Odlingsplan och så-schema för 2021 - Live Slow Run Far

Odlingsplan och så-schema för 2021

Click here for post in English: Garden Plan and Sowing Schedule for 2021

Nu är det äntligen dags att dela med oss av årets odlingsplaner och skisser – som vi har längtat! I takt med takdropp och stegrande fågelkvitter har det börjat klia rejält i odlingsfingrarna de senaste veckorna, och nu har ett helt gäng med fröer hittat ner i jorden. Hela cirkusen är med andra ord i gång, och en magisk tid ligger framför oss.

Här går vi för första gången mot en säsong utan att ha utökat vår odlingsyta (utöver vår nya odlingshylla med växtbelysning förstås). Det är vårt fjärde odlingssår och alla de tidigare har sett något form av tillägg eller någon ny yta, men händerna har varit fulla med bebis sedan maj förra året så det känns helt i sin ordning. Och även om Theo kanske inte kvalificerar sig som bebis längre – han blir snart 10 månader – så är det tämligen glasklart att vi inte kommer att ha lika mycket tid till odlande i år som andra år. Betyder det att vi skalar ner och odlar mindre? Verkligen inte! Det betyder enbart att vi har planerat mer noggrant och verkligen försökt att strukturera upp odlingarna så att de ska vara lättskötta och ge stor skörd per investerad arbetstimme. Vi satsar fortfarande på flera skördar från samma yta på många ställen runt om i trädgården, och känner oss nöjda med hur planerna ser ut.

För den som inte är bekant med vår trädgård så har vi följande ytor till vårt förfogande: två stycken långa hugel-bäddar om 0.8×6.0 m vardera, två stycken djupbäddar om 2-3 m2 vardera, tio stycken odlingslådor om 1.5 m2 vardera (om dessa intresserar dig så är ett tips att läsa mer i blogginlägget Guide to Building Your Own Garden Boxes) och ett litet växthus på 4 m2 där vi endast har plantor i krukor. Sammanfattningsvis har vi alltså ca 30 m2 odlingsyta + växthus (i vilket vi brukar kunna klämma in ca 15-20 krukor) och brukar kunna säga att vi kan tillgodose vårt grönsaksbehov åtminstone sex månader om året (minus potatis, vitkål och morötter).

Dessa är alla de olika varianter vi tänker odla den här säsongen:

Grönsaker

Tomat (San Marzano + Red Pearl + Ida Gold + Katja + Chocolate Cherry + Karoline)
Gurka (Moneta + Beth Alpha + Telegraph)
Paprika (King of the North)
Chilipeppar (Hot Portugal)
Aubergine (Diamond)
Sommarsquash (Dark Fog + Primula)
Vintersquash (Butternut + Delicata)
Grönkål (Westland Winter + Curly Half-tall)
Svartkål (Nero di Toscana)
Broccoli (Premium Crop)
Pak choi (Bonsai)
Spenat (Nores)
Mangold (Five Colors + Fordhook Giant)
Sallat (Little Gem)
Fänkål (Fino)
Rotselleri (Mars)
Purjolök (Northern Lights)
Vitlök
Sockermajs (Incredible)
Brytbönor (Provider + Sunray + Saxa)
Störbönor (Neckarkönigin)
Brytärter (Cascadia)
Sockerärter (Norli + Märta + Lokförare Bergfälts jätteärt)
Palsternacka (White Gem)
Rädisor (French Breakfast)
Potatis (sorter inte bestämda än)

Ettåriga örter

Dill (Tetra)
Persilja (Gigante di Napoli)
Basilika (Genovese)
Koriander (Marino)

Blommor

Blåklintsmix (dvärg och vanlig)
Sömntuta
Rosenskära
Vallmo
Ringblomma

Perenner

Romersk kamomill (vi odlar denna för te)
Pepparmynta
Grönmynta
Oregano
Dragon
Timjan
Salvia
Rosmarin (vi har dessa i krukor som får stå frostfritt om vintern)
Lavendel

Nya stjärnor för oss i år är rotselleri, fänkål och purjolök. Vi hoppas verkligen att alla kommer trivas hos oss, men kanske alldeles extra mycket purjolök. Inte bara för att vi älskar purjo, utan också för att vi har misslyckats katastrofalt med vanlig lök flera säsonger. Salladslök och vitlök kan vi bemästra, men vi har bara fått fram ärt-stora gula och röda lökar. Vi har bara försökt från frö och inte sättlök, i och för sig, men ändå – vi är redo för purjolökssuccé! Och både fänkål och rotselleri är grönsaker vi uppskattar enormt mycket i köket, så dessa hoppas vi kunna lägga till självförsörjningen och “slippa” köpa framöver. När det kommer till växthuset blir det som vanligt något i stil med aubergine (3-4 st plantor), gurka (5-6 st plantor), paprika (7-8 st plantor), chilipeppar (1-2 st plantor) och några (men inte alla) tomater i krukor. 

