Pizza med butternutpumpa, rödlök och svartkål - Live Slow Run Far

Pizza med butternutpumpa, rödlök och svartkål

Jag (Sophia) skojar ibland om att min tid i New York gav mig mycket ny kunskap om väldigt många olika saker, men mest av allt lärde jag mig om pizza. Och medan det kanske inte är 100% sant, så råder det ingen tvekan om att mina pizzavyer vidgades rejält. Tomatsås, vitsås. Pråliga toppings och tjusiga namn. Krispigt tunn botten, tjock och fluffig botten, lagom botten. Dyrt. Billigt. Gott. Jättegott. Inte särskilt gott. Vi åt inte pizza ens i närheten av så ofta som den genomsnittlige New Yorkern, men tillräckligt ofta för att jag ska ha samlat på mig en hel rad kära minnen.

Sammanfattningen lyder att pizza är jäkligt gott. Och att vi nu vill dela med oss av ett recept på en kombination av toppings vi älskar – nämligen butternutpumpa, (närapå) karamelliserad rödlök och svartkål. Åh, det smakar så bra tillsammans! Degreceptet som vi använde här heter “Roberta’s Pizza Dough” (Roberta’s är ett vattenhål för pizzaälskare i NYC) och är publicerat på The New York Times matlagningssida. Normalt kan man få tillgång till recepten en eller ett par gånger utan att ha ett betal-medlemsskap, och med anledning av det lägger vi inte upp en direktlänk här. Googla och du kommer hitta receptet direkt, dock! Vi gillade resultatet skarpt – lagom tjock botten med perfekt sega kanter. Det är nog allt för oss – lycka till!

For recipe in English, click here: Pizza with Butternut Squash, Red Onion and Dino Kale

4 st mindre pizzor (ca. 20 cm i diameter)

Pizzadeg till 4 st mindre pizzor (vi dubblade Roberta’s recept)
1 st stor rödlök (~250 g), halverad och skuren i tunna klyftor
1 st liten butternutpumpa (~1 kg), skalad, urgröpt och skuren i kuber
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
100 g förvälld eller fryst svartkål (~200 g färsk)
7 dl mild ost (~250 g), grated

  1. Sätt ugnen på 200ºC. Se följande recept på Slow Cooked Kale Bowl för steg-för-steg gällande förvällning av svartkål. Om du använder fryst, låt tina och hacka sedan grovt.
  2. Lägg pumpakuberna och lökklyftorna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och ringla över olivolja och salt. Blanda väl. Rosta sedan grönsakerna i ugnen i 10 min, och vänd sedan runt dem med en stekspade. Sätt tillbaka plåten i ugnen och rosta i ytterligare 10 min eller tills pumpan är precis klar (undvik att låta den bli för mosig). Sätt plåten åt sidan.
  3. Höj ugnstemperaturen till 275ºC. Om du använder en pizzasten, sätt in denna i ugnen nu. Under tiden, förbered degen enligt receptet. Du bör ha 4 st mindre pizzor redo, ca 20 cm i diameter.
  4. Toppa sedan degen med övriga ingredienser. Börja med osten, och lägg därefter på pumpa, lök och svartkål. Flytta sedan pizzan till antingen pizzastenen eller en ugnsplåt med bakplåtspapper, och grädda i ugnen i ca 5 min. Håll ett öga på toppings och kanterna så att de inte bränns vid. Beroende på den exakta temperaturen i ugnen och huruvida du använder en pizzasten eller inte kan gräddningen ta allt mellan 3 och 10 min. Servera direkt och kom ihåg att njuta!

Senaste recept

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top