Här nedan har vi samlat en hel rad med tips för dig som önskar äta mer vegetariskt och veganskt – men kanske inte tipsen du har sett hundra gånger tidigare. Nej, förhoppningvis kan vi bjuda på lite nya tankar och ny inspiration, och tillsammans verka för en grönare norm. Kom ihåg att varje vegomåltid räknas – för såväl planet som hälsa – och att inga löften om avhållsamhet är nödvändiga för att göra skillnad.
For post in English, click here: 12 Tips To Eat More Vegetarian
1. Tänk om hur en tallrik ”ska” se ut.
Det typiska upplägget med animaliskt protein – kolhydratkälla – grönsak kan mycket väl fungera i vegovärlden också, men då får du luta dig mot substitut väldigt mycket (för mycket om du frågar oss). Det känns som ett vanskligt spår att slå in på, eftersom du går miste om att lära dig laga rejäl, riktig vegomat från grunden. Visst finns det många bra produkter på marknaden, men det är högst troligt att en köttbit utbytt mot ett sojabaserat substitut bara kommer kännas som ett nedköp. Och den besvikelsen skulle mycket väl kunna få dig att både tappa intresset för och avfärda vegetarisk mat rakt av, vilket inte vore rättvist. Det är därför mycket klokare att zooma ut en smula och lära dig att laga mat med råvaror och ingredienser istället för färdiga produkter, och tänka om vad gäller hur tallriken ska se ut – för i vegovärlden är komponenterna inte sällan blandade istället för separata.
2. Heja växtmjölk!
Byt ut den vanliga mjölken i kaffet eller teet till en växtbaserad variant – och gör likadant i all matlagning. Det kanske tar en stund innan du hittar din favorit till just kaffet, men vi är övertygade om att precis alla kan byta. Personligen gillar vi havredryck himla mycket, både för att det smakar gott och för att klimatavtrycket är väldigt lågt. Bortom kaffekoppen fungerar växtbaserade mjölkalternativ ypperligt i all form av bakning, till pannkakor, i såser och egentligen alla tillämpningar där du annars skulle ha använt komjölk. Det är närmast omöjligt att känna skillnad med slutresultatet framför dig.
Kolla in vårt smaktest av havremjölk till kaffet för att se vilken variant vi föredrar.
3. Gör tahini och jordnötssmör till dina nya bästa vänner.
Med dessa två superingredienser tillhands kan du vispa ihop smarriga kalla såser och allehanda grymma dressingar på ett kick. Smakvariationerna är ändlösa och det rymmer sig dessutom en god dos näring däri – utöver det faktum att torra måltider är ett minne blott. På det här sättet minskar du behovet av, till exempel, gräddfil och créme fraiche.
4. Vidga grönsaksvyerna.
Den klassiska kött och potatis-dieten är ju knappast känd för att innehålla regnbågens alla färger i grönsaker utan bjuder ofta på en dassig hög med isbergssallad och tomat vid sidan om istället. Stopp, det är inte rättvist mot växtriket! Lär dig att identifiera, tillaga och uppskatta vinter- och sommarsquash (pumpa och zucchini), brytbönor, jordärtskocka, rödbetor, palsternacka, blomkål, pak choi, grönkål, svartkål, vitkål, rödkål, savoykål, spetskål, sötpotatis, kålrabbi, svartrot, spenat, mangold, ärtor och mycket mer, och upptäck hur otroligt gott och enkelt det är att äta mer grönt. Testa en ny grönsak i veckan, kanske?
En så underskattad men helt fantastisk grönsak – rotselleri: Veganska “fish” tacos med panerad rotselleri, vitkål och limesås (vänster) och Krämig rotsellerisoppa med potatis och timjan (höger).
