Söndagsintervjun: med Pia Qvarnström, grundare av Bärta - Live Slow Run Far

Söndagsintervjun: med Pia Qvarnström, grundare av Bärta

Click here for post in English: The Sunday Interview: The Sunday Interview with Bärta Founder Pia Qvarnström

Pia Qvarnström är grundare av Bärta – en serie veganska produkter gjorda på groddade och fermenterade ekologiska gula ärtor, tillverkade med såväl hälsa som klimat och miljö i åtanke. Vi älskar Bärtas produkter för deras fantastiska smak och textur, och därtill för att de agerar en motvikt till de intensivt processade vegetariska substitut som annars dominerar marknaden – och som tydligt strävar efter att efterlikna kött i konsistensen. Pia har tagit den ekologiska, svenskodlade gula ärtan och gjort den till ett smakfenomen som gör både kropp och planet gott, och Bärta är på väg att bli någonting riktigt, riktigt stort. I den här intervjun får vi veta hur alltsammans startade hemma i Pias före detta lägenhet i Årsta i Stockholm, hur framtidsplanerna ser ut, hur en tar ett lyckat matexperiment hemmavid till färdigpaketerad produkt i hyllan och mycket mer, och vi hoppas att ni både kommer uppskatta läsningen samt se till att köpa hem Bärta så snart tillfälle ges. Okej? Här kommer Pia Qvarnström:

Det här är ju gissningsvis den fråga du fått flest gånger, men har du lust att kort förklara vad Bärta är för något?

Absolut! Bärtas produkter är gjorda på groddade och fermenterade gula ärtor. Ekologiskt, veganskt, glutenfritt, inga tillsatser. Och ärtorna är odlade i Sverige. Ungefär så. I nuläget har vi fyra produkter på marknaden, men planen är att det ska komma fler till hösten.

Bärta är ju alltså en variant på tempeh, som ursprungligen kommer från Indonesien. När kom du i kontakt med tempeh för första gången?

Jag har varit vegetarian sedan jag var barn och vegan i många år, och har alltid lagat mat från grunden själv. Jag var också väldigt känslig för produkter som liknade kött i konsistensen. Jag hade väl hört talas om tempeh, men tänkt på det mer som ytterligare en köttersättningsprodukt och inte riktigt fattat hantverket och traditionen bakom. Sedan bodde jag med en kompis som successivt blev vegan och i den processen googlade hon en massa om näring och kost, vilket ledde henne in på antinutrienter och allt sånt. Hon berättade och uppdaterade mig på det hon läste och sa ”allt du gör är rätt!”, och syftade på att jag ju höll på det här med groddning och fermentering av mat. Hon berättade också om tempeh och sa att man kunde göra det själv men att ”det orkar man ju inte” och då tänkte jag ”jo, det gör jag”. Jag beställde hem sporer och, ja, så började allt.

Varifrån kommer ditt matlagningsintresse och intresse för mathantverk?

Hemifrån, helt klart. Min mamma har alltid lagat mycket mat och letat upp nya rätter att testa, plus att mina föräldrar bodde i Österrike innan jag föddes och tog med sig inspiration från en annan matkultur därifrån, med mycket sallader och goda oljor och sådär. Sedan blev jag vegetarian när jag var 11 år, och då fick jag börja laga mat själv.

Du har en bakgrund inom rytmik, dans och rörelse. Har du parallellt också haft en dröm om att jobba med mat, eller är det något som kom när du började experimentera med ärtor och tempeh hemma i köket?

Jo, men det har jag – jag har tänkt tanken på att öppna ett fik, till exempel, och har lagat mycket mat och varit ansvarig för mat i olika kultursammanhang. Det har funnits med mig hela tiden, även om det inte varit huvudsysslan.

Vi är så nyfikna på processen från det att man pysslar i köket och skapar något riktigt gott till att det ligger en färdigpaketerad produkt i hyllan i livsmedelsbutiken. Lite… vem ringer man?

