Veganska mellanmålsmuffins med morot och äpple - Live Slow Run Far

Veganska mellanmålsmuffins med morot och äpple

Muffins! Muffinsfest! Det är onekligen svårt att hitta ett mer praktiskt och ta-med-farten-vänligt bakverk, eller hur? Dessutom kan man kombinera smaker och komma på nya varianter hur lätt som helst. Det här blir med största sannolikhet vår sista omgång muffins i höst/vinteranda för den här säsongen, så stå ut – det blir överflöd på bär och frukt här i sinom tid, men för nu, bara lite mer av den där värmande kaneldoften och de där knapriga nötterna, okej? Dessa muffins befinner sig på den mer näringsrika änden av spektrumet, med fullkornsmjöl, riven morot och en relativt anonym mängd socker, vilket innebär att de passar vilken tid och vilken dag i veckan som helst. De håller förstås länge i frysen också, och tinar snabbt. Och så är de helt växtbaserade, men det framgår givetvis i samma stund som ni läser ingredienslistan. Vi hoppas att ni kommer gilla dessa lika mycket som vi gör – ha det gott!

For recipe in English, click here: Vegan Morning Glory Muffins

12 st muffins

2 st linfröägg (2 msk krossade linfrön + 5 msk vatten, se steg 1)
2 dl havregryn, mixade till ett grovt mjöl
2 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
1/2 dl ljust muscovadosocker
1/2 dl strösocker
2 dl valnötter, rostade och grovhackade
2 tsk malen kanel
1 1/2 tsk malen ingefära
3/4 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
8 st urkärnade dadlar
2 dl havredryck
1 dl rapsolja
3 st medelstora morötter, rivna (motsvarar 4 dl rivna)
1 st medelstort äpple, rivet (motsvarar 2 dl rivet)

  1. Sätt ugnen på 200ºC. Rör sedan samman krossade linfrön och vatten i en liten skål. Låt stå i 5 min. 
  2. Blanda ihop samtliga torra ingredienser i en stor skål – mjöl, socker, nötter, kryddor, bikarbonat och bakpulver. Sätt åt sidan.
  3. Lägg dadlarna i en liten matberedare (eller använd en stavmixer) och tillsätt 3/4 dl vatten. Mixa tills dadlarna har finfördelats.
  4. Rör samman dadelvattnet, havredryck, rapsolja och linfröäggen i en mindre skål. Tillsätt sedan de blöta ingredienserna till skålen med de torra, och blanda ihop. Därefter, vänd ner de rivna morötterna och äpplet. Blanda väl.
  5. Fördela smeten i en smord muffins form (eller använd formar) och grädda i 20-25 min, eller tills de är klara, i mitten av ugnen.

Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top