5. Laga alltid mat så att det räcker till lunch dagen efter.
Att laga mat till flera måltider är himla smart av många skäl. Här följer några: 1. Det tar inte dubbelt så lång tid att laga dubbelt så mycket mat, utan snarast ingen extra tid alls. Här sparar du – underförstått – tid. 2. Du behöver bara göra en ordentlig röjning i köket. Här sparar du både tid och vatten. 3. Du sätter bara på ugn och spis en gång. Här sparar du på el. 4. Du är utrustad med en hemlagad vegolunch nästa dag, vilket innebär att du inte riskerar att falla offer för diverse köttfrestelser. Här sparar du pengar, miljö, tid och allt möjligt bra. En grym deal!
6. Snöa in på soppor, grytor och mättande ”sallader”.
Vi säger “sallader” eftersom namnet kanske får folk att felaktigt tänka på ett torn av isbergssallat som knappast kvalificerar sig som en komplett måltid, men i brist på annat bättre ord får vi hålla tillgodo. När vi pratar om sallader här så syftar vi på en stor skål där allehanda mättande, näringsrika ingredienser blandats ihop på ett salladsliknande sätt. Det kan vara grönkål, kikärtor, matvete, rostade rotfrukter, torkade tranbär, nötter och frön, till exempel. Men tillbaka till ursprungsuppmaningen att snöa in på soppor, grytor och sallader. Varför? Därför att vi uppmanade dig ovan att tänka om kring hur en tallrik ska se ut och det här är den praktiska tillämpningen. Det är oändligt mycket mer troligt att du kommer uppskatta dina första försök i vegomatlagningens förlovade land om du siktar på rätter där komponenterna blandats ihop på förhand jämfört med de där köttet ersatts med exempelvis bönor rakt av.
Två av våra favoritsallader: Kryddiga linser med morötter och tahinidressing (vänster) och Grönkålssallad med sötpotatis och tahini dressing (höger).
7. Snåla inte på smakerna!
Utrusta köket ditt med olika kryddor och andra smaksättare och var inte rädd för att använda dem. Rökt paprikapulver, chipotlepasta, dijonsenap, tahini, näringsjäst och balsamvinäger är alla stapelvaror hos oss och rekommenderas varmt.
8. Textur är viktigt.
Eller snarare olika texturer är viktiga. Ibland känns växtbaserad mat ganska mosig. Det är bara så det är. Ris och bönor. Linsgryta. Listan är lång. Men då säger vi välkommen till något lika enkelt som genialt, nämligen en näve nötter eller frön. Få tricks kan lyfta en rätt lika mycket! Jordnötter är prima till wok och mer eller mindre alla sorters asiatiska rätter – inklusive det indiska köket – medan rostade solrosfrön är kanon som topping på soppa (eller krispiga kikärtor, för den delen). Rostade pumpafrön är oslagbara till allsköns sallader. Att tillsätta crunch kan göra en hel måltid.
9. Bemästra vegobiffar.
Att kunna svänga ihop en hel trave med (goda) vegobiffar i ett svep och sedan fylla frysen är ett sant mathack – inte bara för att du kommer spara tid och pengar, utan också för att dessa biffar är det perfekta tillbehöret att ersätta köttet på tallriken med. Vi nämnde ju ovan hur soppor, grytor och matiga sallader är sådana kanonrätter just för att de inte involverar den där utmaningen att ersätta en köttbit med något växtbaserat rakt av, men det behövs såklart mer variation än så i mathållningen. Så småningom kommer den där dagen då du är sugen på klyftpotatis, rostade rotfrukter eller liknande, och då behöver du ju givetvis något istället för den där kycklingen eller vad det nu kan vara som du normalt hade valt. Det är såklart fritt fram att köra på något slags vego-substitut, men vi vill verkligen slå ett slag för hemgjorda biffar. Det är värt det för alla (!) som vill äta mer grönt att kunna göra en sats då och då. Variationsmöjligheterna är ändlösa. Du kan använda linser, bönor, kikärtor, gula ärtor osv. som huvudingrediens och sedan tillsätta riven morot eller zucchini, kokt matvete, majs eller gröna ärtor, färska örter, mosad potatis (eller överblivet potatismos för den delen), sötpotatis och pumpa, finhackade rostade nötter och frön… för att inte tala om smakerna och kryddorna. Kör på rökigt en dag, kryddstarkt nästa. Örtigt, citronigt… fantasin sätter gränserna. Och glöm inte att göra många. Många som i minst 40-50 stycken. Frys dem individuellt på en skärbräda och lägg sedan i påsar eller byttor för att enkelt kunna tina efter behov.
