Rödbetsrösti med potatis

Vi jobbar ständigt med att hitta på nya sätt att äta/tillaga våra älskade rotfrukter på. När en har gett sig den på att äta i säsong så tillbringar en onekligen en ganska rejäl bit av året med lök, rotfrukter och olika kålsorter som huvudpersoner. Att lära sig sätt att variera tillagningen på är således nyckeln till framgång. En skulle dock kunna tro att vi – efter en hel senhöst, vinter och vår med just rotfrukter och kål – desperat skulle hålla fast vid krispiga sommargrönsaker som om livet stod på spel där i september-oktober. Men det gör vi inte. Inte alls. Vi kan istället knappt vänta tills det är dags att rosta formar fulla med rotfrukter. Göra soppa på butternutpumpa och pommes frites på kålrot och palsternacka. Svänga ihop en lyxig potatisgratäng och långbaka en hel rotselleri. Och så vidare. Jag har tappat räkningen på hur många gånger vi har frågat varandra (en skulle kunna tro att vi har extremt dåligt minne) vilken grönsakssäsong som är vår favorit. Svaren låter likadana varje gång. Vi börjar båda med att lovorda den där solmogna, söta tomaten. Sen prisar vi krispig gurka, alla olika bönor som finns och så våra Frasiga zucchinibiffar som vi närmast avgudar. Men till slut så har vi kommit till vår kärlek till rotfrukter. Och där blir vi kvar.

Vårt odlingsprojekt numero uno nästa år kommer bli sötpotatis (visserligen inte en rotfrukt, men den beter sig som en i matlagning). Vi älskar sötpotatis nästan orimligt mycket och saknar det närmast panikartat. I New York hade vi tillgång till närodlad sötpotatis större delen av året och åt det minst ett par kvällar i veckan. Här i Sverige verkar sötpotatisen allt som oftast komma farandes hela vägen från USA eller Kina. Det gör att vi tackar nej, och istället drömmer om egenodlad. (Om någon har hittat svensk sötpotatis någonstans så får ni hemskt gärna dela med er, eller om ni har lyckats odla själva!). Vi hoppas hur som helst att denna starka längtan kommer övergå i odlingsuperkrafter, så att projektet nästa sommar blir lyckat.

Alla dessa ord och inte ett enda om receptet i fråga? Äsch, gissningsvis har de flesta hört talas om rösti förr. Här har vi blandat rödbeta och potatis för spännande smak och vacker färg. Avfärda inte ättiksspriten i första taget – den passar utmärkt med rödbeta smakmässigt och är ett trick vi lärde oss när vi experimenterade med olika varianter på den ukrainska specialiteten borscht, vilken är en urgod rödbetssoppa (resultaten står att finna i vårt recept på Vegetarisk borscht). Tänk på dessa rösti som kolhydratskällan på tallriken. Lägg till protein och grönsaker och så voila – middagen är serverad.

For recipe in English, click here: Beet and Potato Rösti

Ca ~20 små rösti

Rösti

500 g potatis (~6 st medelstora)
500 g rödbetor (~4 st medelstora)
2 msk ättikssprit
100 g gul lök (~1 st liten)
1/2 tsk salt
1 msk potatismjöl
Svartpeppar att smaka av med

Till servering

Valfri yoghurt (vi gillar havrebaserad turkisk yoghurt från Oatly)
Finhackad rödlök

  1. Skrubba potatis och rödbetor rena. Riv potatisen på rivjärnets grövsta sida och lägg i ett durkslag. Placera durkslaget i/ovan en skål att rinna av i. Riv därefter rödbetorna och lägg i en stor bunke. Tillsätt ättikan och rör om. Riv löken och blanda ner med rödbetorna. Gå sedan tillbaka till potatisen. Krama ur all överflödig vätska (om det återstår någon) och lägg potatisrivet i bunken med rödbetor och lök. I skålen under durkslaget kommer du se vätska upptill och stärkelse på botten. Häll av vätskan, men skopa up stärkelsen och blanda ner i bunken med rivna rotsaker.
  2. Tillsätt salt, svartpeppar efter smak och potatismjöl i skålen och rör ihop.
  3. Hetta upp rapsolja i en stekpanna på medelvärme, och klicka sedan ut små rösti med hjälp av en sked. Platta till dem en aning, och stek sedan 4-6 min per sida, eller tills de är gyllenbruna och frasiga. Servera direkt, toppade med yoghurt och rödlök, eller låt svalna innan du placerar dem i kyl/frys.

Leave a Comment