Veganska blåbärsmuffins - Live Slow Run Far

Veganska blåbärsmuffins

Varje gång vi bjuder min mamma på muffins säger hon ”åh, jag måste gå i Mikes muffinsskola”. Det är sant – hon säger verkligen det. Och det är lika rart som det är förståeligt, eftersom Mike verkligen är en mästare på muffins. Jag tror att det är ingenjören i honom som gör honom så perfekt för bakning, då det är en uttrycksform i allra högsta grad definierad av exakta mått och noggrant utförande – och jag kan inte annat än tacka min lyckliga stjärna för att jag fick gifta mig med honom!

Han har gjort det igen här, med dessa alldeles underbara men superenkla veganska blåbärsmuffins – de är ljuvligt saftiga, lagom söta och proppfulla med bär. Perfekta, rentav, och särskilt nu då kyliga temperaturer envist håller sig kvar och vi längtar intensivt efter en hint om varmare tider. De är dessutom ett förträffligt sätt för oss att använda mängderna med bär som vi har frysen sedan i somras på! Receptet fungerar precis lika bra oavsett om du använder frysta eller färska bär, så låt säsongen styra vad du väljer. Kom ihåg att färska bär som inte är i säsong här i Sverige väldigt ofta har flugits in, vilket innebär att deras klimatavtryck inte är något att skoja om. Därför gör vi alla bäst i att undvika dem och sikta på de svenska som vi hittar i frysdisken året om istället. Det var det hela – lycka till!

PS. Om du är mer sugen på en mjuk kaka än muffins så är ett hett tips att kolla in det här receptet på vår enkla men ljuvliga veganska blåbärskaka istället.

For recipe in English, click here: Vegan Blueberry Muffins

12 st. muffins
Total tillagningstid: 45 min

Ingredienser

360 g vetemjöl (6 dl)
200 g socker (2 1/3 dl)
2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 krm salt
3 dl havremjölk
1 dl neutral olja
1 msk äppelcidervinäger
250 g frysta blåbär (4 dl)

Sockerlag (valfritt)

1 msk socker
1 msk vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175ºC. Blanda ihop alla torra ingredienser i en stor skål. Sätt åt sidan.
  2. Vispa ihop havremjölk, olja och äppelcidervinäger i en separat skål.
  3. Tillsätt de blöta ingredienserna till de torra under konstant omrörning (för att undvika klumpar). Rör sedan ner blåbären.
  4. Fördela smeten i en smord muffinsform (eller använd formar).
  5. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 40-45 min, eller tills dess att en baksticka kommer ut med några saftiga smulor.
  6. Koka ihop strösocker och vatten till sockerlagen. Se till att sockret löst upp sig helt. Pensla muffinsarna med sockerlagen precis efter att du tagit ut dem ur ugnen.
  7. Dessa muffins håller fint i frysen och tinar snabbt – se bara till att de kallnat ordentligt innan du fryser in dem.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael

Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top