Grönkålssallad med sötpotatis och tahinidressing - Live Slow Run Far

Grönkålssallad med sötpotatis och tahinidressing

Grönkålssallad säger vi och folk undrar hur i hela världen det är tillräckligt som middag. Ja, men den måste ju förstås laddas ordentligt! Det är ju det vi gör, såklart, och vi skulle glatt äta detta ett par kvällar varje vecka. Mike har till och med gått så långt som att hävda att ”jag tror du kan äta enbart det här resten av livet utan att råka ut för näringsbrist”. Och medan vi får låta just det vara osagt, så är detta lite av den ultimata måltiden. Här finns alla komponenter – grönsaker, kolhydrater, baljväxter för en skjuts protein, crunch och en krämig sås – och dessutom håller den fint i kylen i några dagar, i motsats till många andra sallader som blir ledsna ganska snabbt.

Om du är sugen på en liknande sallad men föredrar butternutpumpa istället för sötpotatis (vi äter ju troget med de svenska säsongerna men gör något undantag då och då och lyxar till det med just sötpotatis) är det ett tips att kolla in detta recept på Grönkålssallad med butternutpumpa och tahinidressing. Och självklart har vi laborerat med konceptet mättande sallad och krämig tahinidressing många gånger tidigare, vilket kan ses i dessa recept på Kryddiga linser med morötter och tahinidressing och Matig spenatsallad med råris och kikärtor.

Och känner du dig frestad att skippa grönkålsmassagen, stå emot! Det tar bara någon minut men gör hela skillnaden för slutresultatet (grönkålen blir mycket mjukare och mindre bitter). Lycka till!

For recipe in English, click here: Loaded Kale Salad With Sweet Potatoes and Tahini Dressing

4 st. portioner
Total tillagningstid: 45 min

Ingredienser

3 st sötpotatisar (1 kg)
3 st rödlökar (300 g), skurna i klyftor
1 msk rapsolja
2 st. knippen grönkål (400 g), repad och riven i stora bitar
460 g kokta kikärtor (6 dl)
1 dl torkade tranbär
1 dl rostade pumpakärnor
Salt och svartpeppar

Tahinidressing

1 dl tahini
4 msk citronjuice
3/4 tsk salt
1 msk ljus sirap
1 st vitlöksklyfta, pressad
4 msk hett vatten
Svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200ºC. Skrubba rent (skala inte) sötpotatisen och skär i 2 cm stora tärningar. Lägg sedan dessa på en ugnsplåt med rödlöken och blanda runt med rapsoljan, 1/2 tsk salt och generöst med svartpeppar. Ugnsrosta i ca 40 min (ta ut plåten och vänd runt sötpotatisen halvvägs), eller tills tärningarna är mjuka och har fått lite färg.
  2. Lägg grönkålen i en stor skål. Strö över 1/4 tsk salt och massera sedan kålen i ca 1 min eller tills den mjuknar och blivit mörkare i färgen. Blanda ner kikärtor och tranbär och ställ åt sidan.
  3. Rör ihop samtliga ingredienser till dressingen. Justera konsistensen genom att tillsätta mer vatten. Dressingen ska gå att hälla/ringla, men vara krämig. Smaka av.
  4. När sötpotatisen och löken är färdiga, tillsätt dessa till resten av salladen. Häll på dressingen, blanda väl och strössla sedan över pumpakärnorna. Servera direkt eller ställ i kylen till senare – men ett tips är att ta ut salladen en stund innan det är dags att äta, så kommer smakerna fram lite mer.

  Share this post!


Senaste recept

2 thoughts on “Grönkålssallad med sötpotatis och tahinidressing”

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top