Krämiga linser med ugnsrostade rotfrukter - Live Slow Run Far

Krämiga linser med ugnsrostade rotfrukter

ugnsrostade rotfrukter och svarta linser på en skärbräda

Har du maträtter som du svängde ihop lite sådär hejsan hoppsan någon dag som sedan har blivit till standardinslag i middagsrotationen? Vi har några, och de flesta kom till i försök att göra slut på diverse slattar i kylskåpet.

Krämiga linser, som vi kallar dessa, passar perfekt in i denna kategori. När det råder brist på tid och inspiration till matlagning sträcker vi oss ofta efter just linser, eftersom dessa inte behöver blötläggas och går att tillaga snabbt. Lägg därtill överbliven creme fraiche och några standardsmaksättningar, och så hade den här rätten kommit till. Linser förekommer för det mesta i ganska ”blöta” sammanhang – t.ex. soppor, grytor och såser – och är lite svåra att verkligen njuta av bara som de är. Bönor är lite lättare på det viset. Men så här, när man gör en krämig gucka av alltihop, ja då blir linsdelen på tallriken himla njutbar och framstår inte som det minsta torr eller tråkig. “Nödvändigt ont”-stämpeln är som bortblåst.

Naturligtvis kan du para ihop linserna med vilka andra inslag på tallriken som helst. Den traditionella tallriksmodellen med 1/3 protein, 1/3 kolhydrater och 1/3 grönsaker kan agera inspiration, och så kombinerar man helt enkelt efter smak (linserna utgör då alltså proteinet). Vi kör här på ugnsrostad potatis och andra rotfrukter (med torkad rosmarin, som ju är en klassiker). Alltsammans går snabbt att laga och blir till en komplett måltid. Och även om grönsakerna kan se lite trista ut dagen efter så har du här garanterat bra rester att äta till lunch. Om du inte har svarta linser så fungerar gröna lika bra. De blir lite mer mosiga, men det är också allt. Lycka till!

For recipe in English, click here: Creamy Lentils with Roasted Veggies

4 portioner
Total tillagningstid: 1 hr

Ingredienser

Linser

2 1/2 dl svarta linser
5 dl vatten
1/2 msk grönsaksbuljongpulver (eller 1/2 st tärning)
1 1/2 msk vanlig senap
1 msk balsamvinäger
1/2 dl valfri typ av creme fraiche
En nypa salt och rejält med svartpeppar

Ugnsrostade rotfrukter

1 1/2 kg blandade rotfrukter (potatis, morot, kålrot, palsternacka osv.)
1/2 tsk salt
1 msk torkad rosmarin
Rapsolja och svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225ºC. Koka sedan upp vatten, linser och buljong och låt sjuda i ca 30 min, eller tills linserna är precis klara.
  2. Under tiden, skala och skär rotfrukterna i klyftor. Lägg i en ugnsform, ringla över rapsolja och strössla över salt, rosmarin och rejält med svartpeppar. Skjutsa in i mitten av ugnen och ugnsbaka i ca 30-45 min. Vänd runt alltsammans ungefär halvvägs igenom och kolla med en gaffel när klyftorna är lagom mjuka.
  3. När linserna kokat klart, blanda ner resterande ingredienser och rör om.
  4. Servera direkt. En sallad med bladgrönt passar fint till.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

4 thoughts on “Krämiga linser med ugnsrostade rotfrukter”

  1. Det här var sååå gott och lättlagat. Vi åt det i helgen och idag åt jag resterna i matlåda. Lika gott andra gången. Jag håller just på att lär mig vad jag ska använda belugalinser till och det är var ju ett bra sätt. Tack för receptet!

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top