Veganska blomkålstacos med majs och svarta bönor

Veganska blomkålstacos med majs

Vi lyckades odla vår egen majs i år! Vilken lycka, för som vi har längtat efter färskare-än-färskast majs ända sedan vi flyttade från USA. Det går ju förstås jättebra att hitta finfin majs här i Sverige också, men eftersom vi bor betydligt längre än ett stenkast bort från närmaste bondens marknad eller liknande så har vi gått hela två år utan. Majssäsongen i New York är en underbar tid, och vi minns verkligen med glädje hur vi åt kolv efter kolv, middag efter middag, under den där fantastiska sensommartiden varje år.

Har ni hört det där “de” säger om att man ska ha vattnet kokandes i köket när man skördar majsen? Vetenskapen backar faktiskt upp det påståendet, då sockret i majsen börjar omvandlas till stärkelse i samma stund som kolven plockas av plantan. Med andra ord bör färsk majs tillagas och ätas så snart efter skörd som möjligt. Ju snabbare du sätter tänderna i kolven, desto sötare blir smaken. Är inte det lite häftigt?

Det här är verkligen ett okomplicerat tacorecept. Fyllningen (eller fyllningarna) går snabbt att fixa ihop, och tillsammans blir det en både näringsrik och mättande måltid. Chipotlepastan som vi använder är Santa Marias (inget samarbete), och jäklar vilken smakskjuts den ger. Ett hett (hehe) tips att ha hemma i kylen, helt klart. En liten burk räcker dessutom länge. Och sist men inte minst: om bara tanken på att fixa ihop tacos till lunch på jobbet dagen efter känns som en alltför kletig historia, rör ihop fyllningen till en “sallad” istället (lite babyspenat eller annat grönt däri är prima, om det är något som ligger och ser ledset ut bak i kylen). Ta med lite tortillachips som snacks vid sidan av, och voila – medhavd lunch och sparade slantar fixat. Lycka till!

For recipe in English, click here: Cauliflower & Corn Tacos

8 st tacos (medelstora tortillabröd)

Tacos

1 st medelstort blomkålshuvud (~1 kg)
1 tsk chipotlepasta
5 dl kokta svarta bönor (~375 g), avsköljda
1 st medelstor gul lök (~150 g), finhackad
1/2 tsk chilipulver
5 st färska majskolvar, med majskornen avskurna (eller 450 g fryst)
Rapsolja, salt och svartpeppar

Chipotle-yoghurtsås

2 dl valfri yoghurt
1 tsk citronjuice
2 tsk chipotlepasta
1 st vitlöksklyfta, finhackad eller pressad
1 tsk sirap
En nypa vardera av salt och svartpeppar

Till servering

8 st medelstora tortillabröd

  1. Sätt ugnen på 225ºC. Gör sedan såsen genom att röra ihop samtliga ingredienser i en liten skål. Ställ i kylen.
  2. Skär blomkålshuvudet i små buketter, skiva stammen i ca 0.5-1 cm breda bitar och grovhacka bladen. Lägg alltihop i en stor skål. Rör ihop 2 msk rapsolja, 1 tsk chipotlepasta, 1/2 tsk salt och generöst med svartpeppar i en liten skål. Häll blandningen över blomkålen och blanda runt så att chipotleoljan fördelas jämnt. Lägg blomkålen på en ugnsplåt och rosta i mitten av ugnen i 10 min. Ta ut, vänd runt kålen med en stekspade och sätt tillbaka i ugnen i ytterligare 10 min. Ta sedan ut plåten, stäng av ugnen och sätt åt sidan.
  3. Under tiden, fräs löken i en skvätt rapsolja och 1/2 tsk salt på medelvärme. Stek tills löken har mjuknat, ca 5 min, och rör sedan ner svarta bönor, chilipulver och lite svartpeppar. Rör om då och då, och ta av från värmen så snart bönorna är genomvarma (ca 5 min). Sätt åt sidan.
  4. Fräs därefter majsen i en skvätt rapsolja, 1/4 tsp salt och lite svartpeppar på medelvärme. Ta av från värmen efter ett par minuter, eller precis när majsen har mjuknat något och inte känns “rå” längre. Sätt åt sidan.
  5. Till servering: värm på bröden en smula (inte nödvändigt), och lägg sedan en skopa vardera av blomkål, svarta bönor och majs uppepå. Ringla över såsen, vik ihop brödet och njut!

Ett par av våra andra favorittacos…

Gröna supertacos
En riktig höjdartacos, med butternutpumpa, svarta bönor, slaw på vitkål och äpple, picklad rödlök och chipotlemajonnäs.

Smoky vegotacos med svamp och linser
Makalöst gott recept på veganska tacos med en rökig lins- och svampfyllning, krispig rödkål, picklad rödlök och en vitlökssås uppepå.


Senaste recept

1 thought on “Veganska blomkålstacos med majs”

  1. Pingback: Cauliflower & Corn Tacos with Black Beans

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top