Veganska amerikanska pannkakor - Live Slow Run Far

Veganska amerikanska pannkakor

pannkakor med färska bär

For recipe in English, click here: Vegan Apple Cinnamon Pancakes

Pannkakor, hörrni. Jag (Sophia) växte naturligtvis upp med ”pannkakor” och ”amerikanska pannkakor”. Pannkakorna var förstås tunna och åts med sylt och vispgrädde, och mer eller mindre varje vecka utgjorde de vår söndagslunch (och lever gör vi än!). De amerikanska, å andra sidan, var de där lite exotiskt tjocka, fluffiga rundlarna som prompt skulle sköljas ner med (dyr) lönnsirap. Dessa förekom inte särskilt ofta hos oss, utan egentligen bara om vi hade gäster och ville bjuda på brakfrukost. Och här får väl mamma rätta mig om jag har fel, men visst köpte vi en kartong med American pancake mix?

Mike har såklart helt andra minnen. Fluffet var standard och det närmaste svenska tunnpannkakor han kom var de s.k. crêpesen som hans österrikiska mormor bjöd på. Är det inte roligt att tänka på och prata om kulturella skillnader, hitta ens personliga favoriter och forma egna traditioner?

Tunna pannkakor är vår gemensamma standard idag, och medan vi inte äter ”pankisar” (som mamma skulle säga) varje söndag så slinker de ner tämligen ofta. Amerikanska pannkakor, å andra sidan, har lite mer av en festlig känsla. Mike har nu provlagat recept i flera veckor (vilket följaktligen har inneburit en hel pannkaksätande) i jakten på den perfekta veganska varianten och det verkar som att vi äntligen är framme vid målet, med resultatet redo att testa nedan. Äppelmoset fungerar som äggersättning genom att hålla smeten samman och bidra med saftighet. Lycka till!

PS. Och är en mer sugen på våfflor kan vi rekommendera dessa: Veganska våfflor med havremjöl.

8-10 st små pannkakor

Ingredienser

1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk malen kanel
1 dl äppelmos
2 dl vatten
Neutral olja eller veganskt smör till stekning
Lönnsirap, bär eller sylt till servering

Gör så här

  1. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål. Tillsätt äppelmos och vatten och rör samman, men bara tills dess att allt blandats väl. Rör du för mycket blir pannkakorna mer kompakta och sega än önskvärt. Låt smeten vila i 10 min.
  2. Hetta upp en stekpanna på medelvärme. Tillsätt en skvätt olja eller klick smör så botten blir glansig. Häll 1/2 dl smet per pannkaka i pannan och stek 1 1/2-2 min per sida eller tills gyllene. Servera direkt eller förvara i en varm ugn i väntan på. Toppa med lönnsirap, bär eller sylt.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top