Fixa en odlingshylla med LED-växtbelysning - Live Slow Run Far

Fixa en odlingshylla med LED-växtbelysning

I samarbete med Nelson Garden.

Click here for post in English: How To Set Up an LED Grow Light Station

För ett par månader sedan började vi, lite apropå ingenting, dagdrömma om en hel hylla dedikerad till försådder under senvinter och vår. De senaste tre åren har sett en ständigt eskalerande odlingsambition med allt fler småkrukor – men ingen motsvarig ökning gällande växtbelysning eller faktiskt utrymme för alla krukor att ta vägen. Med andra ord har det varit kaostillstånd där kring mitten av april, med mer eller mindre hela golvet i ett av sovrummen på övervåningen ockuperat av små plantor, alla halvvägs på väg ut ur respektive kruka i ett försök att nå till den enda lysrörsarmatur vi hade.

Men vi gillar ju inte kaos eller röra. Och särskilt inte om kaoset i fråga innebär onödig tidsåtgång och svordomar. Istället tycker vi om ordning. Ordning, reda, organisation, system. Prydliga rader. Enkelt och effektivt. Och så föddes alltså idén om en odlingshylla.

Och eftersom vi omöjligt kan göra något halvhjärtat ledde den ambitionen till att vi också bestämde oss för att rensa och göra om vårt kombinerade gästhus och varmförråd, eftersom det var därinne som vi såg hyllan passa bäst. Sagt och gjort. Få saker klår tillfredsställelsen av att röja och skapa mer luft, och vi är himla nöjda med hur utrymmet ser ut nu.

Med förrådet i ordning återstod så bara själva odlingshyllan – och det är den som vi gärna vill dela med oss av till er. I samarbete med Nelson Garden har vi glädjen att få presentera en hylla och ett system som kommer att göra vår grönsaksodling till en lättskött dröm framöver – och också möjliggöra för oss att skörda ännu mer redan tidigt på säsongen samt ge tomater, paprika, chilipeppar, aubergine, rotselleri och purjolök exakt allt de behöver ända från sådden under senvintern till slutplanteringen.

Hyllsystem

Vi använder här en del av vår IKEA-hylla HEJNE, vilken mäter 78 cm bred, 50 cm djup och 171 cm hög. Vilken slags hylla som helst med liknande mått fungerar förstås alldeles utmärkt, så länge som hyllplanen går att flytta runt.

Växtbelysning

3x växtbelysning LED No.1 60cm 15W med adapter
6x växtbelysning LED No.2 60cm 15W
(1x LED No.1 och 2x LED No.2 per hylla)

Upphängning och tillbehör

3x hängare med hissmekanism
6x skruvkrok 25 mm (för att fästa hängarna i hyllan)
1x inomhustimer (24h)
1x grenuttag  (3-vägs, för att koppla in växtbelysningen)

Vi har fäst skruvkrokarna på undersidan av hyllan ovanför och hängt hängarna med växtbelysningen fastmonterad i dem. Hängarna gör det enkelt och smidigt att justera höjden allteftersom plantorna växer. På hyllorna har vi sedan brickor med bevattningsmattor och krukor. Bevattningsmattorna fyller dubbel funktion – dels ser de till att växterna får precis så mycket vatten som de behöver, och dels gör de att vi inte behöver springa och se till allt stup i kvarten. Ett besök om dagen räcker bra.

När plantorna växer och planteras om kommer små krukor bytas ut mot större och nya frön sås. Brickor kommer byta plats med varandra och så småningom kommer den här hyllan att vara proppfull med allt från pytteplantor till stadiga tomater. Det kommer förmodligen peaka i början på maj och sedan sakta börja tunna ut, allteftersom vädret tillåter slutplantering utomhus.

För bästa resultat är det rekommenderat att ha belysningen ca 10 cm ovanför plantorna och ha dem på 14-16 timmar om dygnet. Vår kickar igång med timer kl 06:30 och sedan stängs den av kl 21:30 (15 h). För tillfället har vi tomater, purjolök, paprika, chilipeppar, rotselleri och aubergine som växer stadigt, och vi planerar att så första omgången med pak choi, grön- och svartkål samt persilja om någon dag eller två.

Vi är så nöjda med det här systemet och älskar hur det känns så organiserat och lättskött. Förkultivering av plantor kommer garanterat kännas enkelt framöver! Hurra!

  Share this post!


Om du uppskattade detta inlägg (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste blogginlägg

5 thoughts on “Fixa en odlingshylla med LED-växtbelysning”

 1. Pingback: How To Set Up an LED Grow Light Station | Live Slow Run Far

 2. Vilket super bra inlägg och grattis till nya hyllor och belysning! Vi har ett stort glasrum där vi försår en del. Annars direktsår vi rätt så mkt här i sydligaste Skåne.
  Trevlig fredag & helg!
  Hälsar Anns

  1. Sophia & Michael

   Tack, det känns super att ha ett ordentligt system nu! Vi direktsår mycket också – fast förstås mindre än ni – men till alla långsamma plantor och för att få stor tidig skörd är det här guld värt. Och: vi har fönsterbleck som bara är 5 cm djupa! Så inget får plats där. Ett glasrum låter ljuvligt av många skäl, så fiffigt att kunna förså där! Trevlig helg tillbaka!

   /Sophia

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top