Frasiga zucchinibiffar med dill

Frasiga zucchinibiffar

Allt medan vi långsamt håller på att rulla ut ur sommarlovslunken och sakta men säkert börjar skönja lite kreativ lusta igen, så firar vi också 1 år av receptskapande! Faktum är att igår, den 28 augusti, markerade 365 dagar sedan vi delade det allra första receptet (zucchinibiffar) och vad kan vara ett bättre sätt att hedra det på än att dela en ny och förbättrad version av det? Förra året skördade vi ca 30 kg zucchini totalt, och majoriteten åkte huvudstupa ner i en stor skål och blev till just biffar. En mindre del blev till dessa Chokladiga zucchinimuffins (ett annat tidigt recept från förra sensommaren), och resten blev stekt, grillat eller tillagat på något annat snabbt sätt. I år är vi nu uppe i 40 kg, och än är det inte slut. Vi har hanterat dessa mängder på ett liknande sätt, men planerar också för en storsats zucchinibröd (en sötad variant – tänk “banana bread” men med zucchini) inom de närmaste dagarna. Om det blir ett lyckat kommer givetvis ett recept på kalaset så småningom. Dock tampas vi med världshistoriens i-landsproblem: vi njuter av magiskt sensommarväder just nu och har exakt noll lust att stå i köket och baka. Jaja…

Utöver att dela det här receptet – som definitivt är väl beprövat, med 100+ biffar i frysen, beredda att rycka ut när tiden för matlagning är knapp i vinter – så vill vi också uttrycka ett stort, varmt tack till alla er som har läst, tyckt om och kanske till och med lagat en rätt eller bakat någonting från den här receptdatabasen. Skapa och dela recept har varit och är fortfarande något vi gör med stor glädje. Och medan vi fortfarande håller på att klura ut vår exakta niche (något matbloggsexperterna envist hävdar är nödvändigt), så känns det som att vi kan säga att vi något så när funnit vår plats bland främst växtbaserad, klimatsmart och näringstät kost. Vi är två människor som vill minska vårt klimatavtryck samtidigt som vi tankar mycket energi för konditionsidrott, helt enkelt, och våra recept bör väl reflektera ungefär det – men ingen är förstås perfekt. Och vare sig du springer 10 mil i veckan eller inga alls, så välkomnar vi dig med öppna armar, samt litar på att du hittar något du gillar, oavsett var på matspektrumet du befinner dig. (Men om du bryr dig om planeten så gillar vi dig lite extra.) Med det sagt, här kommer det uppdaterade receptet på zucchinibiffar. Tack för att du läser, och vi hoppas få se mer av dig i framtiden!

PS. Om du har några önskemål vad gäller recept, typer av maträtter eller något annat som du skulle vilja se här, tveka inte att dela med dig! Mail, kommentar nedan eller kontakt via sociala medier fungerar alla lika bra.

PS2. Kolla in det gamla receptet på Zucchinibiffar för en härlig sås att servera dessa med.

For recipe in English, click here: Crispy Zucchini Fritters

ca 35-40 st

2 kg zucchini (~5 st medelstora)
2 dl solroskärnor (~120 g), rostade
2 st medelstora gula lökar (~220 g), hackade
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 dl ströbröd (~50 g)
2 tsk bakpulver
200 g valfri riven ost (~4-5 dl)
150 g dill, hackad
4 st ägg
1-2 dl vetemjöl (~60-120 g)
1 tsk salt
Svartpeppar

  1. Börja med att riva zucchinin grovt. Lägg sedan “rivet” i ett durkslag, och strössla över med salt (ca 2 tsk). Låt rinna av i t.ex. vasken, eller över en bunke.
  2. Under tiden, rosta solrosfröna gyllene i en het stekpanna. Mixa dem sedan till ett grovt mjöl i en matberedare. Vi gillar lite textur, så kör inte för långt.
  3. Knäck ner äggen i en stor skål, och tillsätt sedan lök, vitlök, riven ost och dill. Rör ihop.
  4. Återvänd sedan till zucchinin. Krama ur allt överflödigt vatten med dina händer, och tillsätt till skålen. Rör ihop.
  5. Tillsätt därefter solrosfrömjölet, ströbröd, bakpulver, den mindre mängden vetemjöl och salt. Beroende på hur mycket vätska som är kvar i zucchinin kan du behöva tillsätta mer mjöl. Smeten ska hålla samman, men det ska vara lösare än att du kan forma biffar med händerna. Smaka av med eventuellt mer salt och generöst med svartpeppar. Hur mycket salt som behövs beror på val av ost samt tycke och smak.
  6. Hetta upp rapsolja i en stekpanna på medelvärme, och klicka sedan ut biffar med hjälp av en slev. Platta till dem en aning, och stek sedan 4-6 min per sida, eller tills de är gyllenbruna och frasiga. Servera direkt, eller låt svalna innan du placerar dem i kyl/frys.

Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top