Rabarberbullar

Bullar är bäst. Alla sorters bullar. Men om vi var tvungna att välja en variant, så skulle nog kardemumma vinna – men bara under höst, vinter och vår. Under försommar och sommar, ja då är det nämligen dessa rabarberbullar som gäller (utan minsta tvekan). Den söt-syrliga och otroligt smakrika fyllningen är drömlik. Man kan helt enkelt inte låta bli att slicka fingrar, skål och bänkskiva, oavsett hur slafsigt det både kan låta och se ut.

Som vanligt när det gäller oss och bullar så kör vi på en kalljäst deg. Vi har ju lovprisat kalljäsning många gånger tidigare, men det tål att upprepas hur himla mycket godare och bättre degen blir, samt hur hela bakprojektet känns mer hanterbart när det är uppdelat i två mindre steg utspritt på två dagar. Och just det, vi använder havredryck som “mjölk”. Funkar grymt.

När du rullar ihop bullarna så kommer det garanterat att bli lite kladdigt, eftersom lite av fyllningen kommer rinna/pressas ut. Oroa dig inte, det är helt i sin ordning (plus att det är ganska så himmelskt att efteråt ta en sked, skrapa upp resterna från köksbänken och äta upp). Lite kladd har väl sällan varit farligt? Glad fikasommar!

For recipe in English, click here: Rhubarb Buns

32 bullar (OBS: receptet inkluderar jäsning över natten)

Deg

200 g smör
5 dl valfri mjölk
50 g färsk jäst
1 tsp salt
90 g socker (~1 dl)
960 g (approx. 16 dl) vetemjöl
1 msk nystött kardemumma

Fyllning

350 g rabarber (~2-3 st stora stjälkar), hackad (~7 dl)
180 g socker (~2 dl)
1 tbsp vatten
1 tbsp citronssaft

Ytterligare ingredienser

100 g smör, rumstemperatur
En liten skvätt valfri mjölk
1 1/2 dl lätt rostade hasselnötter (~90 g), hackade

  1. Smält smöret i en liten kastrull på låg värme. Rör ned mjölken och värm blandningen till 37ºC. Stäng av plattan och ta kastrullen från värmen.
  2. Smula jästen i en stor skål/bunke. Blanda ner mjölk- och smörblandningen, lite i taget, och rör tills dess att jästen löst sig.
  3. Tillsätt resterande ingredienser med hjälp av en träslev eller liknande, men se till att arbeta in mjölet deciliter för deciliter, istället för att tillsätta allt på en gång.
  4. Så fort degen – som kommer att vara relativt kladdig – blandats samman, arbeta den med maskin (t.ex. en elvisp med degkrokar) eller knåda den för hand. Om det förstnämnda: arbeta degen i ca. 7-8 min. Om det sistnämnda: knåda i ca. 10 min (du kan behöva tillsätta lite mer mjöl, vilket är anledningen till att vi föredrar maskin i det här fallet, då det garanterar saftiga och inte det minsta torra bullar).
  5. När degen ser smidig och glansig ut, täck över skålen med antingen ett plastlock eller plastfolie och placera i kylen att jäsa över natten (minst 8 timmar, men den kan jäsa längre än så utan problem). En kökshandduk fungerar också att täcka med, men se till att ingenting har en stark lukt i kylen.
  6. Medan degen börjar jäsa i kylen, gör rabarberfyllningen. Blanda hackad rabarber, socker, vatten och citronsaft i en medelstor kastrull och låt koka upp. Sjud på medelvärme tills mer eller mindre all vätska försvunnit, ca 30-45 min. Låt svalna, mixa till en slät puré och förvara i kylen över natten.
  7. Dag 2: tippa ut degen på en väl rengjord arbetsyta med lite pudrat mjöl på. Knåda degen i ca. 1 min. Kavla sedan ut hälften av degen till en stor rektangel, ca 40 cm x 30 cm, med långsidan mot dig. Om degen krymper ihop när du försöker kavla ut den, låt den vila ett par minuter och testa igen.
  8. Bred därefter ut hälften av det rumsvarma smöret över hela rektangeln. Bred sedan ut hälften av rabarberfyllningen uppepå, men lämna den nedre tredjedelen (längs med långsidan närmast dig) av rektangeln bar. Rulla sedan degen mot dig, genom att börja från den bortre långsidan. På det här viset kommer mindre fyllning att pressas ut mot slutet. Skär rullen i 16 st lika stora bitar. Lägg vardera bit i en bakform på en bakplåt. (Vi får plats med 16 st på en plåt.) Upprepa hela proceduren med den andra halvan av degen.
  9. Låt jäsa, täckta, på en företrädesvis varm och dragfri plats i ca 45 min. När 20 min återstår av jäsningstiden, sätt ugnen på 250ºC. Pensla bullarna lätt med lite mjölk, och strössla över hasselnötter. Grädda i ca 8-10 min. Flytta bullarna från plåten och låt svalna på ett galler. Repetera till alla bullar gräddats. Förvara i lufttäta påsar, och frys in det som inte ätits upp inom de första dagarna. Tinar snabbt.

Senaste recept

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top