Spenat- och rissallad med koriander och lime - Live Slow Run Far

Spenat- och rissallad med koriander och lime

Nästan på pricken för två år sedan hade vi våra väldigt kära vänner Sanna och Lina här på besök. De kom precis när spenaten hade börjat spruta ut ur trädgården och vi svängde ihop en gigantisk matig sallad till middag – det rymdes både råris, kikärtor och färska örter däri, samt en rejäl mängd spenat, förstås. Vi ringlade över lite tahinidressing och vi alla for raka vägen till mathimlen. Någon dag senare skapade vi ett faktiskt recept av det hela – och än idag är vår älskade matiga spenatsallad med råris och kikärtor en av våra absoluta favoriter.

Den här våren hade vi på förhand en önskan om att skapa en ny variant på den – så då gjorde vi det. Nedan ser ni en ny version av originalreceptet med lite av en mexikansk twist, och vi är redan sålda. Det hela är därtill höjden av vardagsvänlig och enkel matlagning (det behövs knappt en skärbräda!) och är således perfekt så här på våren, när det finns så mycket kul att göra ute och det känns beiget att stå länge vid spisen. Lycka till!

For recipe in English, click here: Spinach Rice Salad with Cilantro and Lime

4-6 st. portioner
Total tillagningstid: 30 min

Ingredienser

Sallad

5 dl okokt havreris (eller råris/fullkornsris)
300 g färsk spenat, sköljd (grovhacka om bladen är mycket stora)
9 dl kokta kikärtor (~690 g), avsköljda
50 g färsk koriander (~2 dl tätt packade blad), hackad
1 st. rödlök (100 g), finhackad
Salt

Dressing

1/2 dl olivolja
1 dl lime juice (4 st. lime)
2 tsk malen spiskummin
1 tsk salt

Till servering

1 1/2 dl rostade jordnötter

Gör så här

  1. Koka riset enligt förpackningens instruktioner.
  2. Röra ihop alla ingredienser till dressingen i en liten skål. Sätt åt sidan.
  3. När riset precis kokat klart, rör ner spenaten i kastrullen (eller i en separat skål, beroende på storlek) så att den börjar sjunka ihop och ”tillagas” en aning. Låt sedan stå i ett par minuter.
  4. Blanda därefter spenatriset med kikärtorna, koriander, rödlök och dressing. Smaka av med salt.
  5. Servera med en näve jordnötter på toppen. Smaklig måltid!

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael

Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top