Rabarberglass

Jag kan omöjligt inleda den här texten utan att nämna Mike’s gränslösa kärlek till glass. Jag har aldrig träffat en mer passionerad glassälskare, och det gör mig närapå lika lycklig av att se honom hugga in på sina favoritsmaker som det gör honom att faktiskt äta dem. Kombinationen av att ha bott i NYC med alla fantastiska glasställen och att vara gift med Mike har definitivt vidgat mina glassvyer. Jag har förstås alltid älskat glass, men de senaste 5-6 åren har helt klart knuffat mig bortom mitt tidigare standardval jordgubbsglass både en och två gånger. Smakmässigt är mint-chocolate chip Mikes odiskutabla favorit, men kaffe kommer inte särskilt långt efter. Min är nog salted caramel (salt kola?). Sedan finns det en vegansk banan-valnöt att köpa på Van Leeuwen Ice Cream (ett par kvarter bort från vår gamla lägenhet) som vi båda tycker är helt vansinnigt god. Men den här glassen här, den kan mycket väl slå sig in på topp-5. Rabarbersmaken är intensiv, med både smaksatt glassbas och en reducerad rabarber-swirl. Det är en sommardröm rakt igenom, och vi kommer definitivt att svänga ihop det här receptet många gånger de kommande månaderna. Hoppas att du testar också!

For recipe in English, click here: Rhubarb Ice Cream

Blir ca 900 ml glass

Glassbas

200 g rabarber, hackade (~4 dl)
1 krm salt
1.5 dl socker (~135 g)
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 äggulor

Rabarberswirl

100 g rabarber, hackade (~2 dl)
2 tsp citronsaft
80 g socker (~knappt 1 dl)
En nypa salt

 1. Börja med glassbasen genom att röra samman rabarber, socker och salt i en medelstor kastrull. Placera denna på medelvärme och låt sjuda tills rabarbern har mjuknat, ca 7 min. Låt svalna och mixa sedan till en slät puré.
 2. Häll sedan tillbaka rabarberpurén i kastrullen och tillsätt mjölk och grädde. Blanda väl. Värm på till precis att blandningen börjar sjuda och ta sedan direkt från värmen.
 3. Placera äggulorna i en värmetålig skål, och häll sedan långsamt på en del av den varma gräddblandningen/glassbasen (ca 2 dl totalt) under konstant omrörning. När äggulorna tempererats, häll ner dem i kastrullen med resten av glassbasen. Värm på till precis att blandningen börjar avge ånga. Detta tar bara någon minut eller två.
 4. Sila glassbasen genom en kökssil och låt svalna. Täck med lock och låt stå i kylen över natten, eller åtminstone 8 timmar.
 5. Medan glassbasen svalnar, gör rabarberswirlen. Placera rabarber, citronsaft, socker och salt i en liten kastrull och låt sjuda på medelvärme tills rabarbern mjuknat, ca 7 min. Ta av från värmen, låt svalna och mixa till en slät puré. Sätt purén tillbaka på medelvärme och låt sjuda i ca 5 min. Sila, låt svalna och ställ i kylen.
 6. När glassbasen suttit tillräckligt länge i kylen, kör den i glassmaskin enligt dennas instruktioner. Vår tar ca 20 min. När glassen är klar, häll ca 1/3 i lämplig bytta och ringla över 1/3 av swirlen. Fyll på med 1/3 till av glassen, följt av 1/3 swirl, och fortsätt så en sista gång innan du sätter på lock och ställer byttan i frysen. Låt frysa till ett par timmar före servering. Klart!

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

2 thoughts on “Rabarberglass”

 1. Första gången för mig på er blogg men inte sista. Det här receptet på rabarberglass låter fantastiskt gott! Har ingen glassmaskin men kanske värt att göra ett försök ändå? Mvh, Malin

  1. Sophia & Michael

   Hej Malin! Åh vad glad jag/vi blir, välkommen hit till vårt lilla “krypin”! Ja, alltså den här rabarberglassen slank ner utan större problem. Verkligen en sommardröm! Jag tror definitivt att det är värt ett försök utan glassmaskin. Experten Mike teaterviskar här till mig att du helt enkelt ställer in glassbasen i frysen (dvs när receptet säger att det är dags för maskinen – så utan swirl, med andra ord) och sedan tar du ut byttan med jämna mellanrum (gissningsvis varannan timme eller så) och rör runt med en sked. Fortsätt tills dess att den fryst ihop. Sen följer du receptet igen, med “lagren” osv. Resultatet kanske inte blir riktigt lika luftigt, men herregud – hur kan det inte bli gott?! Lycka till, och om du har lust får du hemskt gärna berätta hur det gick! Kram Sophia

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top