Våra go-to-vegobiffar: Frasiga zucchinibiffar (vänster) och Biffar på gula ärtor och persilja (höger).
10. Laga olika typer av mat och utforska nya kök.
Genom att vidga vyerna och inte bara laga samma gamla mat om och om igen är det mycket troligt att du kommer att känna hur nya smaker och typer av rätter faktiskt hjälper dig i steget mot att äta mer vego. Om du normalt aldrig äter indiska grytor men testar en växtbaserad variant med linser kommer ditt fokus per automatik att hamna på de nya smakerna och inte på det faktum att rätten inte innehåller kött. Plockar du bort köttet från en standardrätt du lagar jämt kommer det vara svårt att inte fokusera på just bortplockandet och hur det nu smakar annorlunda.
11. Omge dig med inspiration!
Se till att du har mycket lättillgänglig matinspiration omkring dig i form av enkla, lockande och matlagningsvänliga recept. Det spelar ingen roll om det handlar om ett par utvalda bloggar, någon eller några kokböcker eller ett gäng favoritkonton på Instagram, så länge som du faktiskt lagar maten de föreslår. Bestäm på förhand vad du ska äta till veckan och skriv inköpslista därefter, så att du har alla ingredienser hemma när det är dags att laga.
12. Håll ett öga på matkontot.
I de allra flesta fall innebär en övergång till merpart växtbaserad kosthållning att matkostnaderna sjunker. (Ytterligare ett skäl till att mestadels undvika substitut är att de är betydligt dyrare än bönor, linser och ärtor, vare sig vi pratar torkade eller färdigkokta). Om du gör det tydligt för dig själv att dina kostnader går ner – dvs. om du har koll på hur mycket du spenderar – så skapar du ett enormt incitament för dig själv att fortsätta längs det grönare spåret.
Lycka till! För ytterligare hjälp på vägen tipsar vi om dessa 5 veckomenyer, att surfa runt bland våra recept och kanske också kika in i vårt skafferi för att se vad vi gillar att alltid ha hemma.
Share this post!
Om du uppskattade detta inlägg (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!
– Sophia & Michael
Otroligt bra inlägg!
Tack så jättemycket! Kul att höra!
Tack för ett inspirerande inlägg! Min bästa vegokokbok är Megavego av Sara Ask och Lisa Bjärbo. En sak som många kanske inte vet är att havremjölk innehåller ganska mycket socker, se http://annfernholm.se/2021/02/11/havredrycker-saljs-med-vilseledande-budskap/.
Vi har klämt på Megavego ett par ggr men inte köpt (än)! Har otroligt många kokböcker. Kan varmt rekommendera två favoriter: Love and Lemons och Naturally Nourished. Eller tre! Älskar Karoline Jönssons Värmande Vego också.
Ja, det där med socker och havremjölk är ju en het potatis. Vi ser båda sidornas argument, men landar i att det rimligen inte kommer innebära några problem att ha en skvätt i kaffet och nån halv deciliter till gröten dagligdags. Om några gram socker extra där gör att bägaren tippar över har en nog andra kostproblem att ta tag i först. Och när vi använder havremjölk i tex pannkakor eller till bakning när vi ju knappast ute efter något ”nyttigt”! Däremot blir det ju en annan femma om en bälgar i sig litervis, alt låter sina barn göra det. Tänker att det här – som med så mycket annat – handlar om sunt förnuft och lite ”allting med måtta”. Typ så 🙂
/Sophia