Pumpabiffar med svartkål - Live Slow Run Far

Pumpabiffar med svartkål

Mer vego-biffar till folket! Det känns onödigt att återigen proklamera hur mycket vi tycker om biffar, att göra stora satser och sedan ha mängder i frysen… men där gjorde vi just det, antar jag. Få saker är så jäkla tillfredsställande som att fylla förråden med näringsrik, god mat som sedan är lättillgänglig när helst tiden har sprungit iväg. I det här fallet är det verkligen relevant att snacka om stora satser, om du väljer att följa receptet som det står. Det kändes logiskt att låta det vara som det är och inte halvera det eller liknande, då det baseras på en (1) butternutpumpa, men om du föredrar att använda en halv och sedan spara resterna till något annat (kanske Quick Butternut Squash Soup, Butternut Squash Enchiladas eller Butternut Squash with Curried Chickpeas), så är det givetvis fritt fram.

Den enda rejäla arbetsinsatsen som krävs är egentligen själva rivandet av pumpan. Resten går snabbt och enkelt. När det kommer till stekningen på slutet så är det bra att ha följande i åtanke: vi skrev i receptet att hålla värmen ganska låg och istället låta tiden i stekpannan vara lite längre, eftersom pumpan då ges tid att “tillagas” ordentligt och liksom gucka ihop sig. Om du kör på högre värme och kortare stektid, så kommer resultatet bli lite mer som rösti, dvs. en konsistens där en kan känna “remsorna” (eller “rivet”) istället för ett “mos”. Alla väljer utefter egen preferens, men vi föredrar den längre processen och mindre “rå” känsla.

Om det känns övermäktigt att steka upp alla biffar med en gång så är det bara att hiva in smeten i kylen. Där håller den sig fint i flera dagar, och du kan steka upp efter behag. Vi har aldrig provat att frysa smeten, men det funkar säkert det med. Istället steker vi upp allihopa, styckfryser på skärbräda och portionerar ut i påsar och byttor därefter, för långvarig förvaring (det är lättare att tina/ta ut efter behov på det viset, men det går bra att packa in i påsar/byttor direkt förstås, utan styckfrysning). Med grönsaker vid sidan av blir det här en fin komplett måltid. Lycka till!

For recipe in English, click here: Butternut Squash Fritters

Ca 40-50 st biffar

1 st butternutpumpa
2 msk chiafrön + 7 msk vatten
7 dl kokta kikärtor, avsköljda
2 st stora gula lökar, finhackade
1 st stort knippe svart- eller grönkål, ca. 250-300 g
2 dl rostade valnötter, finhackade
3 st vitlöksklyftor, pressade
1 1/2 dl fullkornsvetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g valfri typ av fetaost, smulad
1/2 msk soja
Salt, svartpeppar och rapsolja

  1. Skala, gröp ur och grovriv butternutpumpan. Lägg “rivet” i en stor skål (den största du har).
  2. Rör ihop chiafrön och vatten i ett glas eller liten skål. Rör om varje minut i ett par minuter, och låt sedan stå och tjockna i ca 3-5 min.
  3. Mosa kikärtorna med en gaffel eller i en mixer. Låt det dock inte bli till puré – lite textur är trevligt. Blanda ner moset med pumpan, och tillsätt “chiaäggen”. Rör om ordentligt.
  4. Repa kålen. Grovhacka bladen och finhacka stjälkarna (förutom de tjockaste bitarna som kan vara lite trådiga).
  5. Fräs lök och kålstjälkar i en skvätt rapsolja + 1/2 tsk salt på medelvärme. Efter ca 5 min, tillsätt kålbladen och låt dessa krympa ihop i pannan i någon minut. Tillsätt sedan lök och kål till skålen och blanda väl.
  6. Tillsätt därefter valnötter, vitlök, mjöl, bakpulver, fetaost, soja, 1/2-3/4 tsk salt samt svartpeppar efter smak till skålen. Blanda väl. Rör tills dess att smeten verkligen blir en smet, och du skulle kunna forma en biff med händerna.
  7. Hetta upp en skvätt rapsolja i en stekpanna på medellåg värme. Forma sedan biffar med händerna, eller skopa upp smet med en sked och platta till i pannan. Stek i minst 5 min per sida, och upprepa proceduren tills du är klar. Ät direkt, ställ in i kylen till senare eller frys inför framtiden.

Senaste recept

1 thought on “Pumpabiffar med svartkål”

  1. Pingback: Butternut Squash Fritters | Live Slow Run Far

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top