Chokladtryffel på svarta bönor - Live Slow Run Far

Chokladtryffel på svarta bönor

Mike skojar ofta om hur jag gärna smyger in baljväxter (ärtor, linser, bönor) i vad det nu än är vi ska äta, och jag kommer inte ens försöka hävda att det inte är sant. Jag älskar baljväxter och tycker att de är grymma. (Jag skulle även vilja påstå att världen skulle se betydligt ljusare ut om folk bara åt mer av dem, men det håller jag nog bäst för mig själv.) Gissa sedan min förtjusning när det gick upp för oss att en kan BAKA med dem också. Vi har lagt upp en mängd recept på baljväxtbaserade sötsaker (som t.ex. dessa Black Bean Brownies, Citron- och kokosrutor, Blondies med jordnötssmör och mörk choklad, Chokladdoppade energibollar med kikärtor och jordnötssmör) och nu är det alltså dags för ett till.

“Riktiga” chokladtryfflar är fantastiska, det råder det ingen tvekan om. Men hur många kan en äta innan det känns som att en ska svimma? Dessa känns lite lättare och lite mindre som en smocka i ansiktet, men fortfarande väldigt chokladiga, delikata och… ni vet, som en riktig sötsak som platsar på gottebordet. Inte som ett “nyttigt” hälsosnack som någon försöker lura på en. Här nedan kommer ni se två versioner av receptet. Anledningen till det är att vi har experimenterat med olika typer av sötning och omöjligt kan välja en favorit. Eftersom somliga tycker om dadlar och andra inte alls, bestämde vi oss för att inkludera båda varianterna och låta var och en välja själv.

Och även om ni alla redan vet det här, så blir det himla mycket mer klimatsmart när en byter ut smör och grädde mot (i vårt fall svenskodlade) svarta bönor. En riktigt god idé, om du frågar oss. Vi har redan gjort två omgångar den här säsongen och frågan är om det kommer finnas några kvar på julafton nästa vecka? Hur som helst, så blir det här vårt sista recept innan julledigheten tar vid, så från oss alla till er alla: En riktigt, riktigt god jul 🙂 Vi hoppas att dina dagar blir fyllda med precis just det som får ditt hjärta att sjunga!

For recipe in English, click here: Black Bean Chocolate Truffles

Ca 25 st tryfflar per 250 g bönor

Version 1 (med dadlar)

250 g kokta svarta bönor (~1 burk/tetra eller ~3 dl)
12 st dadlar (om inte färska, blötlägg i minst 1 h)
2 msk kokosolja, smält
1 tsk snabbkaffe
1 dl kakaopulver
1 tsk vaniljsocker
En nypa salt
Valfritt: 1 msk ljus sirap (om dadlarna är färska och söta kommer detta inte behövas)

Version 2 (med sirap)

250 g kokta svarta bönor (~1 burk/tetra eller ~3 dl)
4 msk ljus sirap
2 msk kokosolja, smält
1 tsk snabbkaffe
1 dl kakaopulver
1 tsk vaniljsocker
En nypa salt

Chokladdopp

40 g kakaosmör
2 1/2 msk ljus sirap
3 msk kakaopulver

ELLER: välj valfri mörk chokladkaka (istället för kakaosmör, sirap och kakao) och smält över vattenbad. Följ sedan instruktionerna nedan.

Förslag på toppings

Hackade nötter
Kokosflingor
Flingsalt
Kakao
Råsocker
Bärpulver

  1. Mät upp samtliga ingredienser till tryfflarna i en matberedare och kör tills smeten är helt slät. Skopa upp den i en skål och ställ i kylen i minst 10 min. Ta sedan ut skålen, rulla smeten till bollar och lägg dessa på en tallrik. Ställ tallriken i kylen i ytterligare 10 min (eller längre – nästa dag går utmärkt). Ju kallare bollar, desto enklare blir chokladdoppningen.
  2. Smält kakaosmöret över vattenbad. Ta av från värmen, och tillsätt sirap och kakaopulver. Rör tills silkeslent.
  3. Med hjälp av ett grillspett eller lång tandpetare, doppa varje boll i chokladen. Snurra runt bollen ett par varv ovanför chokladen för att låta överflöd droppa av. Använd sedan en gaffel för att trycka bollen av pinnen och låt den torka på bakplåtspapper. Strö omedelbart valfri topping över. Upprepa med resterande bollar, och förvara sedan i kylen.

Senaste recept

3 thoughts on “Chokladtryffel på svarta bönor”

  1. Pingback: Black Bean Chocolate Truffles | Live Slow Run Far

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top