare, om du inte har bakat så mycket förr, och vi kan nästan lova att du kommer vara såld i samma veva som du smakar första brödbiten ut ur ugnen. Och som med de flesta brödsorter funkar även denna utmärkt att frysa in. Perfekt att göra mackor på och ta med ut i naturen är det också. Lycka till!

PS. Om du använder färsk jäst istället för torr, hoppa direkt till steg 2. Smula sedan jästen i en stor bunke, och tillsätt den varma havredrycksblandningen. Rör tills jästen har löst upp sig. Tillsätt havregryn, rågmjöl, havrekross, 1 dl solrosfrön och salt och blanda väl. Följ sedan receptet från steg 4.

For recipe in English, click here: No-knead Whole Grain Sandwich Bread

16 st brödbitar

Ingredienser

5 dl havregryn
2 dl grovt rågmjöl
1 dl havrekross (eller rågkross)
1 dl + 1/2 dl solrosfrön
2 tsk salt
1 st påse/14 g torrjäst (eller 50 g färsk – se anteckning ovan)
7 dl havredryck
2 msk + 1/2 msk rapsolja
7-8 dl vetemjöl

Gör så här

 1. Blanda samman havregryn, rågmjöl, havrekross, 1 dl solrosfrön, salt och torrjäst i en stor bunke. Sätt åt sidan.
 2. Rör ihop och värm på havredryck och 2 msk rapsolja till 37ºC.
 3. TIllsätt havredrycksblandningen till bunken med de torra ingredienserna. Blanda väl.
 4. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, medan du rör ordentligt. Degen ska komma samman men förbli för kladdig för att kunna knådas. Rör i ytterligare någon minut efter det att allt mjöl har tillsatts.
 5. Täck bunken med en ren kökshandduk och låt jäsa (på en företrädesvis varm plats) i 1 h.
 6. Sätt ugnen på 225ºC och smörj sedan en ugnsform om 30×40 cm med återstående 1/2 msk rapsolja. Tippa sedan ut degen i formen, och tryck ut den så att den blir jämnt fördelad över hela. Skåra därefter degen till 16 st lika stora bitar. Strössla över 1/2 dl solrosfrön och grädda sedan brödet i mitten av ugnen i ca 20-25 minutes, eller tills dess att ytan är gyllenbrun. Låt svalna. Varje brödbit är tjock nog att kunna skära itu på längden och voila! – perfekt utflyktsbröd.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

5 thoughts on “Perfekt nybörjarbröd i långpanna”

 1. F-lediga läraren!

  Jag älskar också hembakat bröd, kan rekommendera boken “bröd bröd bröd” av Martin Johansson. Fantastisk bok! Vi bakar också i princip allt vårt mjuka bröd själva, så mycket godare än köpt. Dessutom jobbar vi mycket med nattjäst, sätt en del på kvällen, gå upp på morgonen och skjuts in i ugnen – det enda jag behöver tänka på är att timea in det mellan amningarna!

  1. Sophia & Michael

   Martin Johansson är vår guru! Vi köpte hans surdegsbok för några månader sedan och det fick oss att ÄNTLIGEN komma igång med det. Nu har vi fått sätta oss på händerna för att inte baka mer – frysen är nämligen proppfull! Nattjästa degar är otroligt smidiga, och vi uppskattar dem extra mycket om det dessutom är långpass-dag dagen efter. Få saker klår x antal timmar utomhus tidigt på morgonen och sen x antal bitar nybakt bröd efteråt. Livet på en pinne osv. Åh, och bra jobbat att hålla i bakandet trots amning och liten bebis! Fin förebild för oss 🙂

   /Sophia

   1. F-lediga läraren!

    Tricket för oss har varit att inte ha så lång gräddningstid.. Har man 45-50 min gräddning och är ensam hemma och fastnar i amning i soffan känns det inte så kul. Nu bakar jag oftast bröd med ca 15 min gräddningstid. Då är det lättare att timea in mellan amningar. Sen hade vår dotter en period där jag knappt kunde lägga ifrån mig henne, då var det svårt att baka, fick pausa den veckan. Annars har vi haft tur och fick ett barn som är nöjd när hon får ligga i nästet och vara med vilket har gjort att jag faktiskt har kunnat göra ganska mycket saker. Ha inte för höga krav! Full frys är jättebra i början! Det hade vi med, jag var hemma 3v innan vår dotter kom (pga att hon var 2v över tiden) så det bakades friskt sista veckorna för att jag skulle ha något att göra!

    1. Sophia & Michael

     Bra tips där med gräddningstiden 🙂 Tack! Det låter som att ni har funnit er väl tillrätta med den lilla, och jag har – lite såhär på förhand förstås – en stark önskan om att just låta bebisen få vara med och inte ha inställningen att han/hon ska stuvas undan och “hanteras”. Stöter ibland på den attityden och får alltid en klump i magen. Har köpt bärsjal och har en målbild (inför förlossningen) att jag strosar omkring i trädgården med bebisen i den och alla är glada och nöjda över att bara få vara nära och tillsammans 🙂

     Oj, oj – mastigt med 2 v över tiden! Satte det igång naturligt eller blev du igångsatt? Jag är fullgången idag, 37 + 0, så nu blir det till att vänta och se hur det blir för oss!

     Ta hand om er alla!

     /Sophia

 2. Pingback: No-knead Whole Grain Sandwich Bread | Live Slow Run Far

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top