Vegansk rabarber tarte tatin - Live Slow Run Far

Vegansk rabarber tarte tatin

Rabarber tarte tatin. Bara smaka på namnet. Hur romantiskt låter det inte? Jag tror att jag är lika förälskad i själva namnet som jag är i den faktiska godsaken framför mig. Det var helt och hållet Mikes briljanta idé från början. Vi satt och småsnackade en dag om rabarber i största allmänhet och vad man kan baka med dem i synnerhet, och helt plötsligt hade Mike kläckt idén och vi bestämt oss för att få till en helt växtbaserad rabarbervariant på den franska klassikern. Sagt och gjort. Medan det ser himla tjusigt ut och allt, så är tillvägagångssättet faktiskt inte det minsta knepigt. Degen svänger man ihop på ett par minuter, och fyllningen tar inte mycket längre. Ihoppusslandet är lätt som en plätt, och 25 min senare är gräddningen klar. Vändningen – som många kanske fasar för – är faktiskt inte särskilt svår den heller, så det finns verkligen inga skäl till att inte prova det här receptet! Det är en efterrätt som både låter och ser sofistikerad ut, och så är den ju vacker så det förslår och alldeles perfekt för vilket sommarparty som helst. Vi föredrar att äta den med en kula glass uppepå, och kör ofta på Oatlys havreglass (den med jordgubbssmak). (Inget sponsrat samarbete eller liknande.) Studentmottagning, midsommar, vadhelst är på G – servera rabarber tarte tatin. Det kommer inte att ångras!

PS. Vi försöker ju äta så klimatsmart som det bara går, och helt växtbaserat i så stor utsträckning som möjligt. Det känns dock ofta lite fel i maggropen när man väljer bort t.ex. vispgrädde till förmån för kokosgrädde, eftersom den både transporterats från Långtbortistan, förmodligen odlats på skövlad regnskogsmark och antagligen gjort en massa djur hemlösa. Vispgrädden, å andra sidan, gör sig skyldig till utsläpp av växthusgaser och ofta lidande för korna. Därför känns det extra bra när vi kan laga och baka på både växtbaserade och svensktillverkade råvaror – som rapsoljan här, till exempel. En ekologisk, svensk rapsolja är bland det klokaste vi kan använda oss av, och det funkar super istället för smör i den här degen. Hurra!

For recipe in English, click here: Vegan Rhubarb Tarte Tatin

Pajdeg

200 g vetemjöl (~3 1/3 dl)
1/2 tsk salt
1 msk socker
65 g rapsolja (~knappt 1 dl)
2 msk kallt vatten

Fyllning

400 g rabarber (2-3 stjälkar)
180 g socker (~2 dl)
3/4 dl vatten

  1. Börja med pajdegen. Blanda mjöl, salt och socker i en skål. Tillsätt rapsoljan och arbeta snabbt in den med hjälp av en gaffel. Tillsätt därefter 2 msk kallt vatten och knåda ihop degen med fingrarna. Slå in i plastfolie eller liknande och låt vila i kylen i ca 30 min.
  2. Under tiden, sätt ugnen på 200º C och förbered fyllningen. Skala rabarberstjälkarna och skär dem så att de passar i en pajform på ca 20 cm i diameter. Välj ett eget mönster eller gör som bilden visar. Rabarbern kommer senare att placeras med den rundade sidan nedåt i formen. Sätt bitarna åt sidan.
  3. Blanda socker och vatten i en liten kastrull och placera på medelvärme. Allteftersom blandningen hettas upp, rör regelbundet tills sockret löst upp sig. Låt koka upp, sänk sedan värmen och sjud i ca 7 min. Sockerlagen kommer att ha reducerats och antagit en sirapslik konsistens.
  4. Häll sirapen i den tomma pajformen och placera ut rabarberstjälkarna ovanpå. Kavla ut den kylda degen till ett runt lock, aningens större än pajformen. Lägg locket över rabarbern och tryck till pajdegen mot insidan av formen. Ingen deg skall hänga utanför. Nagga locket med en gaffel.
  5. Grädda i ca 25-30 min, eller tills pajskalet blivit gyllene. Låt svalna i rumstemperatur i ca 25 min. Vänd pajen genom att lägga en stor tallrik eller skärbräda mot pajlocket och vänd formen upp och ner, så att det som var locket nu blir botten. Servera ljummen samma dag, eller rumstempererad senare. Håller väl i kylen i ca 3-5 dagar (men börjar se aningen solkig ut mot slutet). Obs: om du förbereder pajen men sparar vändningen till närmare servering, kom ihåg att värma på den först. Den kommer inte att trilla ner/ur formen på tallriken/skärbrädan om den är kall.

Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top