Bruschetta med tomat, basilika och vita bönor

Vad för slags bruschetta gillar ni? Eller såhär: hur föredrar ni bröd-delen av bruschetta? Vi hör till team “gärna lite åt det mjuka hållet”. Varken Mike eller jag tycker särskilt mycket om när brödet är så krispigt att det riskerar att riva upp hela gommen, om ni förstår vad jag menar? Mike rostar brödet till (vår version av) perfektion här, vilket leder till en mjuk och lite seg mittendel och gyllene, krispiga kanter. Självklart väljer ni det som passar er bäst!

Då är alltså den första omgången solmogna tomater här. Och tomatens ständiga följeslagare basilikan växer så det knakar. Det går verkligen från vårens ekande tomma förråd till sommarens överflöd så makalöst snabbt. Det är en utmaning i sig att vara närvarande och njuta av det som är i stunden, utan att låta tankarna rusa iväg till kommande skördar, det som ska sparas på olika sätt till vintern osv. Att tillåta oss att tassa barfota ut till trådgården, snaska på salladsärtor medan vi inspekterar zucchinin och skörda en gurka bara för att njuta av som den är… det är viktigt det med. Och en av våra absoluta favoriter att göra här i livet. Ja, tillsammans med att äta tomat- och basilikabruschetta då förstås. Njut av sommaren, allihopa!

For recipe in English, click here: Tomato Basil Bruschetta with White Beans

12-16 st (4 portioner som sidorätt)

200 g körsbärstomater (~18 st), grovhackade
20 g basilika (~2 dl tätt packade blad), grovhackad
75 g kokta små vita bönor (~1 dl), avsköljda
1 msk olivolja
1 krm salt
Svartpeppar
1 st fransk baguette eller italienskt lantbröd
1 st vitlöksklyfta

  1. Blanda tomat, basilika, vita bönor och olivolja i en medelstor skål. Tillsätt salt och peppar och smaka av. Låt sedan vila i minst 15 min i rumstemperatur.
  2. Skär därefter brödet i 1 1/2 cm tjocka skivor och lägg ut på en ugnsplåt. Sätt in plåten högt upp i ugnen, och rosta sedan skivorna i 5-10 min (tills de är gyllene på ena sidan) med hjälp av antingen enbart övervärme (250ºC) eller ugnens grillfunktion. Ugnen ska alltså inte förvärmas, utan sätts på när plåten sätts in.
  3. Medan brödet fortfarande är varmt, gnugga den rostade sidan av brödet med vitlöksklyftan. Portionera sedan ut tomatblandningen uppepå brödskivorna och avsluta med att ringla pyttelite olivolja över alltsammans. Klart!

Leave a Comment