Kryddiga linser med morötter och tahinidressing - Live Slow Run Far

Kryddiga linser med morötter och tahinidressing

linssallad med mörotter.

For recipe in English, click here: Spiced Lentil Salad with Carrots

Mm, värmande kryddor en masse tillsammans med en blandning av matvete och linser, perfekt söta och ingefäriga morötter och en krämig dressing på det – ja, det låter som mathimlen i våra öron. Och de många komponenterna till trots så går det snabbt och enkelt att svänga ihop, utan att särskilt mycket finlir är nödvändigt. En succé en vardag, helt klart, men spännande nog att kvalificera in sig en lördagskväll också – för att inte tala om som en rätt att bjuda vego-skeptikern på. Ni vet, de där som “inte gillar vegetarisk mat”, som det kan låta. En tämligen humoristisk kommentar tycker vi. Du menar att du inte tycker om potatis? Eller pasta?

Och är du ute efter att övertyga någon om att växtbaserat är grymt så är det garanterat bäst att hålla sig till termen “vegetariskt”. Gud, släng in “veganskt” och du är ute på djupt vatten omedelbums! Att receptet nedan i själva verket är 100% växtbaserad kan ju få förbli din egen lilla hemlighet 🙂 Det var allt för oss – smaklig måltid!

4 st portioner
Total tillagningstid: 45 min

Ingredienser

Lins- och matvetesallad

3 dl matvete
4 dl gröna linser (320 g)
2 msk rapsolja
1 1/2 msk malen spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
2 tsk malen koriander
1 tsk kanel
1 krm cayennepeppar
1 1/2 dl russin
100 g färsk spenat
Salt och svartpeppar

Morötter

8 st morötter (800 g)
1 msk rapsolja
1/2 msk ljus sirap
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk salt

Tahinidressing

3/4 dl tahini
3 msk citronjuice
2 tsk ljus sirap
1/2 tsk salt
3 msk hett vatten
Generöst med svartpeppar

Till servering

1 1/2 dl rostade valnötter, hackade
Picklad rödlök alternativt tunt strimlad rå rödlök

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 225ºC.
 2. Koka upp matvete, linser och 1/2 salt i ca 1 liter vatten. Låt sjuda i ca 15 min eller tills allt vatten har absorberats och linser/matvetekorn är mjuka.
 3. Skär morötterna i långa klyftor (se bild). Rör ihop olja, sirap och kryddor. Ringla över morötterna, blanda runt och rosta sedan i 10 min i ugnen. Vänd runt och rosta i ytterligare 10 min. Sätt åt sidan.
 4. Rör samman rapsolja och kryddorna till lins- och matvetesalladen. När linserna/matvetet kokat färdigt, rör ner kryddoljan i kastrullen och sätt åt sidan med locket på.
 5. Rör samman ingredienserna till tahinidressingen. Sätt åt sidan.
 6. Före servering: vänd ner spenat och russin i lins- och matvetesalladen. Smaka av med salt.
 7. Bred ut en bädd av lins- och matvetesalladen och toppa med morötter, valnötter, picklad rödlök samt dressing.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

4 thoughts on “Kryddiga linser med morötter och tahinidressing”

 1. Gjorde detta idag, inklusive picklad rödlök. Hade dock inte valnötter då det saknas hemma och hoppade över russin då jag vet att min sambo inte är så förtjust i russin i mat. Men allt annat följde jag receptet från punkt till pricka. Var skeptisk över kryddorna till linserna, kändes lite väl maffigt. Men blev jättegott! Och väldigt lättlagad också. Blev dock en hel del matvete och gröna linser över, fick mycket till matlåda på jobbet.

  Min icke vegetarian till (jag är inte heller vegetarian men försöker få in mer vegetarisk mat) sambo gav den 5 av 5.

  Rekommenderas!

  1. Sophia & Michael

   Åh vad kul att höra! Det här är ett av de recept som vi lagar allra mest av här hemma, så det gör oss alltid extra glada när någon annan hittar till det också. Tack för fin kommentar!

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top