Veganska rabarberrutor med chiasylt - Live Slow Run Far

Rabarberrutor med chiasylt

Det finns ju hur många olika slags godsaker att svänga ihop med rabarber som helst, och bara på den här hemsidan ryms flera stycken – som till exempel denna rabarber tarte tatin, denna rabarberglass eller dessa supergoda rabarberbullar. Och rabarber är verkligen fantastiskt gott i efterrätter, och så härligt lojal i trädgårdslandet där den dyker upp varje vår. Det är en så fin indikation på vad som komma skall, och sätter tonen för säsongens alla skördar.

Den här godsaken här är lite mer åt ett mellanmål än en dessert. Rutorna känns lite mer fullkorniga av sig och innehåller inte särskilt mycket sötning alls, men ger ändå en välkommen energiskjuts där när blodsockret sjunkit lågt på eftermiddagen eller när det behövs vankas fikastopp på utflykten. Hur vi har njutit av dem den här våren? Som bränsle när vi har kört skottkärra efter skottkärra med jord, planterat ut hundratals plantor och överlag kickat igång trädgården för säsongen. Lycka till!

For recipe in English, click here: Rhubarb Crumble Bars with Chia Jam

16 st. rutor (20×20 cm bakform)
Total tillagningstid: 1 h

Ingredienser

Rabarberchiasylt

600 g rabarber, skuren i skivor om 1/2 cm (9 dl)
5 msk lönnsirap eller ljus sirap
3 msk chiafrön
1 tsk citronsaft

Pajbotten och topping

4 dl havregryn (140 g)
4 dl grahamsmjöl (240 g)
1/4 tsk salt
1 dl neutral olja
3 msk lönnsirap eller ljus sirap
3-4 msk kallt vatten

Gör så här

  1. Börja med chiasylten. Placera rabarbern och sirapen i en kastrull på medelvärme och låt sjuda i ca 15 min under omrörning (eller tills rabarbern är mjuk). Rör ner chiafrön och citronsaft. Sjud vidare i 5 min och ta sedan kastrullen från värmen.
  2. Låt svalna i rumstemperatur och förvara sedan i kylen, där sylten kommer fortsätta att tjockna.
  3. Medan chiasylten svalnar, gör pajdegen. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare. Blanda havremjölet med grahamsmjöl och salt i en medelstor bunke.
  4. Rör ner olja, sirap och 3 msk kallt vatten och blanda väl. Degen ska vara ganska lös, men du ska kunna pressa ihop den mellan fingrarna. Tillsätt ytterligare 1 msk kallt vatten om det känns för torrt.
  5. Tryck ut degen i en 20×20 cm stor bakform, men spara ca 1 dl deg till toppingen. Ställ formen i kylen att kallna i ca 20 min och sätt ugnen på 175ºC.
  6. Grädda pajbottnen i ca 15 min. Ta ut den från ugnen och bred på chiasylten, innan du smular över resterande deg.
  7. Grädda i ytterligare 15-20 min eller tills dess att sylten är varm och bubblig och toppingen gyllene. Låt svalna helt, och skär sedan i 16 st. rutor. Förvara i kylen.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael

Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top