Chokladpopcorn med polkakross - Live Slow Run Far

Chokladpopcorn med polkakross

Nu är det juletider och vad kan möjligtvis passa bättre att snaska på då än härligt krispiga, chokladiga och pepparmintiga popcorn? Detta söta (i dubbel bemärkelse) julgodis är så enkelt att svänga ihop, och kan definitivt vara något för hela familjen att göra tillsammans – ja, under förutsättning att en vuxen håller ett öga på vattenbadet på spisen så ingen bränner sig. Slutresultatet är det perfekta snackset att servera i en stor skål när det är dags att slå sig ner i soffan en lördagskväll (kanske till och med framför en julfilm!), men passar lika bra till ett adventsparty. Vi älskar hur de krossade polkagrisarna påminner om barndomens jular. Ett så enkelt trick för att få till den rätta känslan.

När det gäller popcornen kan du antingen poppa egna (vilket är det vi alltid gör) eller köra på en påse färdigpoppade – det där väljer ni själva. Och om detta julgodis inte känns helt mitt i prick så rekommenderar vi starkt att kolla in dessa godbitar: Saffranskolapopcorn, Energibollar med smak av pepparkaka och Chokladtryffel på svarta bönor.

For recipe in English, click here: Peppermint Chocolate Popcorn

Blir en stor skål med popcorn
Total tillagningstid: 30 min

Ingredienser

1 dl popcornmajs (eller en påse mircopopcorn)
2 msk kokosolja*
2 krm salt
100 g vit choklad
100 g mörk choklad 
1 tsk pepparmintsarom 
3/4 dl polkagrisar

*Vi använder lika ofta olivolja eller rapsolja.

Gör så här

  1. Placera en kastrull på medelvärme och tillsätt oljan och 2-3 st majskorn. Lägg på locket och vänta tills du hör kornen poppa.
  2. Ta av kastrullen från värmen och häll i resten av majskornen. Vänta i 10 sekunder innan du sätter tillbaka kastrullen på plattan. Ha locket lite på glänt så att ångan släpps ut allt eftersom majsen poppas. På så sätt blir slutresultatet krispigare!
  3. Allt medan majsen poppas, skaka om kastrullen ungefär var 30:e sekund, så att allt blandas runt ordentligt. Ta kastrullen från värmen när du hör att poppandet går långsammare och sker ungefär var 3:e sekund. Blanda runt saltet.
  4. Häll popcornen på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och se till att plocka bort alla o-poppade korn.
  5. Krossa polkagrisarna genom att köra dem lite försiktigt i en matberedare/blender, alternativt lägg dem i en påse och banka med en kavel eller liknande.
  6. Smält den vita chokladen över vattenbad. Låt inte chokladen bli för varm, utan ta kastrullen från värmen så snart som den börjar smälta (annars kan den börja smula). När chokladen är perfekt smält, ringla den över popcornen med hjälp av en sked.
  7. Smält den mörka chokladen över vattenbad och rör sedan ner pepparmintsoljan. Ringla över popcornen. 
  8. Avsluta genom att strössla över de krossade polkagrisarna. Ställ plåten svalt eller i kylen i ca 10 min, eller tills chokladen stelnat helt. Sedan är det bara att njuta! Bryt i bitar och lägg i en skål, eller ställ fram som en hel “kaka”.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top