Vegansk mjuk pepparkaka - Live Slow Run Far

Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka. Ett måste i december om man frågar oss, och utan tvekan ett av de lättaste bakverken att svänga ihop – mycket julkänsla för… ja, inte pengarna precis. Men kanske arbetsinsatsen? Vad är då några andra måsten i vår lilla (ö)värld? Ja, nu har ni ju herr och fru jul på tråden så det är lika bra att luta er tillbaka. Saffransbullar, såklart. Pepparkakor, utan tvekan. Chokladtryffel, givetvis (och eftersom våra innehåller svarta bönor räknas de som grönsaker). Fudge, tackar tackar. Och såklart brysselkål och saffranssmakande grönkålssallader och allt det där goda gröna. Balans är det bästa.

Vad är jul för oss? Mat och tid tillsammans, och helst mycket av den spenderad utomhus. Mer eller mindre det vi tycker livet borde handla om oavsett månad, helt enkelt – men under december blir det extra viktigt för oss att varje dag rymmer… ja, mys. På längden, bredden och tvären. Det tveklöst bästa med att vara egenföretagare och inte jobba heltid är flexibiliteten – att vi kan välja att checka ut flera månader om sommaren och ta ett rejält jullov utan att någon kan komma och säga att det inte går för sig. Med ett noggrant öga som håller koll på vår ekonomi är det definitivt genomförbart, och ungefär den bästa investeringen i oss själva någonsin.

Men tillbaka till den här mjuka pepparkakan. Det här är ett busenkelt veganskt pepparkaksrecept som passar mer eller mindre alla jultillställningar – och eftersom de förmodligen blir lite mindre i år är det fritt fram att smaka mer av smeten. Halvfullt glas och allt det där. Lycka till!

For recipe in English, click here: Spiced Gingerbread Loaf

1 st brödform
Total tillagningstid: 1 h

Ingredienser

2 st linfröägg (2 msk krossade linfrön + 6 msk vatten – se steg 1)
4 dl vetemjöl (240 g)
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
1 dl olivolja
1 dl havregrädde
1 dl mörk sirap
1 dl socker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175ºC. Rör ihop krossade linfrön och vatten i en liten skål och sätt åt sidan i ca 10 min.
  2. Blanda mjöl, kanel, kryddnejlika, ingefära, kardemumma, bakpulver, bikarbonat och salt i en medelstor skål. Sätt åt sidan.
  3. Vispa ihop olivolja, havregrädde, sirap och socker i en stor skål. Tillsätt linfröäggen (när de tjocknat) och rör ihop väl.
  4. Smöra och mjöla en vanlig brödform och sätt åt sidan.
  5. Rör ner de torra ingredienserna i skålen med de blöta (lite i taget) och blanda väl. Häll smeten i brödformen och grädda i mitten av ugnen i ca 50-60 min, eller tills dess att en baksticka kommer ut ren. Låt svalna innan du skär upp. Går jättebra att frysa in.

Kom ihåg: som ett alternativ till havregrädde fungerar förstås valfri typ av mjölk eller grädde toppen. Och om du inte har linfrön hemma så går det lika bra att använda chiaägg (se Zucchinibröd med choklad) eller vanliga ägg.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

2 thoughts on “Mjuk pepparkaka”

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top