Jordärtskockschips med rosmarin

Det känns passande att ge jordärtskockan lite uppmärksamhet idag, såhär bara någon vecka efter att vi planterade vår första omgång någonsin ute i trädgårdslandet. Det återstår att se hur odlingsprocessen och skörden blir, men en sak är säker: vi längtar till den dag då vi lagar mat med hemodlade små knölar! Ekologiska och svenskodlade från affären räcker dock bra för nu, och att göra egna chips på dem är lika lätt som resultatet är smarrigt. Att servera en skål med dessa som en aptitretare är definitivt lite mer sofistikerat och tjusigt än traditionella potatischips, och vi kan nästan lova att många skulle be om receptet.

Vi är ganska så sålda på den nötiga smak som jordärtskockor har, och om du är det också så kanske denna Jerusalem Artichoke Soup kan vara något för dig. Eller så förvarar du det någonstans i bakhuvudet till hösten, om du känner dig färdig med soppor och redo för vår- och sommarrecept nu. Oavsett vad, så passar en skål med dessa chips på det allra mest somriga examenskalas, vilket gör jordärtskockan till en vinnare i stort sett året runt. Och om du råkar tillhöra kategorin chipsätare som vill ha en dipp till, kolla då in såsen i det här receptet på Ugnsbakade kålrots-pommes frites med tahini-yoghurtsås. Lycka till!

For recipe in English, click here: Jerusalem Artichoke Chips with Rosemary

150 g jordärtskockor
2 tsk olivolja
2 krm salt
1 tsk torkad rosmarin
Svartpeppar
Valfritt: citronklyftor

  1. Sätt ugnen på 180ºC. Skär sedan jordärtskockorna mycket tunt, med hjälp av antingen en vass kniv eller mandolin.
  2. Torka av skivorna lätt med hushållspapper, och vänd dem sedan försiktigt i olivolja, salt, rosmarin och en nypa svartpeppar i en skål.
  3. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt. Placera sedan ut skivorna i ett enkelt lager, utan att några ligger på varandra. Ställ in plåten i ugnen i 4 min, och ta sedan ut den. Rotera (dvs det som var längst bak i ugnen kommer nu längst fram) och ställ in i ytterligare 4 min. Pass på så att inga chips bränns vid, då de blir bittra snabbt. Låt sedan chipsen svalna och “krispa till sig” på plåten. Bäst serverade samma dag, och gärna med en citronklyfta tillhands. Ett par stänk citronsaft uppepå precis innan man snaskar i sig chipsen gör dem extra goda.

Leave a Comment