Veganska julköttbullar på linser - Live Slow Run Far

Veganska julköttbullar på linser

Vi har ett omåttligt populärt recept på veganska julköttbullar som baseras på vegofärs, men vi är himla förtjusta i detta alternativ också: samma goda smak, samma liksom smarriga känsla – men huvudingrediensen är svarta linser. Perfekt för alla som föredrar att laga mat med enkla råvaror eller de som kanske är allergiska mot soja – eller fasen, alla som gillar budgetrecept!

Om du läser detta och det inte alls är juletider, uteslut bara kryddpepparn och kryddnejlikan för en ”vanlig” omgång vegobullar – de är alldeles för goda för att enbart njuta av en gång om året!

For recipe in English, click here: Vegan Swedish Lentil Meatballs

25-30 st. bullar
Total tillagningstid: 45 min

Ingredienser

180 g (2 dl) torkade svarta linser, sköljda
2 tsk buljongpulver
70-80 g (1 st. liten) lök, finhackad
1 1/2 dl naturella valnötter, (väldigt) finhackade
1/2 dl havregrädde (10-15% fett)
3/4 msk sojasås
3/4 msk senap
15 st. kryddpepparkorn, eller ca. 1/4-1/2 tsk malen
En nypa malen kryddnejlika
Knappt 1 msk potatismjöl

Gör så här

  1. För att tillaga linserna: lägg linser, 2 dl vatten och buljongpulver i en kastrull. Koka upp, och sjud sedan på låg värme i ca. 20 min eller tills färdigkokta. Sätt åt sidan.
  2. Under tiden, fräs löken mjuk (ca. 10 min) i 1/4 tsk salt  och en skvätt rapsolja på mellanlåg värme. Rör ofta för att förhindra att det bränns vid. Medan löken steks, mal kryddpepparn i en mortel.
  3. Placera alla ingredienser utom potatismjölet i en stor skål – linser, lök, valnötter, havregrädde, sojasås, senap och kryddorna. Rör runt ordentligt. Tillsätt sedan potatismjölet och se till att det blandas in väl.
  4. Rulla bollar och lägg på en tallrik. Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna, och stek bollarna på medelvärme i ca. 10 min. Skaka pannan ofta, så att det blir fin färg runt om. Servera direkt, eller värm på vid senare tillfälle.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top