Odlingsplan och så-schema för 2022 - Live Slow Run Far

Odlingsplan och så-schema för 2022

Click here for post in English: Garden Plan and Sowing Schedule for 2022

Bättre sent än aldrig, inte sant? Tveklöst längre in på vårsäsongen än vanligt vid publiceringen av de årliga odlingsplanerna, men värt det ändå, tycker vi. Om tiden tenderar att gå fort för det mesta så kan ändå inget mäta sig med hur veckorna far fram här hos oss i mars och april. Med det sagt dock, så är det blogginlägget om odlingsplanerna som är sent ute – inte själva odlingarna (tack och lov). Theo och jag har legat i och varit flitiga arbetsmyror i flera månader med sådder, vattning, omplantering och nu på sistone även det eviga flyttandet av plantor in och ut. Och nu vet jag att jag riskerar att bli för evigt kategoriserad som en sådan där jobbigt skrytig förälder som en lovade att en aldrig skulle bli själv, men på allvar så har våra förkultiverade plantor aldrig sett så här fina ut! Det har visserligen bjudits på en och annan överraskning i tråg och krukor (hittade fina fänkålsplantor bland grönkålen senast igår och en gäng salladslök har tydligen grott hos solrosorna) och ja, det har definitivt vattnats på med väldig entusiasm på sina ställen, men överlag är jag bara så glad och överraskad av hur relativt smidigt och lätt det har varit att göra all “försäsongsprepping” tillsammans. Jag har absolut behövt släppa taget om allt som heter perfektion och perfektionism – men det var förmodligen bara bra för mig ändå – och nu är vi här, i det skälvande slutet av april och växthus och odlingshylla formligen vibrerar med och av grönska och knubbiga, friska plantor står som på rad och bara väntar på värmen. Det har varit en fin tid fram till nu, och ännu bättre kommer det förmodligen att bli. Odling. Tänk vilken lyckoinjektion det är.

Om du är en trogen läsare här på bloggen har du koll på att vi är en liten familj om tre och att vår lille pojke Theo snart fyller två år. Du vet förmodligen också att vi gillar det här med ordning och reda och trivs med system, listor och struktur (delvis på grund av tidigare nämnda fäbless för perfektion, delvis på grund av Mikes ingenjörsbakgrund och -personlighet), vilket alltsammans leder oss till att vi gärna planerar hur vår trädgård ska se ut inför varje vår och sommar… och de skisserna och planerna brukar vi dela här som ett blogginlägg. Och även om det tog oss en stund att knåpa ihop i år så bara måste jag erkänna att det är ett av mina absoluta favoritinlägg att skapa. Det doftar liv, natur, tid utomhus, jobba tillsammans och med våra kroppar, god mat, miljöhänsyn… ja, alla ting som vi håller nära hjärtat.

För den som inte är bekant med vår trädgård så har vi följande ytor till vårt förfogande: två stycken långa hugel-bäddar om 0.8×6.0 m vardera, tio stycken odlingslådor om 1.5 m2 vardera (om dessa intresserar dig så är ett tips att läsa mer i blogginlägget Guide to Building Your Own Garden Boxes), en gigantisk U-formad odlingslåda om ca 12 m2 och ett litet växthus på 4 m2 där vi endast har plantor i krukor. Sammanfattningsvis har vi alltså ca ~40 m2 odlingsyta + växthus (i vilket vi brukar kunna klämma in ca 15-20 krukor) och brukar kunna säga att vi kan tillgodose vårt grönsaksbehov åtminstone sex månader om året (minus potatis, vitkål, lök och morötter).

Dessa är alla de olika varianter vi tänker odla den här säsongen:

Grönsaker

Tomat (San Marzano + Red Pearl + Ida Gold + Katja + vintertomat som saknar namn + Karoline)
Gurka (Moneta + Beth Alpha + Telegraph)
Paprika (King of the North)
Chilipeppar (Hot Portugal)
Aubergine (Diamond)
Sommarsquash (Dark Fog + Primula)
Vintersquash (Butternut + Delicata + Uchiki Kuri + Guatemalan Blue + Blue Hubbard)
Grönkål (Westland Winter + Curly Half-tall)
Svartkål (Nero di Toscana)
Broccoli (Premium Crop)
Brysselkål (Groninger)
Spetskål (Filderkraut)
Savoykål (Vorbote)
Pak choi (Bonsai)
Spenat (Nores)
Mangold (Rhubarb Chard)
Sallat (Little Gem + Jericho)
Fänkål (Fino)
Rotselleri (Mars)
Purjolök (Northern Lights)
Salladslök (Ishikura Long)
Vitlök (Primor + Thermidrome)
Sockermajs (sortnamn okänt, fått utsäde av en vän)
Brytbönor (Provider + Sunray + Saxa)
Störbönor (Neckarkönigin)
Brytärtor/salladsärtor (Cascadia)
Sockerärtor (Norli + Märta + Lokförare Bergfälts jätteärt)
Palsternacka (White Gem)
Rädisor (French Breakfast)
Potatis (Inova)
Carrots (Rothild)
Beets (Detroit Globe)

