Snabb och krämig grön ärtsoppa - Live Slow Run Far

Snabb och krämig grön ärtsoppa

Den här soppan skulle förmodligen vinna priset för billigaste, mest klimatsmarta måltiden någonsin – och inte lider den brist på näringsämnen heller. För att göra det hela ännu bättre så tar den bara 20 min att svänga ihop, vilket gör den till en höjdare på veckodagarna när tiden kan vara knapp. Gröna ärtor är fantastiska att ha i frysen under vintern för oss – förutom att de är allsidiga och fungerar i många olika typer av recept, så är de jättegoda som de är vid sidan av något annat. En snabb, mättande middag vi ofta slänger ihop när tiden är knapp (men hungern påtaglig) är kokt potatis, ärtor och någon bönbiff från frysen. En sås till det och vi är helnöjda! Den här soppan är visserligen något mer sofistikerad än så, men i slutändan är ju faktiskt ingredienserna så gott som desamma. Långsamma kolhydrater, protein och en hel radda vitaminer och mineraler gör denna soppskål härligt näringstät – och med en brödskiva med hummus på vid sidan av blir middagen komplett. Och smarrig. Hoppas ni gillar den!

For recipe in English, click here: Simple and Creamy Green Pea Soup

4 portioner
Total tillagningstid: 40 min

1 st medelstor gul lök (~150 g), grovhackad
1 msk rapsolja
4 st fasta potatisar (~400 g), skalade och skurna i tärningar
1 1/2 msk buljongpulver (motsvarar 1 1/2 tärning)
2 1/2 dl havremjölk
3 dl kokta vita bönor (~230 g)
600 g frysta ärtor (~11 dl)
3 st vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
1 msk citronjuice
Salt
Svartpeppar

  1. Fräs löken i rapsolja och 1/2 tsk salt i en medelstor kastrull på medelvärme i ca 5 min eller tills löken har mjuknat. Tillsätt potatisen och låt fräsa med i någon minut, och häll sedan på 7 1/2 dl vatten och rör ner buljongpulvret. Sätt på locket, koka upp och sänk sedan värmen. Låt soppan sjuda i ca 15 min, eller tills potatisen är mjuk.
  2. Under tiden, gör ”böngrädden” genom att mixa havredryck och vita bönor helt slätt. Matberedare eller stavmixer spelar ingen roll.
  3. När potatisen är mjuk, tillsätt ärtor, vitlök, citronjuice och böngrädden. Mixa soppan helt slät, och rör sedan ner generöst med nymalen svartpeppar. Smaka av med salt (om det behövs något mer beror på buljongen du använder) och servera sedan direkt.

Senaste recept

2 thoughts on “Snabb och krämig grön ärtsoppa”

  1. Pingback: Simple and Creamy Green Pea Soup | Live Slow Run Far

  2. Pingback: Gröna ärtbiffar | Live Slow Run Far

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top