Haha, det är en bra fråga! Det är skitsvårt, till att börja med, och visste jag hur svårt så skulle jag nog inte gjort det – ser man hela vägen med alla hinder skulle det ha känts som ett oöverstigligt berg. Men kort man väl säga att du först måste ha en godkänd plats att tillverka produkterna på, och det är egentligen inte överdrivet komplicerat när man jobbar med vegetabiliska produkter. Sedan behöver du en högre form av certifiering om du ska sälja till livsmedelsbutik, ska tilläggas. Du behöver också ta fram förpackningen, vilket inte är helt enkelt heller – särskilt inte när du har en liten verksamhet. Ett av de största problemen inledningsvis var att ens få bli kund hos olika företag, eftersom vi i deras ögon var helt oväsentliga. Streckkoder är en en annan grej man måste fixa, och det fattade jag ingenting av i början! Men till slut så föll bitarna på plats och det var häftigt att se streckkoderna gå ut genom kassan.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Lite olika, helt klart! Jag har dagar när jag är inne i produktionen, och då kan det vara så att jag står och fyller påsar, helt enkelt. Sedan gör jag mycket PR-planering tillsammans med Therese (PR-ansvarig), där vi pratar om vad vi vill få ut och vilka recept vi vill göra och så. Produktutveckling är också stor grej. Och så ringer telefonen mycket!

Är du hjärnan bakom recept och produkter?

Japp, det är bara jag.

Tror du att du kommer fortsätta att ha den rollen allt eftersom företaget växer?

Bra fråga. Jag tänker att jag kommer vara inblandad men att vi kommer behöva vara fler, och kanske ta in folk som är experter på produktutveckling. Jag har ingen formell utbildning där, utan testar mig fram.

Du har ju ett stort klimatengagemang. På vilka sätt tar sig ditt uttryck i ditt liv, bortom Bärta?

Det påverkar mig hela tiden. Jag tänker på det i allt jag gör. Jag lever inget helt perfekt liv, men jag reflekterar över det hela tiden och försöker göra kloka val.

När du inte håller på med Bärta, vad gör du då?

Jag klättrar, och sedan köpte jag ett litet hus med en härlig trädgård för ett år sedan. Där vill jag odla mycket grönsaker, men jag får lägga band på mig litegrann! Och så springer jag. Det går lite i perioder hur mycket, men det finns alltid med.

I egenskap av egenföretagare och entreprenör gissar jag att arbetet glider över i fritid. Hur skapar du balans?

Jag har till exempel bara avisering på telefonen när det kommer en ny order, och kollar inte mejlen efter att jag bestämt mig för att sluta jobba för dagen. Och jag har inte på telefonen på natten, så händer något får det hända! Ibland behöver jag gå in och jobba en helg, men då är det så. Överlag – om jag vet att det blir många dagar på jobbet – så försöker jag att inte köra på i 100 % hela tiden utan spara på energin där det går.

Vet ni på förhand hur mycket ni behöver producera eller är det ovisst vilka ordrar som kommer komma?

Det är väldigt ovisst! ICA la en order igår om sex stycken pallar, och vanligtvis beställer de två – så de tömde hela vårt lager! Så det är en stor utmaning. Det finns inget normalläge här. Det är ju tur för oss att vi har frysvaror då, för med enbart kylvaror riskerar man mycket svinn.

Har du haft någon mentor eller rådgivare under din företagsresa?

Jag har många som har hjälpt mig, men ingen specifik mentor – det hade jag dock behövt! Däremot har vår designbyrå – Brand New Design – varit otroligt viktigt. De är dagligvarunördar och kan precis allt om allt man behöver göra, har tagit fram vår design och tipsat om hur mycket som helst. De har spelat en viktig roll. Här i huset sitter också andra matproducenter som man kan utbyta tips och erfarenheter med.

Bärtas design är så snygg! Hur utvecklades logotypen och paketeringen?

Ja, det var ju då tillsammans med Brand New Design – jag kände direkt att de kunde det här med livsmedel och det är så viktigt. Det var min idé att ha en tant på förpackningen, och de tänkte inledningsvis att det skulle vara min mamma, men sedan blev det ju jag som är sigillet.

Och nu verkar det som att ni är på väg att expandera utomlands, eller hur?