Ettåriga örter

Dill (Tetra)
Persilja (Gigante di Napoli)
Basilika (Genovese)

Blommor

Blåklintsmix (dvärg och vanlig)
Zinnia
Rosenskära
Solros
Ringblomma

Perenner

Romersk kamomill (vi odlar denna för te)
Pepparmynta
Grönmynta
Oregano
Dragon
Timjan
Salvia
Rosmarin (vi har dessa i krukor som får stå frostfritt om vintern)
Lavendel

Nya stjärnor i år inkluderar brysselkål, några vintersquashsorter (Guatemalan Blue, Blue Hubbard och Uchiki Kuri) och vintertomater, och därtill ger vi oss på spetskål och savoykål igen efter ett par års uppehåll. Med förra årets utökade odlingsyta genom U-lådan så har vi mer utrymme att experimentera med och är så peppade på att möta den här nya säsongen med all den ytan till vårt förfogande. Vi hade förstås lådan redan förra året, men den kom nästan som från ingenstans (en stor gran föll och knäckte ett gammalt risigt plommonträd, vilket öppnade upp en helt ny hörna i trädgården – vilket vi naturligtvis var tvungna att göra till en ny odlingsyta!) och Theo var mycket yngre då (det är gigantisk skillnad på en 1-åring jämfört med en 2-åring!) så vi hade inte riktigt tid att planera så bra och vi utnyttjade definitivt inte ytan på bästa sätt. Så: ny säsong, nya ambitioner!

Ritningarna nedan visar hur vårt upplägg ser ut. De långa bäddarna och U-lådan ligger samtliga på en skuggigare del av tomten och brukar generellt bara gå att få en skörd från, medan många av våra lådor ser en tidig säsong och en huvudsäsong. Vi odlar till exempel mycket sallat, pak choi, rädisor och spenat på våren, vilka sedan ger plats åt squash, majs och liknande när det varmare vädret infinner sig. Vi sår också höstens och vinterns kålplantor i maj (grönkål, svartkål och broccoli i vårt fall), vilka sedan planteras ut i juli.

Att ha tydliga planer och ritningar hjälper oss så mycket i att kunna just skörda mycket på (relativt) liten yta. Ett tydligt såschema är också himla behändigt, och nedan ser du årets upplaga. Det har definitivt hjälpt mig att hålla koll och inte glömma något i år, när mycket av min uppmärksamhet riktas mot Theo och hans många nytänkande odlingsgrepp. Somliga grödor ser du återkommer flera gånger, och det beror förstås på att vi sår flera omgångar av dessa – och vissa både direktsår och försår vi.

Försådder inomhus

Februari: aubergine, paprika, chilipeppar, rotselleri, purjolök

Mars: tomat, grönkål, svartkål, broccoli, pak choi, spetskål, savoykål, brysselkål, persilja, sallat, salladslök, fänkäl, potatis (satt att grodda – planteras ut i slutet av april-början av maj)

April: majs, sommarsquash, vintersquash, basilika, gurka, rosenskära, zinnia, solros, salladsärtor, sockerärtor brytbönor, störbönor

Maj: sallat, grönkål, svartkål, broccoli (allt utom sallat för höst- och vinterskörd)

Juni: sallat, pak choi

Direktsådder utomhus

(November: vitlök)

Mars: spenat, palsternacka, dill, morot

April: ringblomma, blåklint, rödbetor

Maj: mangold, brytbönor, salladsärtor, sockerärtor

Det var det hela! Om du vill lära dig mer om grönsaksodling rekommenderar vi förstås varmt att du kollar in Grönsaksodling för nybörjare. Lycka till, och ha en fin odlingssäsong!

  Share this post!

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top