Ritningarna nedan visar hur vårt upplägg ser ut. Bäddarna ligger samtliga på en skuggigare del av tomten och brukar generellt bara gå att få en skörd från, medan de flesta av våra lådor ser en tidig säsong och en huvudsäsong (dessa har vi således dubbla ritningar för). En låda hoppas vi till och med på tre skördar från – en massa sak choi vår och höst, samt bladkål att njuta av under sommaren. Sedan odlar vi upp en massa bladkål på annan plats som vi låter växa sig gigantisk och skördar under höst och vinter.

Att ha tydliga planer och ritningar hjälper oss så mycket i att kunna just skörda mycket på (relativt) liten yta. Ett tydligt såschema är också himla behändigt, och nedan ser du årets upplaga. Somliga grödor återkommer flera gånger, och det beror förstås på att vi sår flera omgångar av dessa – och vissa både direktsår och försår vi.

Försådder inomhus

Februari: tomat, aubergine, paprika, chilipeppar, rotselleri, purjolök

Mars: grönkål, svartkål, broccoli, pak choi, persilja, sallat, potatis (satt att grodda – planteras ut i maj)

April: majs, sommarsquash, vintersquash, basilika, gurka, rosenskära, brytärter, brytbönor, störbönor, koriander, fänkål

Maj: grönkål, svartkål, broccoli

Juni: sallat, pak choi

Direktsådder utomhus

(November: vitlök)

Mars: spenat, palsternacka, dill

April: vallmo, sömntuta, ringblomma, blåklint

Maj: sallat, mangold, brytbönor, brytärter, sockerärter

Det var det hela! Om du vill lära dig mer om grönsaksodling rekommenderar vi förstås varmt att du både kollar in Grönsaksodling för nybörjare och vår webbshop, där vi har färdiga digitala guider som tar dig från frö till skörd hemma i din egen trädgård. Guiderna finns anpassade för olika stora trädgårdar, och passar nybörjare såväl som mer erfarna odlare. Lycka till, och ha en fin odlingssäsong!

  Share this post!


Om du uppskattade detta inlägg (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste blogginlägg

6 thoughts on “Odlingsplan och så-schema för 2021”

 1. Hej!

  Tack för en inspirerande inlägg om sådder! Jag ska förså en hel massa kålsorter denna veckan!
  Jag har en fråga som inte har med inlägget att göra. Jag såg någonstans att ni bara handlar en gång per månad och jag skulle gärna veta lite mer hur ni planerar era inköp. Vi försöker handla en gång per vecka men får ibland ändå handla lite frukt på slutet. Att klara av att planera för att täcka en månad är imponerande! Vi har ofta en hel del mat kvar i skafferiet när vi handlar och skulle säkert klara oss många veckor om vi var tvungna men det lilla extra är svårt att planera så långt i förväg. Nu äter vi i och för sig både ägg och mjölkprodukter och jag upplever att det oftast är dessa som tar slut (förutom frukt). Som jag har förstått det äter ni veganskt och dessa produkter har väl längre hållbarhet?
  Ha det fint i vårsolen!

  1. Sophia & Michael

   Hej Johanna! Tack, vad kul att du gillade inlägget! Jag berättar gärna hur vi tänker, men måste ge mig själv lite tidsfrist med svaret – har lite mycket idag och ville bara säga att det kommer, men först när jag har tid att skriva lite längre 🙂

   /Sophia

    1. Sophia & Michael

     Hej igen, igen! Det tog en stund, men nu la vi precis upp ett Instagraminlägg på temat handling en gång i månaden, så hojta till om du inte följer oss där så skickar jag det till dig på annat vis, och också om du har fler frågor!

     /Sophia

 2. Hej! Detta recept poppade upp på Pinterest och jag tänkte direkt på er och era energitäta, näringstäta snacks. Jag har inte testat dem än men älskar tahini! https://runningonrealfood.com/salted-caramel-tahini-cups/

  Hoppas ni har det bra. Jag försvann lite hastigt och lustigt från Instagram för ett par månader sedan, ett beslut som växte fram successivt men sedan sattes i verket ganska spontant när jag en dag vaknade upp och insåg hur dåligt jag mådde av den plattformen. Det var inte meningen att försvinna under jorden, och är ni fortfarande sugna på att snacka veganbarn så är det bara att höra av sig!

  Kram!

  1. Sophia & Michael

   Åh, vad härligt att höra från dig! Jag undrade vad som hade hänt, och blir så glad att höra att det kom sig av ett sådant slags beslut och inte något allvarligt som hänt i livet eller så. Vi kan båda relatera till det du beskriver, och funderar ofta på att bara fokusera på vår hemsida och lämna Instagram.

   Tack för recepttipset! Och vi ser absolut till att höras av på andra sätt. Hoppas att du + familj mår bra 🙂

   Kram Sophia

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top