Vegansk cannelloni med ricotta på solrosfrön - Live Slow Run Far

Vegansk cannelloni med ricotta på solrosfrön

Två cannelloni på en tallrik med tomatsås.

Årstiden som vi alla har längtat efter har äntligen ankommit – våren. Och med den, ändlös fågelsång. Uppfriskande regn. Fuktig jord som doftar underbart. Blommor i alla möjliga färger och former. Livgivande grönska att insupa. Och… färskt bladgrönt. Oavsett om det handlar om vilda växter eller spenaten du odlat själv så är de där första gröna bladen heliga. Efter ännu en vinter av säsongsätande vet vår glädje inga gränser!

Det här receptet är lite kul av flera skäl. Först: det gröna utgörs (i maj) av egenplockade nässlor, och ersätter därmed den traditionella spenaten i klassikern spenat- och ricottacannelloni, som jag misstänker att de allra flesta är bekanta med. Nässlor är proppfulla av nyttigheter, växer i stort sett överallt och är – såklart – helt gratis om man plockar dem själv (kom ihåg ett par handskar bara). Det där är en vinnande trio i våra ögon, det är ett som är säkert. Ja, och sedan har vi experimenterat med ett veganskt alternativ till den tidigare nämnda ricottan, genom att göra en “röra” på solrosfrön istället. Den tycker vi alla ska testa, eftersom det blev jäkla bra, om vi får säga det själva.

Med andra ord så är det här en lite annorlunda variant på en klassisk rätt, och vi ser oss själva återvända till den här gång på gång. Ja, för att i samma stund som nässeltiden är förbi så låter vi spenat, mangold och annat annat bladgrönt hoppa in istället, och så får vi ett recept som funkar hela våren och sommaren lång.

(P.S. Ett annat härligt nässelrecept är detta: Nässelpesto med spaghetti.)

For recipe in English, click here: Vegan Nettle and Sunflower Ricotta Cannelloni

4-6 st portioner

Ingredienser

“Ricotta” på solrosfrön

5 dl solrosfrön, blötlagda*
2 1/2 dl vatten
2 msk citronjuice
1 st vitlöksklyfta
1 tsk salt

Fyllning

300 g nässelblad eller spenat ( ~2 1/2 liter tätt packade blad)
“Ricottan” från ovan
Svartpeppar

Tomatsås

1 st medelstor gul lök (~150 g), hackad
1 st vitlöksklyfta, pressad
2 msk olivolja
800 g krossade tomater
1 tsk salt
1 tsk socker

Övrigt

25 st cannellonirör (~250 g)

Gör så här

  1. “Ricotta”. *Täck solrosfröna med vatten och låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar eller över natten.
  2. Skölj av fröna och mixa med resterande ingredienser. Vi använder en stavmixer, men matberedare eller liknande fungerar givetvis kanon också. Mixa slätt och krämigt och sätt åt sidan. Detta kan göras i förväg, då “ricottan” kan förvaras i kylen i ett par dagar utan problem.
  3. Nässlor/spenat. Koka upp en stor kastrull med vatten. Skölj bladen (använd handskar). När vattnet kokar, förväll nässlorna (eller spenaten) i 1-2 min. Låt sedan rinna av i ett durkslag, och när de har svalnat tillräckligt, krama ur så mycket vatten som du kan (var försiktig här, dock, då det är lätt att bränna sig på det heta vattnet från mitten). Detta kan också göras i förväg, om nässlorna/spenaten förvaras i kylen efteråt.
  4. Fyllning. Grovhacka nässlorna/spenaten och blanda ihop med “ricottan” samt generöst med svartpeppar. Sätt åt sidan.
  5. Tomatsås. Fräs vitlök och lök i olivoljan i en kastrull på medelvärme. Häll på de krossade tomaterna efter ca 5 min. Låt sjuda på låg värme i ca 15 min. Mixa slätt med en stavmixer, tillsätt socker och smaka av med salt.
  6. Ihopmontering. Sätt ugnen på 190ºC. Bred ut ca 4 msk vardera av tomatsåsen i två ugnsformar om ca 18×28 cm (eller välj en större). Fyll sedan pastarören med fyllningen med hjälp av en spritspåse eller plastpåse som du klipper ett hål i ena hörnet på. Placera rören sida vid sida i ugnsformen – inga mellanrum – och häll på resterande tomatsås över alltihop. Baka i mitten av ugnen i ca 30 min. Låt svalna i ett par minuter före servering.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top