Grön currywok på 30 minuter - Live Slow Run Far

Grön currywok på 30 minuter

Den här rätten borde egentligen kallas för ”Grön currywok utan krångel”. När du är klar med de relativt snabba förberedelserna av grönsakerna återstår nämligen bara lite rörande och lite avsmakande, och sedan är det klart. Eller ja, något slags gryn bör tillagas vid sidan av också, för vad vore en wokgryta utan det? Vi undviker ris för det mesta, med anledning av de klimatproblem som risodlingar bidrar med, och väljer istället alternativ som matvete, helt dinkel eller havreris (det senare är vår favorit att servera denna wok med). En skål med vitt ris kan onekligen vara ruggigt gott, men varför inte välja annat åtminstone någon gång ibland och göra planeten en tjänst?

Och om du inte är alltför förtjust i stark mat och/eller inte gillar ingefära överdrivet mycket, dra ner på mängderna när du tillsätter currypastan och den färska ingefäran. Hälften av det som anges i ingredienslistan borde bli lagom milt men ändå tillräckligt smakrikt. Och innan vi släpper iväg er helt – är det inte helt fantastiskt hur många rätter man kan svänga ihop med lök, morötter och vitkål som huvudingredienser? Vi känner oss manade att skriva ihop ett kokboksförslag där titeln lyder ”1000 sätt att tillaga lök, morötter och vitkål”. Skämt åsido, billigare och mer miljövänliga produkter finns knappast, så vi fortsätter glatt att experimentera med dem i köket. Hoppas det här receptet faller er i smaken!

For recipe in English, click here: 30 Min Green Curry Stir Fry

4-6 portioner
Total tillagningstid: 30 min

2 st medelstora gula lökar (~300 g), halverade och sedan skurna i tunna klyftor
4 st vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
3 cm lång bit färsk ingefära (~30 g eller 1/2 dl hackad), finhackad
4 st medelstora morötter (~400 g), skurna i tunna stavar
1/3 vitkålshuvud (~400 g), i strimlor
1-2 msk grön currypasta
300 g frysta gröna bönor
1 st burk kokosmjölk
1/2 msk sirap
Rapsolja
Salt
Jordnötter
Valfri men inte nödvändig nypa färska/frysta örter, t.ex. basilika eller koriander

Till servering: något kokt gryn, exempelvis matvete eller havreris

  1. Hetta upp 1 msk rapsolja i en wokpanna på medelvärme. Fräs löken med 1/2 tsk salt i ca 2 min, och tillsätt sedan vitlök och ingefära. Rör ihop och låt fräsa vidare i ett par minuter.
  2. Tillsätt morötter, vitkål och grön currypasta. Rör samman och fortsätt fräsa i 5 min. Rör om då och då.
  3. Tillsätt de frysta bönorna och kokosmjölken. Låt koka upp (eller åtminstone “sjuda upp”), och stäng sedan av värmen när du är nöjd med grönsakernas konsistens. Vi föredrar dem krispiga, så vi stänger av plattan i samma stund allt har värmts igenom ordentligt. Tillsätt sirapen och smaka av med salt. En liten nypa är vanligtvis allt som behövs.
  4. Om du använder frysta örter, rör ner dem i woken. Om du använder färska, strössla dem på toppen. Servera wokgrytan i stora skålar med valfritt gryn och en rejäl näve hackade jordnötter.

Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top