Ja, precis! Det är inte helt klart exakt var och när än, men planen är ett land i år. Det är en hel jätteapparat, förstås, att komma in på en ny marknad.

Ni har ju haft hållbarhetsprofilen Therese Zätterqvist ombord i ett år nu. Hur har det varit att ta in en sådan expert på sociala medier? Har det känts värdefullt?

Ja, verkligen! Hon är otroligt duktig på så många sätt, och det var så viktigt för oss att hitta en person som vi stämde överens med på alla vis, inte minst med avseende på värderingar. Hon passar in precis.

Är sociala medier er främsta marknadsföringsplats?

Ja, absolut. Vi har testat andra typer av annonsering men det är absolut sociala medier som är det starkaste. Vi har så mycket att säga och så mycket att kommunicera, och du får plats med så lite i en vanlig annons. På sociala medier kan vi visa och berätta mycket mer, så att folk verkligen får en känsla för vad våra produkter faktiskt är.

Nu befinner ju ni er i en stark tillväxtfas, produkterna ska utomlands och så vidare. Finns det någon del av dig som önskar att företaget skulle förbli småskaligt?

Det gör det verkligen, haha. Men jag har nog tänkt ända sedan jag startade min food truck och sålde lunch till kanske 40 personer – även om det var så närproducerat och bra som det kan bli – att hur stor skillnad gör 40 personer? Att ju fler jag kan påverka och få att välja mina produkter framför en köttbit eller något som är dåligt för hälsan, desto bättre, på något vis. Det är ju en mycket större vinst, i slutändan. Vill man påverka så måste man upp i skala.

Är det en stor drivkraft i dig, att verka för positiv förändring?

Ja, det är det. Även om det idag, rent krasst, kretsar mycket kring att få in pengar och sälja så finns det med mig hela tiden, i varje steg i processen.

Du nämnde tidigare att ni har ett gäng nya produkter på g, i tillägg till de fyra som finns ute nu. Kan du hinta något om vad det är vi alla har att se fram emot?

Det kan jag! Det vankas ett par nya varianter på det kylda pålägget, och så har vi börjat jobba med en ny svenskodlad baljväxt med fantastiska egenskaper. Den har vi utvecklat två nya produkter med. Sedan har jag jobbat med en ny marinad länge, med toner av spiskummin och citron. Och så blir det en ny smak på de frysta bitarna också.

Man testar och testar och plötsligt så är det något som bara funkar. Jag har haft lite ångest inför att inte få till produkter som är lika bra som de som finns redan och också att de nya skulle bli för lika dem, men dessa känns som fina komplement. Två gånger om året plockar de stora livsmedelskedjorna in fryst vegetariskt och kylt vegetariskt, så det är då man presenterar sina nya produkter och hoppas att de nappar.

Vilka är dina favoritsätt att äta Bärta på?

Jag slänger väl nästan alltid ihop en sallad av något slag, där jag blandar ihop vad jag har i grönsaksväg med till exempel kokt quinoa, och så steker jag någon av de fyra produkterna. Det går bra att bara steka på samtliga. Att ugnssteka det kylda pålägget är också väldigt gott.

Om jag inte gör en sallad blir det ofta en gryta, och då använder jag den naturella helbiten. Jag bryter den i bitar, steker med en massa kryddor och sedan låter jag den koka med i grytan.

Nu är det dags för den sista frågan, ett par steg bort från sallader och grytor. Det vi frågar alla våra gäster: vad är din favoritsmak på glass?

Lily & Hannas Cookie Caramel Euphoria!

Stort tack, Pia, för att vi fick en stund av din dyrbara tid. Vi önskar dig och er stort lycka till inför kommande äventyr och fortsatt succé för Bärta, och uppmuntrar alla er läsare att dels följa Pia och gänget på Instagram (det är ett riktigt toppenkonto med högkvalitativt innehåll), läsa mer om Bärta på swedishtemptations.com och förstås testa de olika produkterna. Vi rekommenderar självklart också att både prova på två av Pias favoritrecept, vilka ni hittar nedan, samt det recept som vi har skapat med Bärta, vilket är dessa veganska tacos med tempeh, svamp och picklade grönsaker. Tack och hej!

