Vegansk chorizo- och potatisgryta - Live Slow Run Far

Vegansk chorizo- och potatisgryta

Det här är en ganska ovanlig typ av recept för oss. Det är mer eller mindre det första som baseras på ett “köttsubstitut” (vegansk korv i detta fall), och vi varken lagar eller lägger upp recept med den typen av ingredienser normalt. Men om det är något vi båda kan sakna ibland, så är det korv-konceptet. Rakt upp och ner. Så då och då köper vi någon slags vego-korv och korvbröd, och äter dem på klassiskt vis med senap (och ketchup i mitt fall). Det är oftast jättegott, och också himla roligt att testa olika märken/produkter. Och vad gör det hela riktigt njutbart är väl kanske just det faktum att det bara inträffar några gånger per år, så det känns verkligen speciellt och som att vi riktigt unnar oss.

Ja, och sedan har Mike gått och klurat på ett recept en tid, och jag har hintat tidigare kring hur processen ofta går till när han är i farten – han försvinner mystiskt in i köket, säger något i stil med att “jag tar hand om middagen ikväll” och sedan – voila – dyker något alldeles ljuvligt gott upp framför mig. Jag var lika delar förvånad och exalterad när det som blev till detta recept serverades – va, en gryta med (fejk)korv och potatis?! Så långt bort från vad vi normalt lagar, på ett vis, men samtidigt något som fick mig att hugga in direkt och sedan ösa på en portion till.

Så här är den: en gryta till bredden fylld med smak från både kryddor och “chorizo”, perfekt balanserad med mjuka, gyllene potatisbitar. En vinterrätt som helt klart lever upp till namnet. Om chorizo är lite väl smakstarkt så fungerar förstås vilken slags vegan-korv som helst. Det blir jättegott oavsett. Och för den som är intresserad, så tycker vi att Anammas chorizo har varit den bästa hittills (inget samarbete). Vad gäller annan “korv”, så är Peas of Heaven en favorit (inte heller det ett samarbete, men bäst att alltid klargöra).

For recipe in English, click here: Vegan Chorizo and Potato Stew

2-4 st portioner
Total tillagningstid: 40 min

5 st vego-chorizokorv (~300 g)
1 st medelstor gul lök (~150 g), finhackad
5 st vitlöksklyftor, tunt skivade
3 msk tomatpuré
700 g potatis, skalade och skurna i tärningar
750 ml vatten (eller tillräckligt för att precis täcka ingredienserna i grytan)
1 msk paprikapulver
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt
100 g svartkål (~7-8 st blad), repad och skuren i remsor
Olivolja

  1. Om fryst chorizo: stek korvarna i en skvätt olivolja i en stekpanna på medelvärme tills dess att de är tinade. Vänd runt dem ofta. Ta sedan pannan från värmen och skär korvarna i ca 1 cm tjocka slantar. Lägg tillbaka dem i pannan och stek på i ett par minuter, eller tills dess att de är lite gyllene och krispiga på utsidan. Sätt åt sidan.
  2. Om tinad/kyld chorizo: hoppa över stegen fram tills att korvarna ska skivas, och följ sedan samma instruktioner som ovan.
  3. Hetta upp 3 msk olivolja i en gryta och fräs löken på medelvärme i ca 5 min. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare någon minut. Rör ner tomatpurén och stek i 30 sek, allt medan du rör konstant. Tillsätt korvslantarna tillsammans med potatis, vatten, båda sorters paprikapulver och salt. Rör ihop och koka upp.
  4. Sjud utan lock i ca 20 min eller tills dess att potatisen är genomkokt. Ta grytan från värmen och rör ner svartkålen. Servera genast.

Senaste recept

1 thought on “Vegansk chorizo- och potatisgryta”

  1. Pingback: Kikärtsgryta med curry och palsternacka | Live Slow Run Far

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top