Pommes frites på palsternacka med soltorkad tomat-hummus

Pommes frites på palsternacka med soltorkad tomat-hummus på bakplåtspappar

Vår förtjusning för palsternacka har härmed nått nya höjder. Vi är visserligen kända för vår förmåga att sätta i oss rejäla mängder grönsaker, men ett helt kilo palsternacka fördelat mellan oss under en och samma sittning? Det måste vara något slags rekord. Palsternacks-pommes frites är en gåva till mänskligheten, hörrni – de är både sådär mjuka och krispiga som en vill ha dem, och den annars ganska så intensiva smaken är perfekt… avklingad. Ihopparad med en alldeles lagom saltig hummus med soltorkade tomater blir det här en kombination värd att testa, vi lovar. Och är du lik oss, så serverar du det här kalaset bredvid valfria proteinkälla (någon slags bönbiff för vår del, vanligtvis) och kallar det en komplett måltid, rakt upp och ned. Om palsternacka däremot inte är din grej alls, så finns det andra roliga versioner på vanliga pommes frites att testa – t.ex. dessa Kålrots-pommes frites med tahini-yoghurtsås.

Det innebär ju förstås dubbel glädje när en får hoppa i gummistövlarna och gå ut i trädgården för att skörda palsternackorna i fråga som steg ett i matlagningen. Palsternacka har definitivt kvalat in som en gröda vi kommer odla varje år – vi planerar att så ännu fler frön den kommande säsongen och ser fram emot att ha mängder med långa, vita rötter att skörda nästa höst. Av någon anledning tolkade vi informationen om frönas relativt låga grobarhet som att palsternacka är svårodlat i största allmänhet, och kanske bidrog de låga förväntningarna till den enorma glädje vi kände när de tog sig med en jäkla fart där ute i landet. Om du funderar på att odla palsternacka själv, så kan vi inte göra annat än att heja på ordentligt. Du kommer inte att ångra dig! Och för att hantera den där låga grobarheten som vi nämnde, blötlägg fröna över natten dagen innan du planerar att så, torka av dem (dutta lite bara) och så tätt i långa rader. När de väl har tittat upp och du kan se vilka som grodde och inte, så är det bara att gallra till lagom stora avstånd (6-8 cm brukar vi ha som tumregel).

Det är allt för nu – så det är bara att gå och svänga ihop dessa pommes frites bums. Och ja, att vända runt dem var och en kan kännas segt men å andra sidan tar det inte ens fem minuter. Räck upp en hand alla som slöscrollar på Instagram längre än så varje dag? Vändningen gör att pommes fritesen blir garanterat både mjuka och krispiga runt om, och inte en blandning av extremkrisp och mos. Ok, lycka till!

For recipe in English, click here: Parsnip Fries With Sun-Dried Tomato Hummus

4 st portioner

Palsternacka

1 kg palsternacka (~6-8 st medelstora), skalade och skurna 1.5 x 1.5 cm tjocka stavar
1 msk potatismjöl
1 1/2 msk rapsolja
1 tsk salt
Svartpeppar

Hummus med soltorkade tomater

3 1/2 dl kokta och avrunna kikärtor (~1 st tetra eller 230 g)
6 st soltorkade tomater (~60 g)
1 st vitlöksklyfta
1/2 dl rostade solrosfrön (~35 g)
2 msk citronjuice
3 msk olivolja
Knappt 1/2 tsk salt
3 msk vatten
1/2 tsk smoked paprika

  1. Sätt ugnen på 225ºC. Vänd sedan runt palsternacksstavarna i potatismjölet i en stor skål. Ringla därefter över rapsoljan och vänd runt igen. Tillsätt sedan salt och rejält med svartpeppar och se till att allt blandas väl. Placera stavarna i ett lager (dvs. inga stavar på varandra) på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Genom att lägga dem i 3-4 ordnade rader blir vändningen betydligt lättare. Ugnsbaka dem i 15 min, och vänd dem sedan en och en med hjälp av en tång, gaffel eller dina egna fingrar. Sätt in plåten i ugnen igen i ytterligare 10 min, eller tills stavarna är helt mjuka.
  2. Under tiden, gör hummusen genom att placera alla ingredienser i en matberedare (alt. en bunke om du använder stavmixer) och mixa helt slätt. Förvara i kylen.
  3. Servera palsternacks-pommes fritesen rykande varma från ugnen med hummusen vid sidan av som “dipp”.

Senaste recept

1 thought on “Pommes frites på palsternacka med soltorkad tomat-hummus”

  1. Pingback: Parsnip Fries With Sun-Dried Tomato Hummus | Live Slow Run Far

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top