Bilder från Bärtas mediaarkiv.


Bärta burgare Umami med picklad rödlök och blomkålsröra

4 st. portioner
Total tillagningstid: 1 h arbetstid men kräver lite förberedelse

Ingredienser

2 paket Bärta burgare umami
4 burgarbröd, vi föreslår nattjästa surdegsfrallor à la Pain de Martin
3 morötter
Alfalfagroddar
Rödbetsgroddar
Machésallat

Picklad rödlök

1 rödlök
1/2 dl 12% ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten

Blomkåls- och kantarellröra

1/2 blomkålshuvud
2 nävar kantareller
150 g kokta stora vita bönor
1/2 tsk havssalt
1/4 dl vatten
1/4 dl olja
Olja till stekning av kantarellerna
Svartpeppar

Gör så här

  1. Koka upp lagen till den picklade löken. Låt svalna. Skiva löken tunt, lägg den i lagen och låt den dra i minst en timme.
  2. Skiva det halva blomkålshuvudet i två tjocka skivor. Rosta i ugnen, 175° i ca en timme.
  3. Hacka och stek kantarellerna i olja.
  4. Mixa alla ingredienser till blomkåls- och kantarellröran. Smaka av.
  5. Hyvla morötterna i tre millimeter tjocka skivor, gärna med en mandolin.
  6. Fritera skivorna i olja. Testa att oljan är tillräckligt varm genom att stoppa ner en morotsbit. När det bubblar ordentligt är oljan redo. Sänk sen temperaturen lite så att oljan inte börjar ryka. Morötterna ska ändra färg och bli lite krispiga.
  7. Dela brödet. Pensla snittytan med olja och rosta i ugnen.
  8. Stek burgarna gyllenbruna.
  9. Lägg ihop burgaren. Vi körde: bröd, röra, morot, alfalfa, burgare, maché, picklad lök, burgare, rödbetsgroddar, röra, bröd.

Wrap med svartkål, äppelsalsa och Bärta bitar Chili & Lime

Ingredienser

1 paket Bärta bitar chili & lime
4 tortilla eller andra bröd att wrappa i
Några blad svartkål
2 morötter
1 tumme finriven ingefära
1 klyfta vitlök
1/4 chili
2 msk rostad sesamolja
Salt
Olja
1 burk körsbärstomater, delade i mitten
Vegansk färskost, rör gärna ner lite limejuice i den

Äppelsalsa

1 stort äpple
1/2 röd chili
1/2 rödlök
2 msk limesaft
2 msk matolja
2 krm salt
Lite rostad sesamolja
1 kruka koriander

Grundrecept vegansk ekologisk färskost

1 liter ekologisk osötad sojamjölk
1/2 dl citronsaft
1/2 tsk havssalt
3 msk olja
Så här gör du: 1. Koka upp sojamjölken försiktigt. Vispa regelbundet så att den inte bränner i botten. 2. Rör ner citronsaft och salt. Mjölken kommer att skära sig. 3. Sila genom ett stort kaffefilter i kylen, ca 12 timmar. 4. Rör ner olja. Smaka av med salt och eventuellt citron, örter eller andra kryddor.

Gör så här

  1. Ta fram Bärta bitar chili & lime ur frysen och tina gärna kort i mikron.
  2. Fräs vitlök, ingefära och chili i sesamolja. Skär moroten i tunna stavar och vänd ner i pannan. Dela svartkålen några gånger på längden och fräs med med resten.
  3. Stek Bärta-bitarna gyllenbruna eller pensla med olja och grilla.
  4. Äppelsalsan: Finhacka chili och lök, blanda i en bunke. Pressa över limesaften, rör i olja och salt. Hacka äpplet och blanda i. Grovhacka koriandern och vänd ner i salsan.
  5. Värm bröden snabbt i en stekpanna eller på grillen.
  6. Lägg ihop: Bred färskost på brödet, lägg i de frästa grönsakerna, äppelsalsa, tomater och Bärta. Rulla ihop och hugg in!

  Share this post!

Fler söndagsintervjuer i vår serie:

Om du uppskattade detta inlägg (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael

Senaste blogginlägg

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top