Vegansk mintglass med chokladkross - Live Slow Run Far

Vegansk mintglass med chokladkross

Pepparmintglass med chokladkross är Mikes favorit alla kategorier. Det är också en otroligt vanlig och populär glassmak i USA, och det var med stor sorg Mike insåg att så inte är fallet här. Tur då att vi gärna gör vår egen glass och på så sätt kan tillgodose allehanda cravings! Havregrädde fungerar fantastiskt som huvudingrediens och hela processen är precis lika enkel och okomplicerad som för denna omåttligt populära och gudomliga Veganska kaffeglass med chokladkross. Och varför, undrar du kanske, delar vi ett glassrecept mitt i vintern? Ja, alltså, vi tycker väl först och främst att alla säsonger är glassäsonger, men det här är också tiden på året då färska bär och äppelsäsonger och annat givet efterrättsinnehåll är långt borta, vilket gör att glassexperiment känns helt perfekt.

Den turkosa färgen kommer från ett par droppar karamellfärg, och bidrar inte med något annat än lite festlig känsla och krydda till bilden. Med andra ord är det inte ett dugg nödvändigt. Lycka till!

For recipe in English, click here: Vegan Mint Chip Ice Cream

4 st. portioner
Total tillagningstid: 30 min plus tid att kallna

Ingredienser

7 1/2 dl havrebaserad grädde (fetthalt 13 %)*
1 1/2 dl socker (127 g)
3 msk potatismjöl
2 tsk pepparmintsarom
75 g mörk choklad, finhackad (1 1/2 dl)
Några droppar grön karamelllfärg (valfritt)

Gör så här

  1. Värm på havregrädden i en medelstor kastrull tills dess att den nästan börjar sjuda. Under tiden, rör ihop socker och potatismjöl i en värmetålig skål.
  2. Häll en liten mängd havregrädde i skålen med socker och potatismjöl, och vispa samman. När det blandats väl, häll på lite till och vispa igen. Upprepa ytterligare ett par gånger, tills ungefär hälften av grädden har tillsatts.
  3. Häll sedan ner socker- och gräddblandningen i kastrullen med kvarvarande grädde och vispa ihop alltsammans. Sätt kastrullen på spisen igen (medelvärme), tillsätt pepparmintsarom samt eventuell karamellfärg och vispa konstant i ca 1-2 min, tills smeten tjocknat. Den är klar när den täcker baksidan på en sked utan att rinna av.
  4. Ta kastrullen från plattan och låt kallna i minst fyra timmar. Lägg ett lager plastfolie direkt på ytan medan den svalnar för att undvika att skinn formas.
  5. Kör sedan smeten i din glassmaskin enligt dess instruktioner. Vår tar ca 20 minuter. Ett par minuter innan glassen är klar häller du ner den krossade chokladen. Låt sedan stå i frysen ett par timmar före servering.

*Om du använder en annan typ av växtbaserad grädde med högre fetthalt än 13 %, reducera då volymen och tillsätt vanlig havredryck så att fetthalten i genomsnitt hamnar någonstans kring 13 %. Om du t.ex. använder grädde med 26 % fett, ha då i 3.75 dl av den och 3.75 dl havredryck.

Tips: den här glassen blir väldigt hård om den stått i frysen en längre tid, så ta gärna ut den en stund i förväg och låta tina upp en smula.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top