Vinterratatouille med matvete

Matvete och en tomatsås med grönsaker

Att kalla det här för en ratatouille är lite av en sanning med modifikation, vi vet. Även om Wikipedias definition är förlåtande vag (“Recept och tillagningstid varierar mycket, men återkommande ingredienser inkluderar tomat, vitlök, lök, zucchini, aubergine, paprika och någon kombination av färska örter”), så känner jag att vi kanske bara skulle ha kallat det för en vintergryta?

Hur som helst, här är den, och den är tämligen himmelsk. Inte särskilt fransk, kanske, men himmelsk likväl. Mjuka pumpakuber i en krämig tomatsås, boostad med kidneybönor, svartkål och värmande kryddor. Serverad över nötigt, gott matvete blir det en sådan där härligt mustig rätt som den här årstiden närmast kräver. Vi tycker om att laga en riktigt stor sats en söndagskväll, och sedan kan vi vila tryggt i att åtminstone ett par middagar veckan som kommer redan är omhändertagna. Och som med de flesta grytor, så blir även denna bara bättre efter en dag eller två, när smakerna har satt sig och allt liksom har fått gotta till sig lite extra.

Jag blev intresserad av matlagning precis runt 20-strecket. Innan dess var jag inte den som befann mig i köket särskilt ofta, förutom när bakning var involverad, och jag var inte alls särskilt pigg på mer kreativ vegetarisk matlagning utan föredrog enkla smaker. Äsch, vem försöker jag lura? Jag var fruktansvärt petig, hörrni. Till den grad att jag nästan borde skämmas. Men sedan hände något. Jag vet inte om det var för att jag flyttade hemifrån och plötsligt behövde sköta mig själv, eller om det hade något att göra med de fem månader som jag och min kusin campade oss igenom Nya Zeeland och Australien och lagade olika slags currygrytor på gasolköket varje kväll, men plötsligt insåg jag hur mycket jag älskade att laga mat och experimentera med olika ingredienser. Som en del av det upptäckte jag också att baljväxter är fantastiska och inte ett dugg äckliga (vilket jag hade varit övertygad om fram tills dess), och ett helt nytt kapitel i mitt liv började ta form. När Mike och jag träffades ett par år senare var vårt gemensamma matintresse en av de första pusselbitarna som föll på plats – vår allra första konversation lyckades faktiskt hinna med att ta upp både ingefära och indisk mat. Hur som helst, lång historia kort: ratatouille (den mer traditionella varianten) var en av de första rätterna som jag lärde mig att laga riktigt väl, och det blev min återkommande bjudrätt i flera års tid. Jag serverade den över tagliatelle, vitt ris, potatis och farfalle, men om sanningen ska fram så är kombinationen nedan – med matvete – min absoluta favorit. Och det är inget jag bara säger för att det är ett hållbart alternativ och jag inte kan kontrollera min närmast tvångsmässiga önskan om att få folk att välja grönare (ni ser, jag befinner mig inte i förnekelse utan är fullständigt medveten om mina problem!) utan det är faktiskt sant. Den där fullkornskänslan och lagoma tuggmotståndet tycker jag passar perfekt till en krämig sås och så blir man bekvämt mätt en lång stund efteråt. Har vi haussat det här receptet tillräckligt eller ska jag nämna vilken grym matlådemat det blir också? Vi lämnar det så. Hoppas ni kommer tycka om!

For recipe in English, click here: Winter Ratatouille With Wheat Berries

4-6 st portioner

Ingredienser

1 st liten butternutpumpa (~800 g)
2 st små gula lökar (~200 g), hackade
2 st vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
1 msk buljongpulver
2 st tetras krossade tomater (780 g)
6 dl okokt matvete
150-200 g svartkål
5 dl kokta kidneybönor (~375 g)
1 dl valfri typ av creme fraiche
1 tsk chilipulver
1 msk torkad oregano
Rapsolja, salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Kärna ur och skala pumpan, och skär den därefter i 1.5 cm-kuber. Sätt åt sidan.
  2. Fräs löken i en skvätt rapsolja i en kastrull på medelvärme i ca 8 min. Tillsätt vitlöken och fräs i några minuter till. Tillsätt pumpa, rör om, och häll på krossade tomater samt 5 dl vatten. Tillsätt buljong, rör om ordentligt och låt sedan sjuda i ca 20 min eller tills pumpan är nästan mjuk.
  3. Koka matvete enligt förpackningens instruktioner.
  4. Grovhacka svartkålen.
  5. När pumpan är lite al dente, rör ner svartkålen. Tillsätt lite i taget, så att den hinner krympa ihop och inte orsakar översvämning. Rör därefter ner bönorna, creme fraiche, chilipulver och oregano. Rör om, smaka av med salt och svartpeppar och låt puttra i några minuter till.
  6. Servera matvetet med en rejäl slev “ratatouille” ovanpå.

Och råkar du leta efter mer middagsinspiration, så hittar du en hel drös samlade i det här inlägget: Våra bästa nyttiga vinterrecept.


Senaste recept

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top