Grönkålssallad med saffransdressing - Live Slow Run Far

Grönkålssallad med saffransdressing

För många, inklusive oss, så går jul och matlagning hand i hand. Men hur mycket vi än tycker om alla förberedelser i köket så uppskattar vi verkligen rätter som går snabbt och smärtfritt att svänga ihop utan att för den sakens skull tumma på julkänsla och julsmaker (annat vore otänkbart). Det här är en sådan rätt för oss: en rå grönkålssallad, med tunna remsor av rödkål, mjuka russin, knapriga nötter, krispiga äppelskivor och en ljuvlig (och lite lyxig) saffransdressing.

Och lita på oss när vi intygar att det här inte är ett sätt att smyga in vitaminer och mineraler på jultallriken, eller få dig att äta grönkålssallad till och med på julafton (give me a break, liksom), eller peka med pekpinnen åt “ohälsosamma” (vad det nu är) matval under julledigheten. Nej, nej, det är inte vår stil alls. Vi älskar att snaska i oss allsköns gott den här tiden på året och är fullkomligt övertygade om att det som stoppas i kroppen mellan jul och nyår har ytterst lite med hälsan att göra, jämfört med det som åker in mellan nyår och jul. Men. (Det finns ett men.) Vi älskar ju genuint grönsaker, och eftersom många andra klassiker på julbordet är av det mer mastiga slaget tycker vi att en sådan här sallad är toppen att ha också. Hoppas många av er där ute håller med!

Det går dessutom lätt att förbereda vissa delar, så att arbetsinsatsen på själva dagen D blir minimal. Grönkål och rödkål kan hackas och skäras och förvaras (lufttätt) i kylen, och nötterna är lätta att rosta på och hacka också. Då återstår bara lite äppelskärande, ihoprörande av dressing och blandning av alltihop – fiffigt värre!

Om det blir en massa rödkål över, så gör slag i saken och kolla in det här receptet på Roasted Red Cabbage – det är urgott och kom faktiskt till efter att vi just satt med ett halvt jättekålhuvud i kylen efter förra julen. Annars så är scenen din nu – hoppas ni testar och tycker om!

For recipe in English, click here: Christmas Kale Salad with Saffron Dressing

Ca 10 st portioner som sidorätt

Sallad

1 st knippe grönkål (~250-300 g)
200 g rödkål, tunt skivad
2 st små äpplen (t.ex. Ingrid Marie), tunt skurna
1 1/2 dl russin
4 dl kokta kikärtor
1 1/2 dl lätt rostade valnötter, grovhackade

Dressing

1/2 st kuvert (1/4 g) saffran
2 1/2 msk äppelcidervinäger
1 1/2 msk ljus sirap el. liknande sötning
2 msk rapsolja
1 tsk salt
Generöst med svartpeppar

  1. Repa av och skölj grönkålen. Riv eller grovhacka i lagom stora bitar och lägg allt i en stor skål. Blanda grönkål med rödkål, äppelskivor, russin och kikärtor.
  2. Mortla saffran med en nypa salt. Häll över i en liten skål, tillsätt resterande dressingingredienser och rör ihop.
  3. Ringla dressingen över salladen, blanda väl och avsluta med att strössla valnötterna på toppen. Servera salladen i rumstemperatur.

Senaste recept

1 thought on “Grönkålssallad med saffransdressing”

  1. Pingback: Christmas Kale Salad with Saffron Dressing | Live Slow Run Far

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top