Flapjacks med jordnötssmör och choklad - Live Slow Run Far

Flapjacks med jordnötssmör och choklad

energibars på ett gammalt bord.

Enklare, billigare och nu också veganvänligt – här är en uppdaterad version av vårt “gamla” recept på Energibars. Energibars faller i den där kategorin med spartips som handlar om hemgjort vs. köpa färdigt – eftersom ja, köpa bars från butiken blir snabbt en dyr historia. Här kostar ingredienserna för hela satsen ungefär lika mycket som en köpe-bar. Det är en ganska bra deal, tycker vi. Att ha ett gäng av dessa i frysen för spontana äventyr samt tillfällen då blodsockret störtat är himla fiffigt, och förstås råder vi er därför att ge receptet en chans. Superenkla att göra, supersmarriga att äta. Lycka till!

For recipe in English, click here: Peanut Butter Chocolate Chunk Granola Bars

8 st. bars
Total tillagningstid: 10 min + tid att stelna

Ingredienser

1 dl ljus sirap (125 g)
1 dryg dl saltat jordnötssmör (125 g)
4 dl havregryn (160 g)
1 dl russin (60 g)
1/2 dl grovhackad mörk choklad (30 g)

Gör så här

 1. Rör ihop sirap och jordnötssmör i en medelstor skål.
 2. Tillsätt havregryn, russin och hackad choklad och blanda väl.
 3. Häll ut smeten i en brödform med bakplåtspapper, och se till att trycka till så att det bildas en kompakt “kaka” av alltihop.
 4. Låt stå i kylen minst ett par timmar innan du skär upp bitar. De kan sedan förvaras i kylen i upp till en vecka och i frysen i flera månader.
 5. För att ta med på utflykt eller i väskan – slå in bitarna i bakplåts/smörgåspapper och vrid om ändarna (tänk en karamell) och packa ner.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

6 thoughts on “Flapjacks med jordnötssmör och choklad”

 1. Älskar korta och enkla recept, då känner jag att det liksom inte är övermäktigt att sätta igång och prova. 🙂 Men en fråga; kan man byta ut jordnötssmöret mot något annat? Har ni någon rekommendation? Jordnötssmör är något av det läskigaste jag vet att stoppa i munnen. Kommer liksom inte hända. 😀

  1. Sophia & Michael

   Hej! Vi fick ett litet gossebarn i veckan – därav ett något segt svar! Haha, och vi som är sådana jordnötssmörsälskare! Jag skulle säga såhär: det måste vara något fettrikt. Tänker annat typ av nöt/frösmör (har du testat solrosfrösmör? Enkelt att göra själv!), tahini eller helt enkelt rapsolja/smör, beroende på preferens. Nötsmöret bidrar ju med “volym” på ett sätt olja inte skulle, så jag tror att det kan behövas mer av havregrynen – och kanske hacka ner lite nötter?

   /Sophia

 2. Så goda! Hade med dem på flerdagars fjällvandring tidigare i sommar, de höll bra i väskan och gav mycket energi. Jag hade i mer choklad i mixen än receptet, men det är för att jag är en stor chocoholic. Använde även torkade tranbär istället för russin, gav lite extra färg som blev fint. 🙂 Funderar på att nästa gång ha mindre choklad i mixen och istället doppa tex botten i smält choklad, som Corny müslibar

  1. Åh vad roligt att de funkade bra på vandringen! Vi kör också på tranbär ibland. Syrligheten är himla god från dem. Och mer choklad har väl aldrig varit fel beslut?!

   /Sophia

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top