Run Far energibollar - Live Slow Run Far

Run Far energibollar

Vi har alla våra egna preferenser vad gäller näringsintag under träning och tävling – somliga föredrar enbart flytande näring (dvs. sportdryck av något slag), vissa gillar främst “riktig” mat och många gillar en kombination av båda. Att lära sig vad som fungerar för en själv och optimerar prestationen behöver inte vara en svår uppgift, men den kan onekligen vara det. Vi håller fortfarande på att klura ut vad vi tycker fungerar bra, men en sak är vi i alla fall säkra på: energiprodukter (eh, heter det så?) av god kvalitet är ofta svindyra, och vi kan med lätthet komma på många andra saker vi hellre skulle spendera våra pengar på än sådana. Så. Under de senaste 6 månaderna har vi experimenterat högt och lågt med energibollar lämpliga att äta under löpning, och det här receptet är helt enkelt resultatet av det. Vi har själva förstås agerat försökskaniner och testat smaker och olika proportioner, och har nu till slut kommit fram till vad både våra smaklökar och magar gillar allra bäst. Att träna på att äta under fysisk ansträngning och testa specifika produkter är nyckeln till att lyckas med sitt näringsintag på tävlingsdagen, och efter att ha genomlidit ett antal löppass och lopp med magar i uppror är vi nu fast beslutna om att göra saker och ting rätt den här säsongen! (Vi kör på näringstillskott under pass på 30 km eller mer, för den som är intresserad.)

Människokroppen kan omsätta ungefär 60 g kolhydrater per timme, vilket kan vara något svårt att snaska i sig (och få behålla) när man springer så fort man kan, med både kropp och knopp fokuserade på att röra sig framåt och inte sakta ner. Att göra ätandet/näringsintaget så enkelt och njutbart som det går är därför en god idé! En av dessa bollar ger 14-15 g kolhydrater (75 kcal totalt), och smakar ljuvligt. Som i jag-tar-de-här-som-lördagsgodis-tack. De är också lätta att tugga tack vare den mjuka konsistensen, och är skonsamma för magen. Två stycken per timme är inga problem att få i sig, vilket betyder att du är halvvägs till de där åtråvärda 60 g när väl tävlingsdagen kommer. Och förstås – du behöver inte köpa färdiga bars och allt vad det heter, och slipper därmed bli ruinerad. Vi är superpeppade på att få dela dessa mer er, och kan knappt vänta på att få höra vad ni tycker efter att ha testat dem på era nästa långpass. Lycka till!

For recipe in English, click here: Run Far Energy Balls

16 st bollar

200 g (25 st) dadlar, torkade
4 tbsp (24 g) havregryn
2 tbsp (42 g) honung
2 tbsp (36 g) jordnötssmör
2 tsp (6 g) kakao
2 tsp (4 g) snabbkaffe
2 krm salt
2 tbsp (12 g) kokosflingor

  1. Lägg samtliga ingredienser förutom kokosflingorna i en matberedare och kör tills en mer eller mindre slät massa formats.
  2. Forma till bollar, och rulla sedan i koksflingorna (spara ev. överblivna flingor i en burk tills nästa gång, istället för att skicka ner i vasken).
  3. Förvara i kylen tills du ger dig ut.

Senaste recept

1 thought on “Run Far energibollar”

  1. Pingback: Run Far Energy Balls

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top