Pizza med brysselkål och karamelliserad rödlök - Live Slow Run Far

Pizza med brysselkål och karamelliserad rödlök

Kan en bjuda på pizza som en del av en advents- eller julbuffé utan att skämmas? Svar ja. Särskilt om den kommer lastad med brysselkål, karamelliserad rödlök och timjan, eftersom alla dessa smaker garanterat kickar igång julkänslan. Vi tycker faktiskt att en sådan här lite unik och tjusig pizza skuren i bitar är en perfekt rätt till så gott som alla slags festligheter i december – glöggparty, adventsfika, uppesittarkväll, julbord – eftersom det är vackert, lätt att göra och ett toppensätt att både låta säsongens grönsaker stå i rampljuset OCH minimera matsvinn. För vad är egentligen INTE gott på pizza?

Som den New Yorker Mike är och som den en gång transplanterade New Yorker jag är så har vi väl några krav just på pizzafronten. Det är det ingen idé att försöka dölja. Lägg till det vår fäbless för brödbakning – och därtill det faktum att vi bor på tryggt avstånd från samtliga take out-möjligheter – och ni förstår snabbt att vi gör vår egen när suget sätter in. I receptet nedan har vi inte inkluderat själva degen. Skälen till det är flera. Dels experimenterar vi ständigt och testar nya recept för jämnan, och dels vet vi att många gärna köper färdig deg för enkelhetens skull. Och så har vi en stark känsla av att en hel del redan har ett recept de troget återvänder till. En favorit här hos oss är detta Cold-Prove Pizza Dough Recipe dock. Det är grymt. Lycka till!

PS. En annan pizza som också känns rätt såhär års är denna Pizza med butternutpumpa, rödlök och svartkål.

For recipe in English, click here: Pizza With Brussels Sprouts and Caramelized Red Onions

3 st pizzor (30 cm i diameter)
Total tillagningstid: 1 h (med färdig deg)

Ingredienser

Pizzadeg (vi använde detta recept: Cold-Prove Pizza Dough Recipe – inget samarbete)
2 st medelstora röda lökar (200 g), halverade och skivade tunt
500 g brysselkål, skivade tunt på längden
3 msk olivolja
1 msk honung
Salt
Svartpeppar
150 g riven ost (4 dl)
5 st kvistar färsk timjan (eller 2 msk torkad)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275ºC eller så högt det går. Om du använder en pizzasten, sätt in denna i ugnen så att den värms upp.
  2. Medan du väntar på ugnen, fräs löken i 1 msk olivolja på medel-låg värme i ca 25 min. Rör om då och då. Tillsätt sedan en nypa salt och lite svartpeppar och sätt åt sidan.
  3. Blanda den skivade brysselkålen med 2 msk olivolja, honung, 1/2 tsk salt och lite svartpeppar i en stor skål. Vänd runt ordentligt. Sätt åt sidan.
  4. Förbered pizzadegen enligt dess recept. Det här receptet ger 3 st pizzor (30 cm i diameter), men det går förstås också jättebra att göra t.ex. 4-5 st mindre eller 2 st större.
  5. Toppa degen med alla ingredienser. Börja med osten, fortsätt med rödlöken och avsluta med brysselkålen.
  6. Flytta pizzan till en pizzasten eller bakplåtspappersklädd ugnsplåt och grädda i ca 7 min. Håll ett öga på den så att topping och kanter inte bränns vid. Beroende på ugnens exakta temperatur och huruvida pizzasten används eller inte så kan det egentligen gå på allt från 3-10 min. Toppa med timjan efter gräddningen och hugg in!

Observera: för att göra helt vegansk, byt ut honungen mot någon typ av sirap och använd vegansk ost.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top