Vegansk mac and cheese - Live Slow Run Far

Vegansk mac and cheese

Här kommer ett recept som (förhoppningsvis) kommer att få er att tappa hakan. Inte bara för att det är så otroligt smarrigt, utan också för att den traditionella osten har ersatts av en sås på potatis, pumpa och näringsjäst. Hur är det liksom ens möjligt att få till något så här gott med så enkla ingredienser?! Vi har ju delat tidigare att vi inte är några fan av vegosubstitut i allmänhet (färs undantaget) och vegansk ost i synnerhet, så att det här faktiskt fungerade och blev så rysligt delikat är nästan för bra för att vara sant. Men det är det inte. Vegansk mac and cheese, hörrni. Och inte är det komplicerat eller tidskrävande heller. Det är bara att laga. Lycka till!

For recipe in English, click here: Vegan Mac and Cheese

4-6 st portioner
Total tillagningstid: 30 min

Ingredienser

1 dl solrosfrön
300 g potatis, skalad och tärnad (3 dl)
300 g butternutpumpa, skalad och tärnad (3 dl)
3 st vitlöksklyftor, finhackade
2 msk äppelcidervinäger
5 msk näringsjäst
1 1/2 tsk salt
1 dl olivolja
1 1/2 dl hett vatten
500 g makaroner (11 dl)

Gör så här

 1. Blötlägg solrosfröna i en timme (låt vattnet precis täcka dem). Detta steg är inte nödvändigt, men kommer ge en slätare sås.
 2. Koka potatis- och pumpatärningar i ca 15 min eller tills helt mjuka.
 3. Koka makaronerna enligt förpackningens instruktioner under tiden och sätt åt sidan.
 4. Låt solrosfröna rinna av och mixa dem sedan till en slät sås tillsammans med kokt potatis och pumpa, vitlök, äppelcidervinäger, näringsjäst, salt, olivolja och vatten.
 5. Häll såsen över makaronerna och blanda runt väl. Servera direkt.

Tips: För att göra detta till en komplett måltid, rör gärna ner ångad broccoli, hackad grönkål eller gröna ärtor. Du kan också tillsätta kokta kikärtor eller bönor.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

2 thoughts on “Vegansk mac and cheese”

 1. Detta blev himmelskt gott! Jag hade ingen butternutpumpa hemma, så jag använde morötter istället. Det gick jättebra! Kanske att det blev lite fler “bitar” än om jag använt pumpa, men det var inget som störde. Tack för receptet!

  1. Men åh så härligt att höra! Och vilken toppenidé att använda morötter – fantastiskt att det funkade så bra! Måste vi testa också 🙂 Tack själv!

   /Sophia

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top