Enkel grönkålslasagne med linser - Live Slow Run Far

Enkel grönkålslasagne med linser

grönkålslasagne med linser och pumpafrön på en tallrik

Det här är vårt tredje lasagnerecept. De övriga heter Mangoldlasagne och Vintrig rotfruktslasagne, och det känns inte överdrivet om jag säger att vi helt enkelt gillar lasagne. För vad finns där att inte tycka om? Det är lätt att göra en stor sats när man ändå är igång, så att det blir mycket över att frysa in för sämre tider, och kostnaden per person är minst sagt överkomlig. Det är mättande så det räcker och blir över, men samtidigt lätt att proppa in mycket grönsaker och andra bra grejer däri, så att hela kalaset blir både energitätt och näringsrikt, med mycket vitaminer och mineraler.

Vi har velat skapa ett recept på en variant som låter vår grönsakshjälte grönkålen stå i centrum under en lång tid nu, och det tog faktiskt fyra (!) omgångar av testande innan vi kände att det blev rätt. Eller, vet ni vad – det är faktiskt lite av en lögn. Jag (Sophia) tyckte nämligen att det var prima redan första gången, men den andra halvan av vår duo ansåg att jag hade öst på med alldeles för mycket grönkål. Låt oss säga som så här: generellt är jag den som ökar på mängderna grönsaker och baljväxter i allt vi lagar, medan Mike lobbar för kolhydrater och ost. Det hela är onekligen ganska komiskt. Med andra ord så tyckte Mike att de första omgångarna (som jag var ansvarig för) innebar långt mycket mer tuggande än han ansåg var skäligt, samt alldeles för lite av den där mums-känslan. Alltsammans ledde till att Mike hoppade i förklädet och styrde upp proportionerna (“du måste förstå att folk tycker om när det liksom är smarrigt”) och det här är alltså resultatet. Vi hoppas innerligt att ni kommer tycka om det här, och om inte… ja, skyll på Mike 😉

For recipe in English, click here: Loaded Kale and Lentil Lasagna

6-8 st portioner

Ingredienser

Grönkåls- och linsfyllning

3 1/2 dl svarta linser
5 dl vatten
1 msk grönsaksbuljongpulver (eller 1 st tärning)
2 st medelstora gula lökar (~300 g), hackade
2 st vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
1 msk torkad oregano
1000 g fryst hackad grönkål, tinad

Béchamelsås

7 msk rapsolja
8-9 msk vetemjöl
10 dl havremjölk
1/2-1 tsk vitpeppar
1/4 tsk malen muskot
Salt

Till ihopmonteringen

18 st lasagneplattor
1/2 dl rostade pumpakärnor
150 g riven valfri sorts ost (~3-4 dl)

Gör så här

  1. Börja med linserna. Koka upp vatten, linser och buljongpulver och låt sedan sjuda i ca 25-30 min eller tills vattnet är absorberat och linserna är al dente. Sätt åt sidan.
  2. Stek löken i en skvätt rapsolja och 1/2 tsk salt på medelvärme i ca 5 min. Tillsätt vitlöken och stek vidare i ett par minuter till.
  3. Blanda sedan lök, vitlök, grönkål, linser och oregano i en stor skål. Sätt åt sidan.
  4. Sätt ugnen på 200ºC. För bechamelsåsen: häll rapsoljan i en medelstor kastrull på medelvärme. Vispa in mjölet tills du har en gulaktig kräm, och fortsätt sedan vispa in havremjölken, lite i taget. Vispa i ca 10 min eller tills såsen tjocknat, och ta sedan från värmen. Rör ner vitpeppar (börja med den mindre mängden och tillsätt mer beroende på smak) och 1 tsk salt.
  5. Häll all sås utom 1 dl i skålen med lins- och grönkålsfyllningen. Blanda väl och smaka av med salt. “Smörj” sedan en ugnsform (ca 28×35 cm) med resterande sås genom att bre ut den över botten. Lägg ett lager med lasagneplattor på botten och bred ett lager fyllning ovanpå. Upprepa två gånger till, så att du avslutar med ett lager fyllning högst upp. Strössla över ost och pumpakärnor, och skjutsa in i mitten av ugnen i ca 30 min, eller tills osten är gyllene.
  6. Låt svalna och “sätta sig” i ca 5-10 min innan du serverar. Rester håller fint i kylen i upp till en vecka, och få rätter är bättre att frysa än lasagne. Mat som räcker länge, med andra ord!

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top