Vegansk kaffeglass med chokladkross - Live Slow Run Far

Vegansk kaffeglass med chokladkross

kaffeglass på ett bord

Jisses, vilken lång process som ligger bakom det här receptet. Vi har smakat oss igenom omgångar med havregrynsgröt i dem (?), omgångar som varit isigare än den isigaste sorbet, omgångar med för mycket (och för lite) kaffesmak… men nu är det här: vårt bästa recept på vegansk glass (hittills).

Kaffe och choklad är en klassisk kombination. Det är knappast en nyhet. Vad som däremot skulle kunna kallas en nyhet är att man kan göra enormt god glass på havrebaserad grädde och inga mejeriprodukter. I likhet med många andra veganska produkter så finns det många glassvarianter som baseras på t.ex. mandel- eller cashewdryck. Vi känner lite sådär inför att höja dessa till skyarna, eftersom både mandel- och cashewnötsindustrierna är klart tveksamma ur ett klimatperspektiv samt med avseende på mänskliga rättigheter (om det här låter intressant, läs gärna En guide till klimatsmart veganism). Havre, å andra sidan, är en råvara som vi återvänder till många gånger varje dag. Mike njuter av iKaffe varje morgon (kolla in Bäst i test: havremjölk till kaffet för en detaljerad jämförelse mellan de olika produkterna på marknaden), och havregrynsgröt med havremjölk är vår standardfrukost. Och så fortsätter det – med det här receptet på glass som det nyaste tillägget. Hurra!

Om du inte har tillgång till eller använder havrebaserad grädde med samma fetthalt som anges nedan, använd då istället det du har tillhands och/eller blanda olika produkter tills du har rätt procent fett. Det är nämligen inte helt överraskande det som i stor utsträckning avgör hur konsistensen blir i slutändan. Och om kaffe inte är din smakfavorit, kolla då det här receptet: Vegansk mintglass med chokladkross.

For recipe in English, click here: Vegan Coffee Ice Cream With Chocolate Chips

4 st. portioner
Total tillagningstid: 30 min + tid att kallna

Ingredienser

7 1/2 dl havrebaserad grädde (fetthalt 13 %)*
1 1/2 dl socker (127 g)
3 msk potatismjöl
1 msk snabbkaffepulver
50 g choklad, finhackad (1 dl)

Gör så här

 1. Värm på havregrädden i en medelstor kastrull tills dess att den nästan börjar sjuda. Under tiden, rör ihop socker och potatismjöl i en värmetålig skål.
 2. Häll en liten mängd havregrädde i skålen med socker och potatismjöl, och vispa samman. När det blandats väl, häll på lite till och vispa igen. Upprepa ytterligare ett par gånger, tills ungefär hälften av grädden har tillsatts.
 3. Häll sedan ner socker- och gräddblandningen i kastrullen med kvarvarande grädde och vispa ihop alltsammans. Sätt kastrullen på spisen igen (medelvärme), tillsätt kaffepulvret och vispa konstant i ca 1-2 min, tills smeten tjocknat. Den är klar när den täcker baksidan på en sked utan att rinna av.
 4. Ta kastrullen från plattan och låt kallna i minst fyra timmar. Lägg ett lager plastfolie direkt på ytan medan den svalnar för att undvika att skinn formas.
 5. Kör sedan smeten i din glassmaskin enligt dess instruktioner. Vår tar ca 20 minuter. Ett par minuter innan glassen är klar häller du ner den krossade chokladen. Låt sedan stå i frysen ett par timmar före servering.

*Om du använder en annan typ av växtbaserad grädde med högre fetthalt än 13 %, reducera då volymen och tillsätt vanlig havredryck så att fetthalten i genomsnitt hamnar någonstans kring 13 %. Om du t.ex. använder grädde med 26 % fett, ha då i 3.75 dl av den och 3.75 dl havredryck.

Tips: den här glassen blir väldigt hård om den stått i frysen en längre tid, så ta gärna ut den en stund i förväg och låta tina upp en smula.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

2 thoughts on “Vegansk kaffeglass med chokladkross”

 1. Den här glassen var mycket enkel att göra och blev mycket omtyckt av mina gäster en fredags kväll, som i det kalla julivädret njöt med en varm kopp kaffe till! Jag glömde den lilla detaljen om glassmaskin när jag gjorde min, hade jag bara tänkt på att röra i glassen ofta i början och inte två timmar efter den stått i frysen så hade det nog blivit perfekt i konsistens och utseende också. Tack kära ni!

  1. Sophia & Michael

   Åh, kan tänka mig att den varma koppen kaffe satt som en smäck tillsammans med glassen! Det är väl det bästa med svensk sommar, att en varm dryck på kvällen alltid funkar 🙂 🙂 Toppen att glassen funkade ok trots brist på omrörning!

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top