Spenatsallad med bönor och ingefärsvinägrett

Man kan inte ha för många bra recept på enkla sommarsallader i sin repertoar, tycker vi. Håller ni med? Den här har varit ett återkommande inslag på vårt middagsbord de senaste veckorna, då vårt spenatförråd har varit ändlöst och vårt sug efter att stå timvis i köket lika med noll. Näringsrikt och färgglatt går ofta hand i hand och så även här, tack vare nyplockad spenat, knallorangea morotsremsor, svarta bönor och rostade pumpafrön. En god dressing att runda av med och så vips är den här somriga salladen färdig att servera. 

Vi blandar rätter, ingredienser och allt möjligt ganska hejvilt när vi bestämmer vad vi ska äta till middag. Ofta blir det en buffé av sånt som bör ätas upp, sånt vi vill äta upp och sånt vi alltid har i kylen (ni alla vet ju hur mycket vi älskar t.ex. picklad rödlök på ALLT). Den här salladen har exempelvis fått ackompanjera såväl det här urgoda receptet på Nässelpesto med spaghetti som det här väldigt populära på en Matig spenatsallad med råris och kikärtor, även om skolboken kanske skulle rynka på näsan åt de kombinationerna. En näringsproppad sallad är suveränt att servera som ett komplement till allt, tycker vi. Hoppas att den här kommer bli något ni återvänder till också, i framtiden – och glöm inte bort att spenaten givetvis kan ersättas med vadhelst grönt ni har tillhands. Och bönorna behöver inte nödvändigtvis vara svarta. Och så vidare. Lycka till!

For recipe in English, click here: Spinach Salad with Ginger Vinaigrette

6 portioner som sidorätt

Dressing

3 msk olivolja
3 msk vitvinsvinäger
1/4 tsk salt
1 tsk malen ingefära
1 tsp socker
Svartpeppar att smaka av med
1 st liten schalottenlök (~40 g), delad på mitten och sedan skuren i tunna skivor

Sallad

300 g färsk spenat
500 g morötter (~5-6 st stora morötter), i remsor*
460 g kokta svarta bönor (~2 st burkar/tetras), avsköljda
1 dl rostade pumpafrön

  1. Börja med dressingen. Vispa ihop alla ingredienser förutom schalottenlöken i en liten skål. Rör ner löken och sätt åt sidan.
  2. Vänd ihop spenat, morotsremsor och svarta bönor i en stor skål. Blanda ner dressingen. Toppa med pumpafrön och servera direkt. Salladen håller i kylen ett par dagar, men spenaten kommer att börja se lite ledsen ut.

*Använd en vanlig potatisskalare och “skala” morötterna till snygga remsor. Det blir en tunn liten morotsstump kvar av varje (för tunn för att få till remsor av), och dessa bör ätas som ett trevligt mitt-i-matlagningen-snacks.


Leave a Comment