Pastagratäng med svamp och grönkål - Live Slow Run Far

Pastagratäng med svamp och grönkål

Vårt första recept med svamp här på hemsidan! Trots att vi båda gillar svamp och äter det då och då har inget recept hittills känts tillräckligt bra för att dela – fram tills nu, förstås. Det här receptet är så enkelt, och en riktig höjdare som vardagsmiddag (och så blir resterna perfekta i lunchlådan). Dessutom kan vi här också minimera eventuellt matsvinn, genom att använda upp överbliven kokt pasta. Vi har valt (fryst) grönkål från i somras som grönsak, men det går lätt att föreställa sig hur rätten skulle kunna se annorlunda ut beroende på tidpunkt på året. Broccoli, spenat, brysselkål… alternativen är många allt eftersom vi rör oss genom årstiderna och grönsaksutbudet förändras. Det var det hela – dags att laga mat!

For recipe in English, click here: Baked Pasta with Mushrooms and Kale

6-8 st portioner

500 g pasta, t.ex. penne
1 st medelstor gul lök (~150 g), hackad
500 g skogschampinjoner, skivade
5 st vitlöksklyftor, finhackade
500 g fryst grönkål, tinad och grovhackad (du kan förstås använda färsk också, men den bör förvällas först så du behöver en rejäl mängd)
4 msk rapsolja
6 msk mjöl
8 dl havremjölk
1/2-1 tsk malen vitpeppar
500 g kokta kikärtor (~8 dl), sköljda
3 msk torkad timjan
100 g riven ost (~2 1/2 dl)
Rapsolja och salt

  1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Tillsätt pastan och koka al dente (se förpackning för tidsangivelse). Häll av vattnet, lägg pastan i en stor skål och ringla över lite rapsolja för att förhindra klibb. Rör om.
  2. Sätt ugnen på 220ºC. Fräs löken på medelvärme i 1 msk rapsolja och 1/2 tsk salt i ett par minuter. Rör ned svampen, och stek vidare i ca 10 min. Tillsätt vitlöken, och blanda sedan ner grönkålen någon minut senare. Låt allt fräsa tillsammans i ett par minuter till, eller tills nästan allt vatten från svampen har försvunnit. Ta av från värmen.
  3. Bechamelsås: häll rapsoljan i en medelstor kastrull på medelvärme. Vispa in mjölet tills du har en gulaktig kräm, och fortsätt sedan vispa in havremjölken, lite i taget. Vispa i ca 10 min eller tills såsen tjocknat, och ta sedan från värmen. Rör ner vitpeppar (börja med den mindre mängden och tillsätt mer beroende på smak) och 1 1/2 tsk salt.
  4. Blanda ner grönsaker, kikärtor och nästan all sås (spara en knapp deciliter) i skålen med pastan. Tillsätt timjan och rör runt ordentligt, så att såsen blir jämnt fördelad och allt blandas väl. Smaka av med salt.
  5. “Smörj” en ugnsform (ca 28×35 cm) med resten av såsen genom att bre ut den över botten. Tippa sedan ut pasta- och grönsaksblandningen i formen och jämna till. Sprid ut osten över gratängen och ställ sedan in formen i mitten av ugnen i ca 15 min eller tills ovansidan är något gyllenbrun. Låt sätta sig ca 5 min före servering. Perfekt att värma på vid senare tillfälle också, och, som sagt – lysande i lunchlådan.

Senaste recept

2 thoughts on “Pastagratäng med svamp och grönkål”

  1. Pingback: Baked Pasta with Mushrooms and Kale

  2. Pingback: Snabb och enkel pasta med gröna ärter och svartkål | Live Slow Run Far

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top