Försommarsallad på sparris och rädisa

Med avseende på ingredienslistan kanske den här lilla sidorätten framstår som ganska oansenlig, men den lyckas verkligen hylla såväl primörer som enkelt tillvägagångssätt. Sommarmatlagning när den är som bäst, helt enkelt! Under förutsättning att du lägger vantarna på närproducerade grönsaker av hög kvalitet (dvs. köp inte sparris från Peru om du inte bor i – just det – Peru), så är det här en garanterad höjdare i all sin enkelhet. Och varför inte svänga ihop en större sats att bjuda familj och vänner på, låt säga på midsommarafton? Vi kommer med största sannolikhet att duka upp den här rätten som en del av vårt lilla smörgåsbord nästa vecka. Primörer är ju egentligen som allra bäst bara som de är, eller med minsta möjliga tillagning. Men när man bjuder över andra på en middag kan det ju vara roligt att bjuda på något som ser lite mer genomtänkt ut. Det här receptet tycker vi balanserar perfekt mellan de två lägren – grönsakerna får vara sådär ljuvligt enkla och krispiga, men övriga ingredienser gör det hela lite mer intressant. Sammantaget blir det en tämligen vacker rätt som i alla fall vi skulle kunna snaska i oss dagligen. Hoppas ni gillar den också!

For recipe in English, click here: Asparagus and Radish Salad

4 portioner som en sidorätt eller förrätt

500 g färsk grön sparris (~2 st knippen)
160 g rädisor (~1 st knippe eller ca 20 st rädisor), thinly sliced
2 msk smör
Zest från 1 st citron
4 msk citronsaft
16 g färsk mynta (~10 kvistar), grovhackad
4 tsk lätt rostade sesamfrön (~16 g)
Salt och svartpeppar

  1. Skölj sparrisen noga (särskilt toppen, där sand gärna ansamlas) och skär av de träiga ändarna. Skär sedan resten i ca 4 cm långa bitar.
  2. Fräs sparrisbitarna i smöret på medelvärme i ca 5 min. De ska förbli krispiga och inte stekas mjuka, så passa noga. Om sparrisen är av det tunnare slaget kan 2-3 min räcka.
  3. Blanda sedan sparrisen med rädisorna i en skål. Rör ner citronzest, citronsaft och mynta. Smaka av med salt (ca 1-2 krm) och svartpeppar. Strössla över sesamfröna och servera direkt.

Leave a Comment