Veganska julköttbullar - Live Slow Run Far

Veganska julköttbullar

Inget julbord utan köttbullar – visst är det väl ändå så? Då är det ju himla fiffigt att det är så plättlätt att göra en vegansk version, så att 1. alla kan äta dem och 2. julfirandet får gå i den där hållbara andan som vi ju gillar skarpt. Lite kryddpeppar och malen kryddnejlika och julkänslorna frodas – och glöm för allt i världen inte att smeten med fördel kan förberedas för en stressfri julafton. Du kan till och med steka upp bullarna i förväg och sedan bara frysa in dem. Samma gäller förstås rester efter julbordet – bara att hiva in i frysen och njuta av vid senare tillfälle. Finns ofta annat överblivet som är viktigare att tugga i sig först och som inte passar lika bra att frysa.

Om vego-substitut och sojaprodukter inte är din grej och du är mer sugen på ett recept som är baserat på rena råvaror så är det ett hett tips att kolla in dessa Veganska julköttbullar på linser. Smak och konsistens är minst lika smarriga, men huvudingrediensen är svarta linser. Och oavsett vilket recept du väljer så är det bara att utesluta kryddpeppar och kryddnejlika om du lagar det en annan tid på året och bara vill ha vanliga vego-köttbullar. Det gör vi ofta, minst sagt. God jul!

For recipe in English, click here: Vegan Swedish Meatballs

25-30 st. bullar
Total tillagningstid: 45 min

Ingredienser

100 g (1 st. mellanstor) gul lök, finhackad
300 g fryst sojafärs
15 st. kryddpepparkorn, eller ca. 1/4-1/2 tsk malen
1/2 dl havregrädde (10-15% fett)
3/4 msk sojasås
45 g (1 dl) naturella valnötter, (väldigt) finhackade
1/2 dl ströbröd
En nypa malen kryddnejlika
1 1/2 msk potatismjöl

Gör så här

 1. Fräs löken mjuk (ca. 10 min) i 1/4 tsk salt  och en skvätt rapsolja på mellanlåg värme. Rör ofta för att förhindra att det bränns vid. Under tiden, mal kryddpepparn i en mortel. 
 2. Tillsätt sojafärsen och låt den tina upp. Rör sedan ner kryddpepparn, och fräs vidare i ett par minuter. Tillsätt därefter havregrädden, och ta stekpannan från värmen någon minut senare.
 3. Lägg sojablandningen i en stor skål. Blanda ner valnötter, ströbröd, sojasås och en nypa nejlika och rör runt ordentligt. Tillsätt sedan potatismjölet och se till att det blandas in väl.
 4. Rulla bollar och lägg på en tallrik. Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna, och stek bollarna på medelvärme i ca. 10 min. Skaka pannan ofta, så att det blir fin färg runt om. Servera direkt, eller värm på vid senare tillfälle.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

3 thoughts on “Veganska julköttbullar”

 1. Hej, dessa köttbullar ser väldigt goda ut, alla i familjen är inte så sugna på valnötter, går det att byta till mandel eller tex solrosfrön? Vad tror ni? God regnig söndag, Karin

  1. Sophia & Michael

   Hej Karin! Det går alldeles utmärkt att byta ut valnötterna mot motsvarande mängd annan nöt eller frö – och skulle spontant säga att solrosfrön låter som det bästa alternativet! Jag skulle gärna rosta dem lite på förhand och sedan hacka/mixa dem fint 🙂 Lycka till!

   /Sophia

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top